od JaPan v 26 zář 2010 13:46
Tento týden jsem si vyzkoušel navigaci v režimu "spolujezdec", při třídenním výletu autobusem do Štrasburku a okolí.
Vybavil jsem svoje železo třemi externími bateriemi, 2x 6Ah pro cestu v autobuse a 1x 3,6Ah pro pěší navigování. V autobuse byla navigace v klasické "přísavce" na bočním skle, při chození po městě střídavě v náprsní kapse a "žebradle".
A moje poznatky?
První zachycení signálu v autobuse trvalo cca 1/4 hodiny. Pak celých 23 hodin (tam i zpět) ani při dalších pojížděčkách nebyl problém.
Podobně při zapnutí navigace až ve městě trvalo zachycení příliš dlouho. Z toho plyne co jsem věděl a jenom si to ověřoval. Navigačka musí být zapnutá i tehdy, když není potřeba, zejména pokud se mění poloha. Pokud najde polohu, tak pak už se nepustí. Tomuto požadavku je třeba přizpůsobit kapacitu externí baterie. Mile mě překvapilo, že i v úzkých uličkách s poměrně vysokými domy byl dostatečný signál pro přesné určení polohy.
Dále jsem si ověřil, že výpočet trasy Brno Štrasburk s iGO 8.3.2+mapy TA 2010 Q2 (varianta 1) a nebo Primo+NQ 2010 Q1 (varianta 2)je téměř shodný. Čas příjezdu do cíle trefil program s chybičkou v minutách.
Většinou jsem používal var.1, protože Primo je pro mě zatím stále ještě nezralé. Mezi mapou a skutečností jsem zaznamenal minimum rozdílů. První v Praze při odbočování na jižní spojku, další až ve Francii v obci, kdy jednou byl hlášen kruháč a vyklubala se z něj obyčejná křižovatka a podruhé přesně naopak. Jinak navádění v pohodě, rychlostní limity se zobrazovaly poměrně slušně.
V režimu pěšáka si také nemůžu stěžovat, podle mapy se dalo orientovat a více nebylo třeba. Problém byl pouze s velice špatnou čitelností na prudkém slunci.
Byla: NDrive G50+iGO 8.3 na SD, Stále je:C520+iGO 8.3 na SD, Bude: Primo na 7" tabletu