amatér píše:Jenže číča je rodu ženského vzor žena druhý pád mn.č. = ženy
Nedá mi abych jako rodilý Moravák nepřispěl k tomuto vážnému problému. Nejde přece jen o
číču .
Její "kolegyně" na
"P" , ta především si zaslouží aby byla psána bezchybně. Problém číčy je v její nespisovnosti od samého začátku. Profesionální jazykotepecké možnosti jsou v podstatě dvě:
a) Můžeme zůstat u 1.p j.č.
číča a nadále skloňovat podle vzoru
žena s tím, že
po "č" musíme psát "i". b) Nebo číču spisovně pomoravštit, spíše tedy její skutečný vzor, kterým odjakživa byla
"nůša". 1.p. nůša číča
2.p. nůše číče -
přičemž nemoravští neslováci mohou použít tvary 2.p. nůši číči
3.p. nůši číči
4.p. nůšu číču
5.p. nůšo číčo
6.p. nůšu číču
7.p. nůšou číčou - dle krajových zvyklostí lze použít i tvary: nůšó, nůšů, číčó, číčů
Na každý pád (u všech pádů) lze použít i krátce znějící verzi - nuša, čiča atd.
............................................
s pozdravem mimořádný profesor jazyka Moravského JaPan
Když už zde máme vlákno o jazyku mateřském, nelze nepoplakat si na toto téma ještě poněkud vážnějí, než nad
"číčou"Při čtení některých výplodů se našinci ježí všechny chlupy. Je přímo zarážející co dokáže Čech, který prošel základním a mnohdy i středním či vyšším vzdělávacím procesem, hodit na papír. Přísudky mužské životné s "y" na konci, neživotné, ženské a střední naopak s "i", ba i vyjmenovaná slova s měkým "i" a naopak ta nejmenovaná s ypsilon...
... a to jsem se ještě nedostal k přelkepům, IT hatmatilce a různým esemeskovým zkracovadlům....
Ale returněmež se do rýlity. TAFN CMIFW EOL IAE BBIAB, jenom si skončím xobje nybýt bterku, slýbyl jsem sinovy pújčit Mio, ěde z GF nxt wík na liže do švícar. HAND***
vysvětlivkyTAFN <That's All For Now>- to je zatím všechno
CMIFW <Correct Me If I'm Wrong>- oprav mě, jestli se mýlím
EOL <End Of Lecture>- konec přednášky
IAE <In Any Event>- v každém případě
BBIAB <Be Back In A Bit>- budu zpátky za chvilku
GF <GirlFriend>- přítelkyně
HAND <Have A Nice Day>- přeji pěkný den
Byla: NDrive G50+iGO 8.3 na SD, Stále je:C520+iGO 8.3 na SD, Bude: Primo na 7" tabletu