Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Primo Rastrove mapy Google

Zde řešíme problematiku pouze programu iGO PRIMO - skiny, konfigurační soubory, schemata...
Pravidla fóra
1. Nikdy nepoužívejte citaci pro předchozí příspěvek.
2. Než položíte otázku, tak se podívejte zda již nebyla v minulosti zodpovězena (používejte funkci HLEDAT).
3. Odkazy směřující mimo toto fórum, vkládejte do "CODE"
4. Nezveřejňujte zde odkazy na nelegální software a mapy.

Re: Primo Rastrove mapy Google

Příspěvekod hladik2 v 11 zář 2011 13:35

Koukám na ty fotky a hle :lol: to bude guláš :lol: Já jsem na západ o půlku,niméně na moji Praha SZN se trefím
REALME GT2 Neo
Uživatelský avatar Člen Klubu přátel iGO
hladik2
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod Pikollo v 11 zář 2011 15:28

jablonexxxi, prosím, dáš mapu Zittau a Liberec na ulozto.cz ? Dík
Pikollo

Příspěvekod r3ady v 11 zář 2011 16:03

mohl bych poprosit o Kroměříž a okolí , a pak Uherské Hradiště , tak aby navazovali na Zlín a okolí ? Děkuji
r3ady

Příspěvekod nalim66 v 11 zář 2011 19:15

Dobrý den mám asi blbý dotaz jak se jmenuje ta karta pod Prahou jak je Jilove ,Pyšely Pot spojit Benešov s Prahou a něco mezi chybí.Děkuji.Poradí li někdo.CZE_Vlasim_Google_HQ_110904.raster,CZE_Benesov_Google_HQ_110904.raster,tady neco chybí CZE_Praga_Z_Google_HQ_110902.raster.
nalim66

Příspěvekod vu5936 v 11 zář 2011 22:00

Posílám klad listů vytvořený na základě zde doposud publikovaných příspěvků s odkazy ke stažení.

Klad listů je vytvořen v Excelu, který má bohužel řadu chyb a omezení:
1. Excel neumí podkladovou bitmapu mapy ČR zoomovat. Klad listů je proto zkalibrovaný pro pevně nastavené měřítko. Pro správné zobrazení je nutné nastavit zobrazení v Excelu na 85%.
2. Po otevření souboru v Excelu je měřítko zobrazení správně nastavené na 85%. Excel ho ale z nějaké zobrazovací chyby zobrazí rozkalibrovaný. Proto je nejprve nutné nastavit měřítko zobrazení na něco jiného a pak zpátky na 85% (např. podržet levý <CTRL>+scroll kolečkem myši nahoru a dolů). Při správném zobrazení musí levý horní okraj mapy přesně lícovat s nitkovým křížem příček, nesmí ani zasahovat do bílého okraje, ani ho mapou přesahovat.

- Klad listů vychází ze zde publikovaných HQ rastrů ke stažení. Doposud nepublikované a plánované mapy, stejně tak ne-HQ rastry jsem nezařazoval.
- Pro větší přehlednost a eliminaci prvotin a pokusů obsahují rastry URL link na článek do fóra, odkud je možné soubor stáhnout.
- V případě překryvu více rastrů se snažím jednotlivé rastry barevně odlišit. Barvy, vrstvy a URL linky jsou prosto skládané přes sebe zleva doprava.
- V případě překryvu menšího izolovaného rastru větším, koncepčnějším, tento malý rastr zahazuji (většinou se jednalo o prvotiny Amatéra, Matrockina a moje).

Už mi z těch souřadnic jdou oči šejdrem, takže prosím o případné připomínky či opravy.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
vu5936

Příspěvekod vu5936 v 11 zář 2011 22:19

Při sestavování kladu listů jsem uvažoval, jak ze současného guláše ven. Nejméně bolestivé se asi jeví vyjít z osnovy 14,500E založené Matrockinem, kde je okolo nejvíce hotových rastrů, na které pak na Moravě navazuje hladik2 a na severu jablonexxx. Bude to ale znamenat předělat anomálii Prahy (říznout ji svisle) a sousedících rastrů na výšku nalevo a napravo od ní (Matrockin snad promine :cry:). A dále sjednotit rastry v okolí Police nad Metují. Na druhou stranu, mohlo to být i horší.

Ještě jedna otázka (nemám teď možnost jak odzkoušet). Řešíte korekcemi posun vektorů od bitmapy? Matrockinovy mapy seděly naprosto přesně a já jsem své výtvory také korigoval konstantou -0,00004. Tohle je věc, na které bychom se měli také sjednotit.

Ostatní parametry už vykrystalizovaly časem samy a staly se nepsaným standardem:
- Měřítko Z17
- Default hodnoty komprese jak v SAS, tak v raster konvertoru
- Bloky o velikosti 1x5
- Korekce ????
vu5936

Příspěvekod peppa v 11 zář 2011 22:46

Práce úžasná. Pro snadnější orientaci by to chtělo i jméno mapy, ale to půjde v Excelu asi těžko.

Tak chybí ti tam ještě pár map z fóra - určitě Karlovy Vary, České Budějovice - ty jsou ale téměř z úplného začátku.

Na severovýchodě Čech je neuvěřitelný binec v těch mapách. Bohužel, ani z grafiky nevyplývá, jak se pořádně lícují. Za to může opět omezení Excelu v podobě jen jednoho rámečku. + jsem koukal, že tam nějak u těch zelených rámečků jsou asi trochu jinak odkazy.

Mapu Prahy bych nepředělával, stačí, že se to lícuje u další dlaždice. Horší je ten chaotický sever
Navon N660: iGo Primo 1.2.1 + MapChanger + Gj Skin + rastrové mapy + TTS Zuzana
.:: iGo Primo detailně a srozumitelně >>> pokračovatel iGo Prima pro začátečníky a Aktivace videa a hudby v menu Navonu ::.
peppa

Příspěvekod vu5936 v 11 zář 2011 23:07

Původní ne-HQ mapy jsem jako nižší vývojový stupeň neuváděl. Stejně tak tam nejsou prvotiny izolovaných měst, protože časem budou překryty velkoplošnými navazujícími rastry 1x5. Některé už byly ostatně překryty.

Překryv řeším tak, že rastr vpravo vždy shora překrývá ten vlevo vedle něj, jako tašky na střeše. Schovaná pravá hrana je pak čárkovaně tutéž barvou jako je odkrytá část rastru. Ideální by samozřejmě byla podélně dvoubarevná úsečka, ale to Excel neumí. Link je pak logicky jenom na té části rastru, která je navrchu. Jedinou výjimkou je Harrachov kde jak Hladík2, tak Jablonexxx udělali nezávisle na sobě stejný rastr a je uveden jenom ten Hladíkův.

Které konkrétní odkazy zelených rastrů jsou špatně?
vu5936

Příspěvekod SvoDa v 12 zář 2011 05:50

vynikající práce, ze všechny (nás obyč. downloadery a i za tvůrce rastrů pro jejich další práci) moc děkuji. :!: :P
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod vu5936 v 12 zář 2011 17:46

Adaptuji se po návratu dovolené, tak příležitostně udělám zase pár rastrů. Můžeme se zatím domluvit na standardu tvorby?
Napadají mne tyto oblasti k dořešení:
- Chceme mít jednotné pokrytí ČR v blocích 1x5 a nebo strpíme anomálie způsobené hektickým vývojem v počátcích tvorby (např. okolí Prahy)?
- Jakou souřadnici stupně východní délky si zvolíme za počátek? Je 14,500E akceptovatelná? Zleva vyjde pokrytí mapy úplně krásně a ušetří to maximum už hotových rastrů.
- Korekce na vertikální posun vektorů proti bitmapě - používáte je? Jak velkou konstantu používáte na blok 1x5?
- Ještě mne napadají jmenné konvence souborů rastrů. Teď je to taková všehochuť a názvy podle nejbližšího města nejsou vždycky dobře popisné. Až bude rastrů ještě víc, tak začne ten pravý guláš navíc ještě ochucený neskladností obrovského objemu dat. Pokud zvolíme pravidelné pokryté bez anomálií, mohli bychom kvůli praktičnosti přejít na klasický jednoznačný šachovnicový popis A1, E5, atd. Sjednotíme se na tom také? Klad listů příslušně upravím/pojmenuji.
- Co s okrajovými částmi rastrů, které zasahují do zahraničí a kde je formát 1x5 zbytečně dlouhý. Budeme se i tam držet formátu 1x5 (samozřejmě za podmínky držení osnovy po 0,625°)?
- Ještě něco dalšího?
vu5936

PředchozíDalší

Zpět na iGO PRIMO pro Windows Mobile a CE