Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Primo Rastrove mapy Google

Zde řešíme problematiku pouze programu iGO PRIMO - skiny, konfigurační soubory, schemata...
Pravidla fóra
1. Nikdy nepoužívejte citaci pro předchozí příspěvek.
2. Než položíte otázku, tak se podívejte zda již nebyla v minulosti zodpovězena (používejte funkci HLEDAT).
3. Odkazy směřující mimo toto fórum, vkládejte do "CODE"
4. Nezveřejňujte zde odkazy na nelegální software a mapy.

Re: Primo Rastrove mapy Google

Příspěvekod vu5936 v 04 srp 2011 17:56

Ahoj, posílám link na slícovanou verzi Prahy_Google v rozlišení Z17.
Kód: Vybrat vše
http://www.spreadmyfiles.com/files/4AJ0N00B/Prague_CZE_Google_Z17corrected_110806.raster

mirror:
http://uploaded.to/file/gxwi0645

Pro slícování byla použita konstanta -0,0004 zjištěná metodou pokus omyl.
Počet jednotek: 5x3. Souřadnice výběru v SASu: 50,2496N, 14,1250E a 49,8746N, 14,7500N byly v Raster-NNG toolu mapované na 50,250N, 14,125E a 49,875N, 14,750N.
Komprese v SAS toolu: 95, komprese v Raster-NNG toolu: 85.
Díky Amatére za navedení na použití konstanty pro posun!

EDIT: vrátil jsem se z vyjížďky, ale bohužel musím potvrdit zjištění uživatele kyprio.
Mapu jsem lícoval na centru Prahy, konkrétně na souběhu kolejiště u ul. Křižíkova (ideální útvar na ladění - vlasová linka kolejiště x koridoru).Přestože centrum je v rámci možností přesné, obec Kojetice úplně na severu i obec Pyšely úplně na jihu jsou už zase nekoukatelné. Tu deformaci vůbec nechápu, protože jak vršek, tak spodek rastru jsou posunuté nahoru, ale střed je OK. Bral bych celkový posun nebo proporcionální scvrknutí či protažení, ale tohle? :?

amatér píše: :arrow: :idea:
Naposledy upravil vu5936 dne 04 srp 2011 19:16, celkově upraveno 1
vu5936

Příspěvekod SvoDa v 04 srp 2011 18:42

vypadá to móc dobře, pěkně děkujeme ;)

Rastroladiči, už by jste si, prosím, prosím, pěkně prosím, našel čas někdo i na olomoucko :?: ;) :P :oops:
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod vu5936 v 04 srp 2011 19:25

Už stahuju, bude to pro Z16. Ale kompilovat budu bez korekcí. Tak Praha mne nějak znejistila :?

EDIT: Zde je link:
http://www.spreadmyfiles.com/files/1YQHLCZE/Olomoucko_CZE_Google_Z16_110804.raster

Měřítko Z16, 4x3 dlaždic, kvalita komprimace: SAS=95, Raster-NNG=85.
Opět se projevila stejná chyba s posunem. Takže optimalizace byla provedena na střed Olomouce s korekcí -0,0004, ale Prostějov je už trochu rozjetý.
amatér píše: :arrow: :idea:
Naposledy upravil vu5936 dne 04 srp 2011 21:56, celkově upraveno 1
vu5936

Příspěvekod Danny_S v 04 srp 2011 19:56

VU>
Asi, čím větší plochu chceš nasnímat, tak tím větší odchylky budou dále od tebou nastaveného středu naplánované rastrové mapy.
Asi to má nějakou souvislost s úhlem nasnímání jednotlivých políček a z jaké výšky jsou snímané. Odtud se odvíjí i úhel záběru onoho políčka.
Když těch políček budeš přidávat vedle sebe více, tak ty dále od středu budou zřejmě vykazovat větší odchylku v posunu.

Asi by bylo lepší to nakreslit, co jsem se zde pokoušel říci ... nebo blábolil ;-) , ale asi to zkusím popsat takto:

Políčko ve středu má rozměry 1,01cm na 1Km. Druhé políčko už bude např. 1,02cm na 1Km. Třetí políčko už 1,03cm na 1Km. ... nebo také by to mohlo být:
Políčko ve středu má rozměry 1cm na 1,01Km. Druhé políčko už bude např. 1cm na 1,02Km. Třetí políčko už 1cm na 1,03Km.
Takže pak celková délka s třetím políčkem nebudou 3cm, ale 3,06cm nebo opačně.

Neznám přesný algoritmus přepočet snímků na rastrovou mapu, ale tohle mě ted prostě jen napadlo a jestli to je nesmysl a blábol, rád si to nechám vysvětlit. :-)
Danny_S

Příspěvekod Lucca1 v 04 srp 2011 21:14

Prague raster 3D view with 3D buildings enabled in resolution 320 x 240 (night mode) ...
PS ... of course, some "disapear 'problems exists ... But, until .....;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Lucca1

Příspěvekod Jasper v 05 srp 2011 07:45

Musím uznat že v tom místě kde jsem to porovnával je ta nová Praha z17 naprosto přesná. ;) Trochu jsem měl obavy jak se moje HTC popere s velikostí toho souboru, ale co se týká vykreslování tak jsem nezaznmenal žádnou změnu k horšímu.

Praha_vu5936_nová.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Máte technický problém s fórem, nebo dotaz k jeho chodu a organizaci ?
Pište na: jasper (zavináč) mojenavigace.cz
Na jiné typy dotazů je zde fórum a proto na ně nereaguji !
Uživatelský avatar Administrátor
Jasper
Administrátor

Příspěvekod SvoDa v 05 srp 2011 08:24

moc děkuji za to olomoucko. je to velice přesné ;)
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod Lakva v 05 srp 2011 08:28

Já jsem na to včera taky koukal (bohužel jsem neměl odpoledne a večer net, tak jsem nemohl napsat dřív) a ten posun se zvětšuje ke středu. Nebo k okraji, podle toho, co se nastaví přesně, ale pokud je konstanta posunu =0, tak je asi přesný okraj a střed ujíždí.
Zajímavé je, že ujíždí jenom zeměpisná šířka a ne délka - chápal bych délku, protože tam se nění vzdálenost na stupeň.

Když si to ale představím, tak problém může nejspíš vznikat tím, že Primo sice přesně usadí rohy toho čtverce do správných míst na geoidu, ale zbytek potom promítá na plochu geoidu ne po kolmici (po normále v daném bodě, jak by to bylo správně), ale jakoby z roviny příslušné rovnoběžky.
Je to jako by jste měli drátěnej globus, do něj chytili papírovou mapu přesně za rohy, ale potom byste se na jednotlivé body té mapy dívali vždycky po kolmici k ose toho globusu. Zatímco správně by se mělo dívat po kolmici k ploše...
Chyba projekce by v takovém případě byla přesně taková, jakou pozorujeme - zvětšovala by se se vzrůstající vzdáleností od horního a dolního okraje mapy, s rostoucí zeměpisnou šířkou, a taky by byla větší na větších rastrech - což všechno odpovídá.
A v NnG si toho zatím asi nevšimli, protože Izrael je blíž k rovníku a chyba je tam méně patrná.

Řešení:
1) dělat menší rastry, nebo aspoň s menší zeměpisnou šířkou - není problém udělat rastr přes celou republiku od východu na západ, ale na výšku by ten pruh měl být co nejužší.
2) korigovat to v PSB-ově nástroji - ale to by bylo matematicky docela problematické a navíc, až to v nějaké příští verzi NnG opraví třetí metodou, tak by se tohle muselo zase zrušit a všechny hotové rastry předělat.
3) opravit projekci v Primu, ale to samozřejmě musí udělat programátoři v NnG - je to kvalitativně jinej problém, než krákání originálu, a předpokládám, že to nejze udělat bez přístupu ke zdrojáku. Pokud by teda někdo nebyl tak geniální, aby "za matrixem viděl realitu".

Problém je, že třetí a druhý bod jsou vzájemně zastupitelné, takže pokud by se nasadila obě řešení naráz, chyba se objeví znovu, akorát na druhou stranu.
Takže momentálně jediné, co můžeme udělat, je dělat více pásů po malé z.š. (aby chyba byla co nejmenší, když už tam je) a čekat až to opraví NnG. A řekl bych, že to opraví, pokud ty rastry neudělali jen pro Izrael s úmyslem nepokračovat pro zbytek glóbu.
Lakva

Příspěvekod velsak v 05 srp 2011 08:37

.. no ještě že neřešíme Špicberky :D
Honor 10 - 1520*720, 4GB RAM, DUAL SIM, OREO 8.1.
NextGen 9.18.27.734842, skin PONGO 31.1.2018
velsak

Příspěvekod kiprio v 05 srp 2011 09:18

vu5936>

Ten velký střed se Ti s tou korekcí povedl.Vypadá to velmi dobře.
kiprio

PředchozíDalší

Zpět na iGO PRIMO pro Windows Mobile a CE