Anděl Strážný mě požádal o můj názor na toto téma a tak se tedy podělím o zkušenosti.
Na mém fóru to vůbec neřeším, protože tam lidé z registrace výhody mají (například některé sekce - třeba celá diskuze o iGO 8.3 a novějších - jsou přístupné pouze registrovaným). Ale tento problém jsem často svého času řešil třeba na jednom nejmenovanném fóru (mnozí vědí), když jsem tam byl ještě adminem, takže můj názor se dá shrnout asi takto - na celou se se můžeme podívat ze dvou pohledů:
1) Co získám tím, když uživatele smažu
2) Co získám tím, když je nesmažu
Ad 1) Nic, jen se mi o něco málo zmenší velikost databáze - takže minimální (při dnešních rychlostech připojení spíš zcela zanedbatelné) snížení zatěže serveru při načítání menších souborů.
Ad 2) Nedá se přímo říci, zda něco získám, ale situace je taková, že ještě stále poměrně dost lidí nahlíží na kvalitu fóra i podle toho, kolik již získalo členů - takže tím, že tyto uživatele smažu, snižuje se hodnocení fóra v očích určité skupiny potencionálních nových uživatelů.
Osobně jsem se přesvědčil, že mazání stejně nikam moc nevede - ten samý uživatel se po čase zaregistroval zase a tak celá tato práce byla vlastně házením hrachu na zeď. Takže jsem na tu práci po čase rezignoval a tak nějak jsem se smířil s tím, že registrovaní uživatelé jsou z minimálně 95% pouze ti, co přišli z fóra těžit, nebo maximálně vyřešit svůj problém. A tak bych nemazal ty, kteří třeba rok nenapsali ani řádku, ale ty, kdo se třeba půl roku na fórum nevrátili zpět.