Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

NAVON s iGO PRIMO - první informace o nových modelech

Zde řešíme všechny modely navigací NAVON - např. N250/N350/N450/N460/N470/N560/N650

Re: NAVON s iGO PRIMO - první informace o nových modelech

Příspěvekod SvoDa v 24 kvě 2010 08:50

Je celkem jasné, že výrobci z ekonomických důvodů preferují "nemožnost" výměny baterky uživatelem, když už tak přes servis, ale nejraději by, aby si uživatel koupil novou šochtli.
Nicméně, třeba je přesvědčíš k nějaké GOLD edici :D .
Jakožto řadovému členu strany Uhrů ti přeji hodně štěstí ve volbách, resp. při hlasování :lol:
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod a.mroz v 24 kvě 2010 19:33

Bylo by super tam pouzit pri terenim pouzivani mimo auto tuzkove baterie. Haaaleluja Navon do domu buh do domu :lol:
--=MIO C520=-- My Flash Disk iGO8 8.3.2.64873, Na SDHC 8GB
iGO8 8.3.4.102680, GJ_6..a vejs, mapy TA a Navteq.
HTC Desire S android 2.35 iGO NavGear 9.6.7.235654
a.mroz

Příspěvekod sadhu v 26 kvě 2010 09:14

Ahoj,

jsem bývalý spokojený uživatel iGO2006 na PDA Mio (už nevím přesně který model - musel jsem ho vrátit v práci :( ). Budu v brzké době kupovat novou navigaci do auta a Navon N660 / N750 + iGO Primo vypadají velmi dobře - už se těším, až budou v ČR a bude možné je vyzkoušet. Měl bych 2 dotazy:

1. Jde na zařízení Navon nahrát oficiální navigační SW jiného výrobce (např. Topo Czech, TomTom, atp.)? Pokud ano, jak to provést?

2. Půjde iGO Primo oficiálně koupit a nahrát na jiný HW - např. 7" Mio Moov S760u nebo nějaký 5" / 7" no name z Číny? Pokud ano, jak to provést?

Děkuji předem za jakoukoli odpověď a omlouvám se za laické dotazy - u GPS navigací jsem začátečník.

Martin
sadhu

Příspěvekod addam v 26 kvě 2010 10:50

ad 1) Technicky vzato je možné skoro každou PNA navigaci (bez ohledu na značku výrobce) s OS WinCE "odblokovat" a následně v takto odblokovaném přístroji provozovat i další (nejen) navigační programy, které jsou určeny pro OS WinCE. Samozřejmě ale není nikdy 100% jistota že daný program bude na daném přístroji korektně fungovat, a to z mnoha důvodů (např. podpora rozlišení programu pro konkrétní navigační přístroj, konfigurace COM portů GPS a TMC, chybějící dll knihovny, apod.)
Na druhou stranu ale také musím říci, že mnoho problémů se dá vyřešit - právě proto existují různá diskusní fóra (jako je třeba toto), kde se řeší různé úpravy, konfigurace, postupy, spouštěče, atd. atd. atd.

Nové modely NAVON (např. N660 a N750) jsou zcela nové a fyzicky (k dnešnímu dni) ještě nejsou v prodeji. Takže v tuto chvíli Ti nikdo neřekne jaký postup odblokování, nebo jaký spoušteč, bude konkrétně u těchto modelů fungovat. Ale když počkáš několik dnů, tak se to určitě zde na fóru dozvíš ;-)

Co se týče navigačního programu TOMTOM, tak ten sice existuje i ve verzi pro OS WinCE a lze jej zprovoznit na mnoha PNA navigacích (včetně značky NAVON). Ovšem pozor - program TOMTOM ve verzi pro OS WinCE se oficiálně neprodává (a podle mého názoru nikdy ani prodávat nebude). Takže pokud jej chceš mít oficiálně a legálně (což schvaluji), tak máš bohužel smůlu.

Samozřejmě existuje mnoho dalších navigačních programů které si můžeš oficiálně zakoupit, ale počítej s tím že cena navigačního programu a map, se blíží k ceně celého navigačního přístroje včetně programu a map.

Co se týče TopoCzech, tak se přiznám že nevím - tento program jsem nikdy nepoužíval (na turistiku mám radši SmartMaps nebo OziExplorer).
Ale třeba někdo z kolegů zde na fóru program TopoCzech v PNA navigaci používá a odepíše Ti ;-)

ad 2) Navigační program iGO PRIMO se oficiálně a legálně neprodává samostatně (a opět podle mého názoru, se ani v budoucnu samostatně prodávat nebude).
A pro úplnost dodám, že i přesto mnoho lidí program iGO PRIMO používá na desítkách různých PNA navigacích s displejem 4,3", 5". Co se týče PNA navigací s displejem 7", tak to asi bude pár dnů trvat, než se objeví doplněk s patřičným rozlišením.
Vzorný otec, manžel a milenec ;-)
Uživatelský avatar Administrátor
addam
Administrátor

Příspěvekod sadhu v 26 kvě 2010 12:03

To addam:
Díky moc za podrobnou odpověď - mám ještě doplňující dotazy:
ad 1a - jiný SW pro autonavigaci - šlo mi hlavně o to, pokud Navon za čas prodám, jestli si kupec bude moct nahrát jiný SW, pokud mu iGO nebude vyhovovat. Pokud jsem správně pochopil, tak toto bude všeobecně možné, ale např. u TomTom nelegální.
ad 1b - SW pro turistickou navigaci - zde úplně začínám, takže ani nevím, který program bych chtěl na občasné výlety do přírody koupit. Pokud jsem správně pochopil, tak nahrání SmartMaps / OziExplorer bude možné.
ad 2 - nevíš, zda se bude legální iGO Primo prodávat na 7" zařízení nějakého jiného výrobce HW ? Pokud jsem správně pochopil, tak Navon je zatím nemá.
sadhu

Příspěvekod addam v 26 kvě 2010 12:52

ad 1a) Jak jsem psal - na drtivé většině všech PNA navigačních přístrojů s OS WinCE je možno zprovoznit desítky, stovky a tisíce dalších aplikací - včetně mnoha různých aplikací navigačních. Nové modely NAVON N660 a N750 se zatím (tzn. k dnešními dni) fyzicky v ČR neprodávají, takže zatím jsem ani já, ani nikdo jiný, neměl možnost otestovat, jaké další navigační aplikace na těchto modelech lze zprovoznit a jak bude řešeno odblokování.

To znamená, že já osobně jsem přesvědčen o tom, že odblokovat půjdou i tyto nové modely (stejně jako to je možné u skoro všech značek PNA navigací na světě), ale v této chvíli Ti nic takového nebudu slibovat, protože by to byl virtuální slib. Ale když počkáš několik dnů, tak se zde na fóru určitě dozvíš jak to lze provést.

To samozřejmě nic nemění na tom, že oficiální dodatečný nákup jiného samostatného navigačního programu a map se většinou nevyplatí, protože cena jiného samostatného automobilového navigačního programu a map většinou převýší reálnou tržní hodnotu navigačního přístroje (v té době).

To co jsem napsal, platí pro současnost - ale třeba v budoucnu, za rok, nebo za dva roky, budou samostatné navigační programy a mapy tak levné, že se to možná vyplatí ... ale taky se může stát, že v té době už zase budou navigační programy natolik náročné na výkon hardware, že na (v té době) starých přístrojích budou nové programy nepoužitelné ;)
Jestli Ti mohu poradit, tak navigaci považuj za čistě spotřební zboží (od slova "spotřebovávat") - tzn. soustřeď se na to co potřebuješ právě teď a neupínej se na to co bude za rok, nebo za několik let. Vývoj v tomto oboru jde velmi rychle a výrobci v podstatě neustále vyvíjejí nové modely, programy a technologie.
Jediná navigace která Ti nezestárne, je ta kterou si nekoupíš ;-) Proto vždy doporučuji držet se pří nákupu nové navigace v cenovém průměru, nebo dokonce podprůměru, protože čím dražší navigaci si koupíš, tím víc na tom v budoucnu proděláš. To samozřejmě platí v případě legálního nakupování nových map a nových programů. Lidem kteří si nové mapy a programy shánějí nelegálně, vydrží navigace třeba i několik let, protože jsou omezeni pouze fyzickou životností navigační krabičky a jejího hardwarového výkonu (respektive náročností nových programů) ... ale to je jiná pohádka a tímto odstavcem v žádném případě nechci nechci obhajovat, nebo snad doporučovat, nelegální postupy.
Naopak - já jako prodejce musím zdůraznit že krádež programu, map, nebo čehokoliv jiného, je samozřejmě špatná věc a v mnoha zemích to může být kvalifikováno jako trestný čin...

A klidně někdo může namítnout, že "vražda na tyranovi není zločinem" :lol: :lol: :lol:

ad 1b) Co se týče otázky zda "v nových modelech půjde zprovoznit například program SmartMaps, nebo OziExplorer", tak odpověď je stejná jako u předchozího bodu - tzn. osobně jsem přesvědčen že to samozřejmě půjde, ale v této chvíli Ti nic takového slibovat nebudu, protože by to byl virtuální slib. Takže opět doporučuji pár dnů počkat...

ad 2) V tuto chvíli neznám žádného výrobce PNA navigací, který by měl v nabídce model navigace s legálním programem iGO PRIMO a s displejem 7"
addam
Administrátor

Příspěvekod vovi v 26 kvě 2010 13:07

Spíš než o úhlopříčku displeje (4,3", 5", 7") jde o rozlišení - Primo bylo vyvinuto primárně pro rozlišení 480×272 a jak sami maďarští soudruzi uvádějí na svých stránkách "other resolution is available upon request" - takže i na ty 7" mašinky s rozlišením 800×480 (nebo i některá stávající autorádia 7" s 480×234) jednou možná dojde, pokud budou mít jejich výrobci o Primo zájem.
vovi
Honor 50 (Android 13)
vovi
Administrátor

Příspěvekod addam v 26 kvě 2010 13:30

Tak jsem to i myslel - navigace s displeji 4,3" a 5" mívají skoro vždy rozlišení 480x272 pix. Takže na těchto přístrojích s iGO PRIMO problém nebude.
Dále nebude problém s rozlišením 320x240 pix. (tzn. 3,5") - pro tohle rozlišení iGO PRIMO existuje také.
Ale na všechna další rozlišení si budeme muset počkat - osobně se domnívám že je to otázka maximálně několika měsíců... ;)
addam
Administrátor

Příspěvekod sirius1983 v 30 kvě 2010 09:56

addam píše:
@ to sirius1983 - cenu TOP modelu NAVON N750 zatím bohužel neznám.
Co se týče Tvojí druhé otázky, tak software iGO AMIGO nebude mít žádný z nových modelů. Je tomu tak proto, že iGO AMIGO je navigační program, který se již nevyrábí a podle mého názoru se nikdy v budoucnu už ani vyrábět nebude.
Všechny nové modely NAVON budou používat nejnovější software iGO PRIMO, přičemž jeden z nových modelů se bude prodávat z nostalgie také ve variantě s programem iGO8...

Tím, že se iGo amigo již nebude prodávat se myslí i to , že skončí jeho podpora,co se týče aktualizace map? Pro sebe si plánuji koupi nové iGo Primo, ale pak chci ještě koupit jednoduchou navigaci pro moji nepříliš technicky zdatnou matku a pro ni mi přišlo amigo jako ideální. Na druhou stranu lze i u dospělého iGo nastavit jednoduchý režim, tak snad by i netechnicky nadaný člověk mohl zvládnout i to Primo, ale nevím.
sirius1983

Příspěvekod a.mroz v 30 kvě 2010 12:22

mapy jsou pro iGO8, Amigo, Primo stejne,. S tou jednoduchosti Amiga je to u Prima podobne jen o bambilion veci vybavenejsi ovsem dulezite je to co mene zdatni uzivatele budou nejcasteji pouzivat a to je zadat cil a zvolit druh trasy. To je u Prima srozumitelne a jednoduche. I ten mene zdatny navigatorista potrebuje nejaky cas na seznameni s navigackou a pokud ji nikdy nemel bude to pro nej jednodussi pac si ovladani zazere do mozku jako prvotni zalezitost a nebude v tom hledat zvyklosti tomtoma ci jine.
--=MIO C520=-- My Flash Disk iGO8 8.3.2.64873, Na SDHC 8GB
iGO8 8.3.4.102680, GJ_6..a vejs, mapy TA a Navteq.
HTC Desire S android 2.35 iGO NavGear 9.6.7.235654
a.mroz

PředchozíDalší

Zpět na NAVON - specifické postupy