Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Radary pro PRIMO

Zde řešíme problematiku pouze programu iGO PRIMO - skiny, konfigurační soubory, schemata...
Pravidla fóra
1. Nikdy nepoužívejte citaci pro předchozí příspěvek.
2. Než položíte otázku, tak se podívejte zda již nebyla v minulosti zodpovězena (používejte funkci HLEDAT).
3. Odkazy směřující mimo toto fórum, vkládejte do "CODE"
4. Nezveřejňujte zde odkazy na nelegální software a mapy.

Re: Radary pro PRIMO

Příspěvekod honzast v 08 zář 2010 10:50

@ SvoDa. Děkuji za připomenutí. Skleróza není dobrá nemoc. Z těch fičurinek jsem už zapoměl na to základní.
NONAME Čína 5" Win CE6, 800x480, 128RAM, PRIMO 8.5.11.168090, Xperia Arc S neotevřený, Android 4.0.4 Primo pro Android Think 1.1 ver. 9.6.7.235654
honzast

Příspěvekod vu5936 v 08 zář 2010 12:28

Ahoj,se zvuky už zápasím delší dobu a shrnu mé dosavadní poznatky. Všechno testuju pouze na kategorii úsekových měřeních, protoře tam se dají odzkoušet všechny zvuky. Ostatní kategorie je jenom speciální případ, na kterém se toho moc nenaučíme. A předem ještě připomenu jednu věc, která je sice zcela zřejmá, ale možná opomenutá: úsekové radary jsou zvlášní tím, že někde začínají a někde končí (a s tím souvisí vlastnosti této kategorie - počítání průměrné rychlosti mezi záznamy, aktivace dalších zvuků v úseku, atd.). Tzn. Primo musí vědět, že se jedná o tuto specielní kategorii. A protože tu nikdo asi neví, jak je to do Prima zadrátovaný, tak tuto kategorii nesmíme přesunout, abychom neztratili právě vlastnosti úseku (jasně, vím že nikdo tu netvrdil že to chce dělat).

Podle vzoru zápisů v igo9.ini jsou možné následující kombinace. Na inspiračních fórech to popisují takto:

Kód: Vybrat vše
XXXXX_sound="!proxi"       ;zvukový soubor ve složce audio
XXXXX_tonal_type=none            ;speech alert none
XXXXX_speech="Text TTS hlášky"
XXXXX_spoken_type=none           ;speech alert none

kde za XXXXX je možné dosadit
overspeed
section_beep
section_start
section_end
approach_beep

Nyní moje praktická zkušenost.
Pokus 1
V igo9.ini mám následující zápis, který pro úseky obsahuje uvedené kombinace (kromě toho obskurního tonal_type):
;                                     S P E E D C A M - C A T : 3
[speedcam_category:3]
approach_beep_distances="150,150"

activated_spoken_type=speech         ;speech alert none
activated_speech="Average speed camera ahead."

approach_beep_spoken_type=speech      ;speech alert none
approach_beep_speech="Approach beep."
;approach_beep_sound="!proxi"

overspeed_spoken_type=speech         ;speech alert none
overspeed_speech="Overspeed sound."
;overspeed_sound="!alert5"

section_start_spoken_type=speech      ;speech alert none
section_start_speech="Section start."
;section_start_sound="!sectionstartA"

section_beep_spoken_type=speech         ;speech alert none
section_beep_speech="Section beep."
;section_beep_sound="!sectionbeepA"

section_end_spoken_type=speech         ;speech alert none
section_end_speech="Section end."
;section_end_sound="!sectionend"

activated_min_speech_repeat_delay=-1
min_frc=-1

Při tomto zápisu se stane toto (v langu mám korektně fungující překlady do ČJ):
- Ve vzdálenosti 150m před první kamerou oznámí "Average speed camera ahead."
- Na úrovni první kamery neudělá nic
- V sekci průběžně říká "Section beep."
- Při překročení průběžně počítané průměrné rychlosti opakuje "Overspeed sound." dokud průměr rychlosti neklesne
- 150 m před druhou kamerou řekne "Average speed camera ahead." (v Holešovicích dole to víckrát zopakuje a fakt netuším proč, na napíchaném zkušebním úseku to nedělá)
- Na úrovni druhé kamery neudělá nic

Z těchto zápisů tedy vůbec nic nedělají tyto:
approach_beep_spoken_type=speech
section_start_spoken_type=speech
section_end_spoken_type=speech

Pokus 2:
Zápisy změním na XXXX_spoken_type=none.
Výsledek: ve všech takovýchto zápisech to nevysloví vůbec nic.

Pokus 3:
Zápisy ohledně úseku změním takto:
overspeed_spoken_type=none
overspeed_sound="!alert5"
section_start_spoken_type=none
section_start_sound="!sectionstartA"
section_beep_spoken_type=none
section_beep_sound="!sectionbeepA"
section_end_spoken_type=none
section_end_sound="!sectionend"

Výsledek: ozve se pouze defaultní beep při překročení rychlosti a defaultní beep v úseku. Názvy mých jiných wav souborů to zcela ignoruje.

Z těchto zápisů tedy vůbec nic nedělají tyto:
section_start_sound
section_end_sound

V souvislosti s tím mne napadlo, jestli třeba Primo nemá nové zvláštní kódy pro začátek úseku a pro konec úseku. To ale asi ne, protože příslušné ikony i měření průměrné rychlosti fungují korektně.

V zápisu mi zbývá ověřit funkce zápisů XXXX_spoken_type=alert, jestli dělá něco konkrétního a nebo jestli tam může být kromě speech/none prakticky cokoliv a pak to defaultně pípne.
Na některých fórech zmiňují ještě hodnoty zápisů XXXX_spoken_type=1 a nebo 2. Při hodnotě 1 to defautně pípně, při hodnotě 2 je ticho.

Kdo z vás více cestujete, můžete na to prosím navázat (fakt to má smysl zkoušet jenom na těch úsecích) a vyzkoušet a popsat další kombinace?
vu5936

Příspěvekod Jasper v 08 zář 2010 12:53

Máme problém. Teď jsem zkoušel připravované radary narazil na tohle. Pokud má někdo nápad tak sem s ním. Já odjíždím s ženou do nemocnice takže už nemám moc času.
ffscreen_00003.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Máte technický problém s fórem, nebo dotaz k jeho chodu a organizaci ?
Pište na: jasper (zavináč) mojenavigace.cz
Na jiné typy dotazů je zde fórum a proto na ně nereaguji !
Uživatelský avatar Administrátor
Jasper
Administrátor

Příspěvekod amatér v 08 zář 2010 13:14

Jsou příkazy k typu hlášky, v tomto případě tedy řeč.
Aby to něco oznámilo musíš to napsat, approach bych vynechal, jak jsem již psal je to hlášení o přiblížení.
section_start_speech="Začátek úseku" / "Začátek úsekového měření" ...
section_end_speech="Konec úseku" / "Konec úsekového měření"...
Uživatelský avatar Moderátor
amatér
Moderátor

Příspěvekod vu5936 v 08 zář 2010 15:20

Jasně, rozumíme si. Ty tři XXXX_spoken_type=speech, které uvádíš v mojí citaci jsem jenom vyjmenoval jako kategorie hlášek, které ani nemluví a ani nepípají v jakékoliv kombinaci. Za nimi mám příslušné XXXX_speech="Text TTS hlášky", viz příklad mé [speedcam_category:3] o pár řádek výše. Texty TTS hlášek mám přeložené v langu a pro kategorie, které něco hlásí je vyslovuje Zuzana korektně.

Pokud je Primo v režimu neTTS (is_spoken=0), tak aby fungovaly zvuky o přiblížení approach_beep_XXXX, musí být activated_spoken_type=none.
Pokud je Primo v režimu TTS (is_spoken=1), tak aby Primo něco řeklo, tak upozornění na radary musí být nastaveno activated_spoken_type=speech + zápis activated_speech="..." s textem, co má říct. Tento zápis pak vyřadí cokoliv typu approach_beep_XXXX. Takže při přiblížení se buď mluví a nebo pípá.

Problémy v režimu TTS (is_spoken=1) bych zúžil na tři typy:

1. - proč zvukové kategorie section_start_XXXX, section_end_XXXX nereagují na žádný zápis a na rozdíl od ostatních při stejně zapsaném argumentu ani nemluví přes TTS a ani nepípají
2. - proč v kategoriích, kde funguje defaultní pípnutí (tj. overspeed_sound, section_start_sound, section_end_sound, section_beep_sound) nejde zvuk nahradit jiným zvukovým souborem (stále se bavíme o zvucích při zapnutém TTS)
3. - jak je to s nastavením opakování, resp. s četností a frekvencí oznámení při přiblížení. Přestože mám u radarů jediný zápis, který se týká vzdáleností (approach_beep_distances="150,150"), tak se radary ozývají mnohem dřív. Podle vzdáleností uvedených na ikoně radaru bych to spíš tipnul na parametr speedcam_max_lookahead=400.
vu5936

Příspěvekod Jasper v 08 zář 2010 15:25

Přátelé můžete někdo hodit oko na tyhle zápisy: Zuzana mi u rychlostních panelů nic nehlásí. Varování naskočí a pokud jedu rychleji tak se ozývá pípání ale hlasové oznámení ne. Možná jsem jenom slepej a něco nevidím.
zápis v igo9.ini
;                                     S P E E D C A M - C A T : 14
[speedcam_category:14]
speedcam_snap_distance=50

activated_spoken_type=speech
activated_speech="Measurement panel ahead."

approach_beep_spoken_type=none
overspeed_spoken_type=none

approach_beep_sound="!proxi"
overspeed_sound="!proxi"

min_frc=5

zápis v lang
Measurement panel ahead.="Pozor rychlostní panel."
Máte technický problém s fórem, nebo dotaz k jeho chodu a organizaci ?
Pište na: jasper (zavináč) mojenavigace.cz
Na jiné typy dotazů je zde fórum a proto na ně nereaguji !
Uživatelský avatar Administrátor
Jasper
Administrátor

Příspěvekod SvoDa v 08 zář 2010 15:35

Možná (asi určitě) to s tím nesouvisí, ale všiml sis, že v igo9.ini je krom sekce [warning] s těmi x typy radarů i další sekce (na konci)
[warning]
speedcam_warning=1
speedcam_soundtype=2
speedcam_soundtype_4=2
speedwarn_alt_builtup_based=1
pedestrian_warning_threshold=25
pedestrian_warning_activtime=10
send_warn_event=1
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod vu5936 v 08 zář 2010 16:45

@ Jasper
Tak z toho tvého zápisu jsem tedy taky jelen, proč to nefunguje. Mám to prakticky stejné a u tebe navíc nechápu, jak to, že pípáš. To je přece taky chyba :lol:. Napadají mne už jenom obligátní věci: máš is_spoken=1 (asi hloupá otázka, že?), pořadí zápisů min_frc, nějaký zmatek v save.

Pro úplnost, můj zápis v igo9.ini, který mi s panelem rychlosti funguje (trochu jiný text, ale syntaxe je identická) a jezdím s ním už několik dní. A ještě pro větší úplnost, používám data.zip CZ pro 800x480 od Josef.r (na proužku má tuto kategorii na pozici 2, ale to je snad v tomto případě jedno.)

activated_spoken_type=speech
activated_speech="Speed measurement panel."

approach_beep_spoken_type=none
overspeed_spoken_type=1

min_frc=5
approach_beep_sound="!proxi"
overspeed_sound="!alert5"
vu5936

Příspěvekod TerrySK v 08 zář 2010 17:02

opravil som tu zmršenu ikonu školskej zony panačci su zmenšeny aby bolo pod nimi rovnako miesta ako v na inych ikonach.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
TerrySK

Příspěvekod vu5936 v 08 zář 2010 17:12

Nechci od tohoto zajímavého tématu utíkat, ale uvažoval jsem ještě tímto směrem: Jsem typický netechnický uživatel, který si v obchodě koupí nijak necustomizovanou krabici s Primem. Pro takové uživatele je přece PNA primárně určeno. Pro českou edici tam nebude mít zvuk TSS, i když v defaultu je TTS zapnuté. Absence TTS hlasů pro trhy, kde je oficiálně nemají, nebude smět tohoto uživatele pravděpodobně omezovat ve funkcionalitě PNA a v používání radarů, zvlášť když je to výrobcem oficiálně podporovaná funkce. Do filesystému se tento člověk nedostane, aby nějak čaroval se zápisy v sys.txt a v igo9.ini a výrobce by to patrně považoval za nežádoucí a vedlo by to ke ztrátě záruky. Jediné co tento člověk může legálně měnit je TTS a neTTS hlas z dané nabídky v menu, což by podle této úvahy mělo vést k volbě mezi příslušnými notifikacemi, buď hlas a nebo beep.

Jak se vlastně Navon nebo Becker tváří po vybalení z české krabice? Co všechno z něj tento netechnický člověk vykřeše a jakou dostane podporu od výrobce, aby umělo víc (třeba všechny úsekové zvuky)? Nenapověděla by nám tato úvaha, jestli tu třeba neobjevujeme Ameriku?
vu5936

PředchozíDalší

Zpět na iGO PRIMO pro Windows Mobile a CE