od Lakva v 06 čer 2009 21:45
Protože je to změna, tak to je opravdu podivný! I když různé aplikace mohou brát rychlost buď přímo takovou, jakou dodá přijímač, a nebo ji mohou počítat samy podle změn polohy a pak může dojít k odchylce při jiných metodách výpočtu.
Pokud je to ale počáteční stav, potom... no je to dost, ale je to možný.
Totiž: Většina aut má povolených víc druhů kol - třeba na mojí Cordobě mám 14", ale v techničáku je rozsah od 13" do 15". Soused má Ibizu (což je v podstatě uplně stejnej podvozek a kastle se taky liší až od konce předních dveří) a z výroby má 13" (v techničáku taky do 15").
Měření rychlosti vozu se ale provádí tak, že se měří, jak rychle se kola otáčí. Je to nejpratičtější metoda. Jenže když budou kola větší a budou se otáčet pořád stejně rychle, tak auto ve skutečnosti pojede rychleji. Jenže podvozek nemá jak poznat, jaká kola jsou na něm nazutá. Takže při změně veikosti bude tacháč prostě kecat...
Výrobci zároveň vědí, že je nepřípustné, aby tacháč ukazoval míň než se jede - kvůli případným dohadům s policií. Takže každé auto má tacháč spočítaný tak, aby měřil nanejvýš zcela přesně při použití těch úplně největších možných myslitelných gum - takže u Cordoby to mám spočítané na velikost 15", a to ještě zřejmě se slušně vysokým "terénním" vzorkem. Když s takovými koly pojedu podle tacháče 90, tak asi opravdu pojedu 90, ale spíš o malikato míň.
Jak to ale měří sousedovi na 13-kách? Průměr kol - a tedy i jejich obvod - a tedy i rychlost auta - jsou pouze 13/15 předchozí velikosti. Takže pokud tacháč ukazuje 90, znamená to, že soused jede (13/15)*90 - tedy maximálně 78 km/h. A to ještě ty jeho kola jsou lehce sjetý letňáky, a ne ty úplně maximální "terénní", takže ten rozdíl bude možná ještě větší.
Naproti tomu GPS měří rychlost tak, že se podívá o kolik se změnila moje poloha za časový úsek. Tohle měření je nezávislé na velikosti kol i na čemkoliv jiném. V ideálním případě tedy bude vždy 100% přesné.
V praxi mohou být odchylky - Třeba při jízdě do nebo z prudkého kopce, pokud by přístorj počítal rychlost podle vodorovné polohy a zanedbal při tom změnu výšky (jak je to ve skutečnosti netuším). Ani výpočet polohy není úplně přesný a může dojít ke skokové chybě v důsledku odrazů třeba mezi domy, ale to jsou vždycky jen chvilky. Většinu času je odchylka v měření rychlosti naprosto zanedbatelná a jedinou běžně dostupnou metodou s větší přesností je policejní mikrovlnka.
V mém autě mám odpozorováno, že pokud jedu 90 podle GPS, na tacháči mám asitak 98. 50-ce odpovídá na tacháči 55 a 130 mi GPS ukáže až když ručička tachometru s jistotou přeleze 140.
Takže aby to u mě zakecalo o 20, tak bych musel jet opravdu tak kolem 300 ale sousedovi a menšíma kolama by stačilo.... 140*(14/13) = 150,7 - takže kdyby jel on 130 podle GPS, tak mu ta Íba už opravdu bude ukazovat o 20 km/h víc...
Jo a ještě jedna věc, před víc než rokem jsem pozorovával takový podvný efekt, který vypadal jakoby se jeden ze satelitů rozcházel a při malém počtu pak poloha mohla kecat i o 250 metrů. Jednou se mi stalo, že jsem měl starej GPS modul na okně a navigace v mobilu mi ukazovala rychlost přes 10 km/h. Pokud tenhle sat ještě lítá, mohlo se to za určitých okolností taky projevit.