Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Plánování cesty na placených/neplacených na 1 zátah

Zde můžete pokládat otázky týkající se programu iGO. Pokud se Vaše otázka týká nějakého specifického přístroje (značky), tak se může stát, že položená otázka bude moderátorem přesunuta do do oddělení "IGO a RŮZNÁ ZAŘÍZENÍ" Obrázek tzn. o patro níže Obrázek
Pravidla fóra
1. Nikdy nepoužívejte citaci pro předchozí příspěvek.
2. Než položíte otázku, tak se podívejte zda již nebyla v minulosti zodpovězena (používejte funkci HLEDAT).
3. Odkazy směřující mimo toto fórum, vkládejte do "CODE"
4. Nezveřejňujte zde odkazy na nelegální software a mapy.

Plánování cesty na placených/neplacených na 1 zátah

Příspěvekod cetko v 04 led 2010 11:49

Ahoj všem,

existuje možnost si vybrat ve kterých státech jet po placených dálnicích a v některých ne ? Nějaký plugin ?
Příklad:

Jedu do Francie.
Placené dálnice mám v Česku, Rakousku a Švajcu, ale ve Francii je nechci využívat.
a) rádi se kocháme krajinkou
b) posledně jsem byl z dálnice absolutně znechucen (za ty prachy nám to nestálo)

Start - Vesnice v Česku
Cíl - St. Tropez

Najdi nejrychlejší cestu mezi těmito body bez itineráře tak, že použiju placené silnice v Česku, Rakousku, Švýcarsku a neplacené ve Francii.
To nemůže být nic těžkého, když bude mít v konfiguráku ignoruj placené ve francii, tak se na ně nebude koukat a bude je vesele ignorovat.

Takže jsem si skoro jistý, že to neumím nastavit.
Navon 560 - 8.3.2.116645
cetko

Re: Plánování cesty na placených/neplacených na 1 zátah

Příspěvekod amatér v 04 led 2010 13:14

Nastav si cestu:
1. etapa
- start vesnice v Čechách
- cíl hranice CH/F - placené dálnice povoleny.
2. etapa
- start hranice CH/F
- cíl St. Tropez - vyhlídková

Druhá možnost nastav
- start vesnice v Čechách
- cíl St. Tropez - placené dálnice povoleny.
a před hranicí s Francií zakaž volbu používat dálnice a placené úseky, navigace trasu přepočítá.

Třetí možnost
Používej skin, který obsahuje countryInfo od Gurjona, a před každým přejezdem hranice se tě navigace zeptá, zda máš zaplacené poplatky, pokud dáš volbu NE, dojde opět k přepočítání trasy mimo tyto cesty.

A je to.

Edit: nejsi sám koho tato otázka trápí, tak pokud přijdeš na méně komplikovaný postup, spousta lidí ti bude vděčná ;)
Uživatelský avatar Moderátor
amatér
Moderátor

Příspěvekod cetko v 04 led 2010 16:28

První metoda mi byla jasná. :)
Gurjona jsem zkusil předevčírem, tak jsem zatím z těch možností zmatený, ale to přijde. Děkuji za tip.

Co takhle raisnout request u tvůrců IGo ?
Neumím programovat (jen nějakou algoritmizaci zvládám), ale nepřijde mi to těžké na implementaci.
Navon 560 - 8.3.2.116645
cetko

Příspěvekod SvoDa v 04 led 2010 17:20

Gurjon je řešením jen částečným - jak psal amatér - při přechodu hranic na tebe vyskočí ikona s informačním panelem, kdy při kliknutí na tu ikonu dostaneš dotaz, jestli se chceš vyhnout placeným úsekům či nikoliv, což je v podstatě totéž, jako by sis na hranicích ručně odškrtnul, že nechceš použít placené dálnice (placené úseky - mýto i časové známky).
Řešením je i možnost naplánovat si trasu z domu až do cíle po neplacených cestách (zrušíš v nastavení trasy jízdu po placených úsecích. Dálnice nech zaplé, ne všechny jsou zpoplatněné).
V zemi, kde se chceš placení vyhnout na takto naplánované trase po neplacených cestách napícháš průjezdní body v takové vzdálenosti od sebe, aby tě to potom nikdy netahalo na dálnici. Až bude průjezďáků dost, vrátíš navigování po placených úsecích.
V zemi, kam si průjezďáky na neplacené úseky nedal se to přepočítá i na ty placené a tam, kde jsi průjezďáky po neplacených úsecích dal si jen zkontroluješ, jestli byly dost husté a nezatáhly tě na dálnici (když tak nějaké přidáš). Trasu uložíš , můžeš mít pak zaplé plánování po placených celou cestu a v předmětné zemi s průjezďáky tě to na placenou cestu nezatáhne.
Je to sice delší na přípravu, ale máš tuto trasu takto naplánovanou nafurt a zadarmo :D

Já osobně to řeším tak, jak psal amatér - naplánuji placenou, na hranicích země, kde platit nechci zakážu v příslušném menu placenné cesty, trasa se přechroustá a hodí mne bokem. U skinu Gurjon nemusím lézt do menu, máme přímo v mapě tlačítka pro on/off placené úseky mýtem i známkou.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod Lakva v 04 led 2010 17:33

Ono to nebude těžké na implementaci algoritmickou, ale na zahrnutí do rozhraní. Aby to fungovalo opravdu luxusně, musel bys mít v iGo tabulku, kdy by sis pro všechny státy (resp. spíš pro všechny aktivní mapy, ale jak to udělat v mapách typu "west europe major roads"?) nastavil, jak se s touto oblastí má pracovat, které silnice používat. Prakticky: ta tabulka, které silnice a cesty chceš používat, by musela být pro každou oblast zvlášť.
Nebyl by to tedy velký zásah do algoritmu výpočtu trasy, ale do API jádra iGo. V API by se to celé muselo vytvořit, protože doposud se s něčím takovým prostě nepočítalo. To by ale znamenalo předělat nejen API, ale taky skin - a v důsledku tedy všechny skiny...
...a k čemu?
Aby se uspokojilo podružné přání omezené skupiny uživatelů. Uživatelů pokročilých (s tím, že daleko intenzivnější vývoj teď probíhá v oblasti navigací pro BFU - AmiGo), kteří už iGo mají a stěží budou chtít koupit zcela novou verzi (protože úplně novou verzi by to znamenalo, on je to opravdu veliký zásah do API), zvláště s přihlédnutím k tomu, že tuto funkci pravděpodobně použijou jednou, dvakrát za uherák.
Dále by to možná udělalo radost mezinárodním přepravcům, ale ti spíš potřebujou bejt všude co nejrychleji, takže asi většinou ve všech "svých" státech známky nebo mýtné platí - vyplatí se jim to. A mnohem zajímavější je pro ně databáze nízkých, úzkých, nebo jinak nepříjemných míst.

Takže se obávám, že pokud s něčím skutečně geniálním nepřijdou skinneři, tak si minimálně do "iGo 9" (nebo jak se další plná verze bude jmenovat - bude-li vůbec) musíš nechat zajít chuť.
Lakva

Příspěvekod Jarouš v 04 led 2010 20:58

Já bych to udělal jako Mirek,pro přejezdu hranic bych prostě zastavil a přenastavil.Je to jednoduché a zase tolik času to nezabere.
Acer Iconia 8´,Lenovo tab 8'
mapy HERE 2017/Q3
Samsung S7 Edge, Xiaomi POCO X3 NFC
EFENDI A STRÁŽCE ČISTOTY FÓRA
Uživatelský avatar Administrátor
Jarouš
Administrátor

Příspěvekod cetko v 05 led 2010 10:35

Taky bych to tak dělal.
Jen mne zajímalo, jestli je něco takového možné.
Navon 560 - 8.3.2.116645
cetko

Příspěvekod tomasii v 06 led 2010 18:10

Nevím, jestli jsem problému plně porozuměl, ale máme skiny (Gurjon, Plus2 a určitě i další), kde lze na stínítku dvěma tlačítky zapnout/vypnout dálnice a placené silnice. Já takhle cestoval od nás (kde mám dálniční známku) na Slovensko a pak do Rakouska (kde nemám známky) a jednoduše jsem dovolil, nebo zakázal dálnici. Mio pak přepočítalo trasu a bylo to. ;)
Tomáš

Obrázek
tomasii
Moderátor

Příspěvekod SvoDa v 09 bře 2010 13:31

V souvislosti s diskusí kolem nové funkce iGO Primo - viewtopic.php?p=42363#p42363 "kudy nejet" mne napadlo vyzkoušet to i u iGO8, kde je v podrobném itineráři na začátcích placených úseků dálnic položka placený úsek

nepíši tedy asi nic nového, jen popisují chování.

Funkce vynechat placený úsek v itineráři iGO8 opravdu fakčí, jak už psal vovi, ikdyž to opravdu na delších štrekách není cobydup, aby byla naplánovaná trasa z části po a z části mimo placené úseky.

Když klikneš v podrobném itineráři na položku placený úsek a pak na "ulice" a pak vynechat, opravdu to ten konkrétní placený úsek objede.
Na cestě z Olomouce do Brna to vynechalo ovšem jen jeden úsek a vrátilo mne na další, jelikož je tam více nájezdů na brněnskou dálnici, resp. pakliže je na trase kousek neplaceného úseku, navede tě to přes něj na následný placený úsek zas.
Takže jsem v tineráři postupně vyklikal všechny další placené úseky, a trasa je nyní dle itineráře i dle skutečnosti vedena mimo placené silnice :D .
Zkoušel jsem to s předtím již uloženou trasou nazvanou řekněme "OL-BRNO po dálnici" a editaci této trasy bez dálnic si to pamatovalo a na placené úseky netahalo, zkoušel jsem změnit typ trasy (z nejrychlejší na ekonomickou) a pořád po přepočtu trasy jsem mimo dálnice, což by mohlo znamenat, že i po přepočtu trasy, pakliže např. z trasy uhneš (objížďka, benzinka,...), nebo si změníš typ trasy, si to ty vynechané úseky bude pamatovat, podobně, jako ti při přepočtu nezmizí např. průjezdní body.
Takto zeditovanou trasu nazvanou "OL-BRNO po dálnici" jsem uložil (pod jiným názvem, řekněme "OL-BRNO bez dálnic"), smazal a po načtení nové "OL-BRNO bez dálnic" si to vynechané úseky pamatovalo.

Vypadá to tedy, že by to mohl být spolehlivý pomocník pro plánovaní cest ven, kdy chceš použít dálnice třeba jen v ČR a cílové zemi a nikoliv v zemi průjezdní,... nebo to jinak kombinovat, tzn. vynecháš pouze ty placené úseky, které nechceš použít, tuto trasu uložíš (pro jistotu) a i při jejím znovunačtení je vše tak jak potřebuješ a ani při přepočtu trasy se nic nezmění ;) , ikdyž jak už psal a vovi, že to už zkoušel na trase do Chorvatska a že "to zabere pár minut", to naplánovat. Trasu lze však uložit pro pozdější potřebu.

Pozor, pokud mám načtenou "OL-BRNO bez dálnic" a navolím jakoukoliv jinou trasu tímto směrem (např. nechám rovnou, bez výmazu "OL-BRNO bez dálnic" načíst tu původní uloženou i s dálnicemi - "OL-BRNO po dálnici"), ignoruje ty dálnice stále :o . Nutno "aktuální" trasu s "vynechanými" dálnicemi smazat (nikoliv z uložených, ale jen z menu) a pak se nově plánovaná tímto směrem, nebo ta původní uložená "OL-BRNO po dálnici" načte i s dálnicemi. Při načtení nově uložené bez dálnic "OL-BRNO bez dálnici"se zase načte bez dálnic.

nezkoušel jsem však, co se stane když použiji např. mapchangerem mapy jiného výrobce, nebo jak se to bude chovat v mapách stejného výrobce v jeho nové verzi map.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod mickielli15 v 14 bře 2010 03:37

SvoDa - to je super myšlenka :idea: a díky za čas, který jsi tomu věnoval, protože dřív jsem toto řešil tím pícháním špendlíků na mapu, jenže jel jsem na 5500km dlouhou dovolenou a tak jsem jen píchal a píchal :lol: , myslím, že takto to bude jednoušší, s použitím toho itineráře.
PPC MIO P350, 320x240, iGO 8.3.2.71348, Gurjon 6.9.1p L&T, Dimka by Tomsoft 1.1.11.8 s dark patch a "červenozelenéšipky-patch"
nově - Mio P560 - krááásně chytá signál, jak rychle, tak i houževnatě :-)
mickielli15

Další

Zpět na Otázky a odpovědi