V souvislosti s diskusí kolem nové funkce iGO Primo -
viewtopic.php?p=42363#p42363 "kudy nejet" mne napadlo vyzkoušet to i u iGO8, kde je v podrobném itineráři na začátcích placených úseků dálnic položka placený úsek
nepíši tedy asi nic nového, jen popisují chování.
Funkce vynechat placený úsek v itineráři iGO8 opravdu fakčí, jak už psal vovi, ikdyž to opravdu na delších štrekách není cobydup, aby byla naplánovaná trasa z části po a z části mimo placené úseky.
Když klikneš v podrobném itineráři na položku placený úsek a pak na "ulice" a pak vynechat, opravdu to ten konkrétní placený úsek objede.
Na cestě z Olomouce do Brna to vynechalo ovšem jen jeden úsek a vrátilo mne na další, jelikož je tam více nájezdů na brněnskou dálnici, resp. pakliže je na trase kousek neplaceného úseku, navede tě to přes něj na následný placený úsek zas.
Takže jsem v tineráři postupně vyklikal všechny další placené úseky, a trasa je nyní dle itineráře i dle skutečnosti vedena mimo placené silnice

.
Zkoušel jsem to s předtím již uloženou trasou nazvanou řekněme "OL-BRNO po dálnici" a editaci této trasy bez dálnic si to pamatovalo a na placené úseky netahalo, zkoušel jsem změnit typ trasy (z nejrychlejší na ekonomickou) a pořád po přepočtu trasy jsem mimo dálnice, což by mohlo znamenat, že i po přepočtu trasy, pakliže např. z trasy uhneš (objížďka, benzinka,...), nebo si změníš typ trasy, si to ty vynechané úseky bude pamatovat, podobně, jako ti při přepočtu nezmizí např. průjezdní body.
Takto zeditovanou trasu nazvanou "OL-BRNO po dálnici" jsem uložil (pod jiným názvem, řekněme "OL-BRNO bez dálnic"), smazal a po načtení nové "OL-BRNO bez dálnic" si to vynechané úseky pamatovalo.
Vypadá to tedy, že by to mohl být spolehlivý pomocník pro plánovaní cest ven, kdy chceš použít dálnice třeba jen v ČR a cílové zemi a nikoliv v zemi průjezdní,... nebo to jinak kombinovat, tzn. vynecháš pouze ty placené úseky, které nechceš použít, tuto trasu uložíš (pro jistotu) a i při jejím znovunačtení je vše tak jak potřebuješ a ani při přepočtu trasy se nic nezmění

, ikdyž jak už psal a vovi, že to už zkoušel na trase do Chorvatska a že "to zabere pár minut", to naplánovat. Trasu lze však uložit pro pozdější potřebu.
Pozor, pokud mám načtenou "OL-BRNO bez dálnic" a navolím jakoukoliv jinou trasu tímto směrem (např. nechám rovnou, bez výmazu "OL-BRNO bez dálnic" načíst tu původní uloženou i s dálnicemi - "OL-BRNO po dálnici"), ignoruje ty dálnice stále

. Nutno "aktuální" trasu s "vynechanými" dálnicemi smazat (nikoliv z uložených, ale jen z menu) a pak se nově plánovaná tímto směrem, nebo ta původní uložená "OL-BRNO po dálnici" načte i s dálnicemi. Při načtení nově uložené bez dálnic "OL-BRNO bez dálnici"se zase načte bez dálnic.
nezkoušel jsem však, co se stane když použiji např. mapchangerem mapy jiného výrobce, nebo jak se to bude chovat v mapách stejného výrobce v jeho nové verzi map.