ad 1a) Jak jsem psal - na drtivé většině všech PNA navigačních přístrojů s OS WinCE je možno zprovoznit desítky, stovky a tisíce dalších aplikací - včetně mnoha různých aplikací navigačních. Nové modely NAVON N660 a N750 se zatím (tzn. k dnešními dni) fyzicky v ČR neprodávají, takže zatím jsem ani já, ani nikdo jiný, neměl možnost otestovat, jaké další navigační aplikace na těchto modelech lze zprovoznit a jak bude řešeno odblokování.
To znamená, že já osobně jsem přesvědčen o tom, že odblokovat půjdou i tyto nové modely (stejně jako to je možné u skoro všech značek PNA navigací na světě), ale v této chvíli Ti nic takového nebudu slibovat, protože by to byl
virtuální slib. Ale když počkáš několik dnů, tak se zde na fóru určitě dozvíš jak to lze provést.
To samozřejmě nic nemění na tom, že
oficiální dodatečný nákup jiného samostatného navigačního programu a map se většinou nevyplatí, protože cena jiného samostatného automobilového navigačního programu a map většinou převýší reálnou tržní hodnotu navigačního přístroje (v té době).
To co jsem napsal, platí pro současnost - ale třeba v budoucnu, za rok, nebo za dva roky, budou samostatné navigační programy a mapy tak levné, že se to možná vyplatí ... ale taky se může stát, že v té době už zase budou navigační programy natolik náročné na výkon hardware, že na (v té době) starých přístrojích budou nové programy nepoužitelné
Jestli Ti mohu poradit, tak navigaci považuj za čistě spotřební zboží (od slova "spotřebovávat") - tzn. soustřeď se na to co potřebuješ právě teď a neupínej se na to co bude za rok, nebo za několik let. Vývoj v tomto oboru jde velmi rychle a výrobci v podstatě neustále vyvíjejí nové modely, programy a technologie.
Jediná navigace která Ti nezestárne, je ta kterou si nekoupíš

Proto vždy doporučuji držet se pří nákupu nové navigace v cenovém průměru, nebo dokonce podprůměru, protože čím dražší navigaci si koupíš, tím víc na tom v budoucnu proděláš. To samozřejmě platí v případě
legálního nakupování nových map a nových programů. Lidem kteří si nové mapy a programy shánějí nelegálně, vydrží navigace třeba i několik let, protože jsou omezeni pouze fyzickou životností navigační krabičky a jejího hardwarového výkonu (respektive náročností nových programů) ... ale to je jiná pohádka a tímto odstavcem v žádném případě nechci nechci obhajovat, nebo snad doporučovat, nelegální postupy.
Naopak - já jako prodejce musím zdůraznit že krádež programu, map, nebo čehokoliv jiného, je samozřejmě špatná věc a v mnoha zemích to může být kvalifikováno jako trestný čin...
A klidně někdo může namítnout, že "vražda na tyranovi není zločinem"
ad 1b) Co se týče otázky zda "
v nových modelech půjde zprovoznit například program SmartMaps, nebo OziExplorer", tak odpověď je stejná jako u předchozího bodu - tzn. osobně jsem přesvědčen že to samozřejmě půjde, ale v této chvíli Ti nic takového slibovat nebudu, protože by to byl virtuální slib. Takže opět doporučuji pár dnů počkat...
ad 2) V tuto chvíli neznám žádného výrobce PNA navigací, který by měl v nabídce model navigace s
legálním programem iGO PRIMO a s displejem 7"