Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

skin Gurjon 5.x, 6.x (iGO8.3.2. a 8.3.4.)

Moderátoři: SvoDa, Ivo K

Re: skin Gurjon 5.x (8.3.2 _ 320×240,240×320,400×240,480×272)

Příspěvekod Lakva v 06 srp 2009 07:44

No, osobně jsem rád, že si pamatuju které VIDITELNÉ tlačítko má jakou primární a sekundární funkci. Jestli tam jsou neviditelná, to ani nevím... Tedy, o pár vím, ale ty jsou viditelně značené jiným prvkem.
Natožpak abych si nějak další přidělával.
O trefování na 2,8" displeji Polarisu vím taky své ;-)
Už jsem se naučil opřít si ruku zezadu o držák a teprve s takto stabilizovaným palcem tapnout.

Na druhou stranu se takto trefím vždycky i palcem, stylus na navigaci nemám potřebu tahat (vlastně ho v poslední době tahám už asi jenom na Zumu ;-) ).
Navíc, přesně jak píš Ivo - udělat jednodušší verzi by znamenalo přepsat půl skinu. V podstatě veškeré ovládání by se muselo víc nebo míň předělat. Buď změnit grafiku, aby tlačitka byly větší, nebo je aspoň pošoupat (některá vypustit) a překrýt nevyditelným tlačítkem se stejnou funkcí a vetšími rozměry. Každopádně opravdu hromada práce...
Lakva

Příspěvekod SvoDa v 06 srp 2009 08:01

Ikonku typu mapy (bez přepínače, tzn.pouze jako informaci) lze jistě někam dát, otázkou je, jestli je to nezbytné.
Do map changeru pro zobrazení aktuálních typů map se dostaneš dvěma krátkými stisky - prvním vyvoláš boční menu, ve kterém je ikona mapchangeru a druhým klikneš právě na ni.
Nicméně zkusím to vymyslet do rychlého menu (vmáčknout mezi ikolku "Menu" a nadmořskou výšku nedoporučuji, zobrazuje se tam číslo popisné, pokud jej máš zaplé dole a ne u kurzoru).

Co se týče připomínek fmilana. Skin Gurjon, vč. mých dodělávek, je natolik maximalistický z hlediska nabízených informací na displayi, že prakticky nemusím za jízdy na nic klikat, bo máš všechny potřebné údaje před sebou. Právě proto tento skin preferuji.
Mnozí volají po tom, aby se v tom či onom skinu objeviloto a ono, ale přitom by chtěli úudaje na mapě veliké, alepotom jim zase vadí, že pro ty údaje,které se nevejdou na mapu musí za jízdy šahat.

Volání TMC za jízdy je ve všech ostatních skinech podobné a "bezpečněji" se k němu dostaneš, kdyš si ho dáš do bočního menu, kde jsou relativně velká tlačítka a nebo z rychlého menu přes pravý dolní roh. kromě tohoproč za jízdy rozklikávat seznam TMC, když máš před sebou stav tmc a nesvítí-li ti velká ikona příští události, tak tě žádná událost nečeká. A pokud svítí, je dost veliká na to, aby ses na ni trefil (doufám, že za jízdy neklikáš pro volbu "ignorovat/vyhnout se" na tu miniikonku stavu tmc pod tachometrem, ale na tu velkou ikonu příští události co se objeví nad tachometrem v dostatečné vzdáleostí před takovouto událostí, které je dost velké na to, abys ho za jízdy neminul.

Ti, co si vzpomínají na mé začátky dodělávání skinů ví, že jsem vždy do koptíku chtěl nacpat co se dá, pokud možno tak, aby to nezavazelo. Skin GJ jsem si oblíbil právě proto, že vše mám na očích a při jízdě nemusím opouštět mapu. Co ještě by kdo chtěl za jízdy "kontrolovat"?
Měly-li by být některé údaje větší, bylo by to na úkor jiných a je jen otázka, co obětovat, abys právě potom kvůli nim musem pro ně někam klikat. Jen malá rekapitulace zobrazovaných informací na navigační mapě:
1. čas do manévru
2. směr příštího manévru
3. vzdálenost k příštímu manévru
4. grafická indikace vzdálenosti k příštímu manévru
5. směr přespříštího manévru
6. vzdálenost k přespříštímu manévru
7. ikona typu příští události TMC
8. číslo silnice příští události TMC
9. vzdálenost k příští události TMC
10. ikona stavu TMC
11. ikona typu radarů
12. vzdálenost k radaru
13. max.povol.rychlost u radaru
14. max.povolená rychlost silnice
15. ujetá vzdálenost na trase
16. prům.rychlost jízdy na trase
17. prům.rychlost celková na trase
18. aktuální rychlost
19. překročená aktuální rychlost na silnici
20. překročená aktuální rychlost u radaru
21. grafická indikace ujeté trasy
22. ikona typu automobilu
23. vzdálenost do cíle
24. zbývající doba jízdy
25. čas dojezdu do cíle
26. aktuální čas
27. typ trasy
28. nadm.výška
29. ikona placených/neplacených dálnic
30. kompas
31. směr k cíli v kompasu
32. síla signálu GPS
33. stav nabití baterie
34. název aktuální ulice
35. název příští ulice (směru jízdy)
36. čísla domů
37. stav nahrávání trasy
38. stav zvuku
39. čas jízdy
40. čas celkový
41. jméno stanice RDS pro TMC
42. frekvence stanice RDS pro TMC
43. indikátor síly signálu RDS pro TMC

snad je to všechno. To vše vidíš, samozžejmě kroměmapy a kuzoru a POI,..., aniž bychom se museli čehokoliv dotýkat.
Jak už jsem psal, jde pouze o zobrazované informace na navigační mapě pro které nemusíš nikam chodit, máš je na mapě. vypisovat tlačítka, kterými se dostaneš jedním či dvěma stisky či dlouhým stiskem dál, nemá smysl, zabralo by to moc času.

S ohledem na výše uvedené - co více ještě potřebujeme za jízdy vědět a rozklikávat? Vždyť je tu toho víc jak v letadle :lol:

Lakva píše:
SvoDa píše:...Mimochodem nová verze skinu Gurjon hned tak nebude (pokud na ní nedělá Gurjonův spolupracovník DVS, který se však zaměřuje spíše na Amigo), bo Gurjon jezdí po Evropě a minulý týden byl dokonce celé jedno dopoledne i v Olomouci, ...

Vážně??? :o
Je tu na dovolené, nebo pracovně?

byl cca 14 dní na dovolené a měli jsme domluvené setkání v Olomouci a popř.i v Brně, pak chtěl vidět taky ještě i Prahu, ale ta by pro něj po návštěvě Olomouce a Brna byla spíše zklamáním :lol: :lol: :lol: , tak nevím, jestli tam nakonec jel :lol: :lol: :lol: a pak chtěl směřovat ještě na jih.
Byli jsme ve spojení přes sms a já to musel zrušit, což mne štve víc, než kdyby to zrušil on. Byly to dny těch vichřic a kamarádovi za Olomoucí to vzalo střechu, tak jsem musel volil mezi GJ a likvidací následků pohromy, zvolil jsem tesařinu, pokrývačinu a uklízečinu. Nicméně prý se setkáme příště ve Vilniusu :lol: pokud tam nebude vichřice :lol:
Naposledy upravil SvoDa dne 06 srp 2009 08:59, celkově upraveno 1
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod vovi v 06 srp 2009 08:37

To je ale skutečně hafo informací na jeden malý displej. Pokud to stačíš všechno za jízdy sledovat a potřebuješ to k ježdění, tak nám asi ty skiny dlouho dělat nevydržíš ;)

Podle mého by měla stačit jakási "zkratka" - v podstatě něco na způsob GJ Speedometr, kde by ještě navíc byla vidět mapa. Skutečně podstatné informace jsou podle mého tyhle:
- oba manévry (ikona, vzdálenost ... víc není třeba)
- stav TMC s případnou ikonou pro událost na trase (pro "přehledný koptík" nepotřebuji stanici)
- varování před radary (včetně příslušných údajů tak, jak v GJ už jsou)
- aktuální rychlost (velké číslice, včetně "červenání") a povolená rychlost (ta už měnit barvu nemusí)
- vzdálenosti: ujetá a zbývající
- časy: dojezd a aktuální
- název příští ulice (obce, ...)

Diskutabilní je nadm. výška, jméno aktuální ulice (obce), čísla domů (zvlášť když teď máme adresní body v POI).

Ovládání takového "přehledného koptíku" by mělo být maximálně jednoduché - pár (nejlépe asi 6) neviditelných tlačítek (matice 3×2 po celé ploše displeje) s těmi nejpotřebnějšími funkcemi při jízdě: Ticho/Zvuk, Vynech příští Waypoint, Zpět do GJ koptíku, Událost TMC (ploška se musí krýt s polohou ikony). U zbývajících dvou váhám ... asi přepínání Plac./Neplac. a Zap./Vyp. záznam trasy? U těch tlačítek je ve hře ještě případná indikace stavu, ale týká se to jen zvuku a placených úseků, takže by to neměl být problém.

Teď už na to "jen" najít čas a někam odklidit drahou polovici ;)
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod Lakva v 06 srp 2009 08:39

No, výhodou GJ je, že většinu z toho může pohodlně povypínat přímo v menu ;-)
Lakva

Příspěvekod vovi v 06 srp 2009 08:46

To máš pravdu - taky to tak dělám. Ale vzhledem k nacpanosti displeje a stavu mého zraku potřebuji nutně něco čitelnějšího a větší bukvičky (a v tom určitě nejsem sám). Stávající stav by mi možná vyhovoval u sedmipalcové obrazovky 480×272 - pak bych bez problémů četl i ty Danovy blešky s údaji z TC a typ trasy/jméno stanice.
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod SvoDa v 06 srp 2009 08:57

No vidíš, na jméno stanice RDS a její frekvenci jsem zapomněl, jdu to dopsat.
Jinak samozřejmě, že nesleduji všechno, co na tom displayi je, to bych zvládal asi jen jako spolujezdec a to by mne ještě bolely oči,ale důležité je, že vím, že to tam je a kam se kouknout. Jinak při jízdě pravidelně sleduji přesně to, co jsi Vojto napsal, tzn.
- oba manévry
- stav TMC s případnou ikonou pro událost na trase
- varování před radary
- aktuální rychlost a povolená rychlost (ta už měnit barvu nemusí)
- vzdálenosti: ujetá a zbývající
- časy: dojezd a aktuální
- název příští ulice (obce, ...)

a nejčastěji to byla rychlosti, teď v době "gj zvukového tempomatu" už ani to moc ne, takže asi nejčastěji mrknu na dobu do cíle, kolik jsem již ujel km, kolik km mi ještě zbývá, čas do příštího manévru a pochopitelně radary, ikdyž ty jsou dobře hlášeny hlasem a není potřeba je až tak sledovat na mapě či ikoně.

Vše ostatní sleduji minimálně a jen občas, ale důležité je,že to tam je :D
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod fmilan v 06 srp 2009 10:57

@IvoK:
tak to jsem špatně pochopil. Omlouvám se.

@SvoDa:
mě se právě zobrazuje při události TMC maličká obálka. Pokud existuje větší varianta, důkladněji si pročtu vlákno TMC.
Pak ještě blbě trefuji rychlé vypnutí zvuku a protože používám i mp3, tak bych taky uvítal větší tlačíko.

Jinak to, že je to hodně práce je mi jasné a ten příspěvek byl spíše k zamyšlení, než jako stížnost.
Uživatelský avatar Člen Klubu přátel iGO
fmilan
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod SvoDa v 06 srp 2009 11:28

@fmilan: toto je ta velká ikona s číslem silnice a vzdálenosti k události
OK_2.jpg

která se zobrazuje u levého okraje displaye
tmc.jpg
tehdy, jeli událost na trase, a když na ni klikneš máš přímou volbu vyhnout se/ignorovat.
Ta velká ikona se ale zobrazuje jen tehdy, když je událost na tvé naplánované trase, je-li vlevo dole miniikona výstražného trojúhelníku. Pokud je tam obálka, tak nějaké TMC události v ČR sice jsou, ale ne na tvé trase, tak se žádná velká ikona nezobrazuje a není ani potřeba klikem na tu malou si rozklikávat seznam těch událostí, které se mne netýkají.
je také možné, že máš nastaven autopřepočet trasy při události a pak ta ikona neobjeví, bo na trase žádnou událost nikdy mít nebudeš, když se ti těm událostem trasa vyhýbá automaticky
15.jpg

Jinak ve vlákně oTMC se o té funkčnosti TMC popsaly stohy.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod Ivo K v 06 srp 2009 11:30

Rychlé vypnutí zvuku je naprosto pohodlné a plocha skrytého tlačítka "Mute" je dostatečná(alespoň pro mne).
Tlačítko "Mute" - pravý horní roh. Viz návod SvoDy: viewtopic.php?f=12&t=223&hilit=mute&start=672
Ivo K
Člen Klubu přátel iGO

Bydliště: Brno u Olomóce - Městská část: Spojené státy Maloměřické(Majlont)

Příspěvekod fmilan v 06 srp 2009 12:52

Aha, takže ta velká ikona se mi nezobrazujie a ani nemohu najít tvoji nastavovací obrazovku.Mě se zobrazuje tato:
display_1.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
fmilan
Člen Klubu přátel iGO

PředchozíDalší

Zpět na Skiny a úpravy DATA.ZIPu