Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

NAVON N750

Zde řešíme všechny modely navigací NAVON - např. N250/N350/N450/N460/N470/N560/N650

Re: NAVON N750

Příspěvekod miquik v 30 lis 2010 08:59

Neviem aké podmienky musia splnat video subory, alebo ake formaty su spolahlivo prehravane v navigacii, zatial som na to neprisiel. Niektore avi subory mi funguju v pohode, niektore sa zaseknu po sekunde. Predpokladam, ze ked mam novu navigaciu tak mi tam Adam dal aj spravny firmware...
miquik

Příspěvekod addam v 30 lis 2010 09:25

@to miquik: Tento problém nesouvisí s firmware - řešení Tvého problému je popsané zde: viewtopic.php?f=56&t=1352#p50901
Vzorný otec, manžel a milenec ;-)
Uživatelský avatar Administrátor
addam
Administrátor

Příspěvekod balkanista v 24 pro 2010 10:02

Dobrý, dospel jsem k rozhodnuti koupit autonavigaci. Ono N660 by mozna stacilo (zatim moc praktickeho uzitku v TMC nevidim) ale to ze zustava karta volna pro vlastni pouziti by vyhodou snad byt mohlo, a hlavne vicenasobna aktualizace.

Navigaci ovsem potrebuji hlavne pro: 1. Cechy, Slovensko, Nemecko - kde je pro mne dulezite aby to umelo korektne najit cisla domu (doptat se mohu ale setri to cas).
2 Na Balkane, kde ty domove cisla nejsou dulezite, ale aby to bylo schopne spravne najit casove nejrychlejsi nebo nejkratsi trasu (tedy ja projedu vsude, ale cas k tomu nutny je otazka). Casto je postrebuji dostat i do docela malych vesnicek s par obyvateli. I adriaroute me obcas zene pres velice malebné trasy kde offroad special si docela uziva :D

Jen tak pro informaci zatim jezdim s netbookem na prednim skle s GMPC a adriaroute. Ted jsem se rozhodl zkusit neco noveho - neco s Igo Primo.

Pri koupe N750 se obavam nasledujiciho: Kdyz tam natáhnu mapy Top Map (udelá to pri aktualizaci samo, nebo to budu muset zakoupit v naviextras - kdyz ano kolik to bude stát?) a v N750 je Navteq,
obávám se že mi to rozhasí výpočet pres vícero statu. Teda zrejme tam budu muset dostat Teleatlas mapy, ale v tom pripade je vlastne nesmysl kupovat tuto navigaci (bojím se ze legalne v Naviextras by to stálo víc než samotna navigace).

Neporadite mi nekdo neco? Mohl bych zakoupit jenom Primo a pouzivat to v telefonu, ale zacinaji mi vice jezdit i deti a proto bych uprednostil neco prenosneho aby to mohli pouzivat i oni.
Navony by se mi libily, ale jak jsem rekl pro mne je velice dulezity Balkan i s Tureckem a Ukrajina. Pokud ty Navony jsou nesmysl, co jiného?
balkanista

Příspěvekod addam v 24 pro 2010 11:11

V navigacích NAVON jsou z výroby obsaženy mapy NAVTEQ, takže aktualizace zdarma po dobu 1 roku se týkají map NAVTEQ.
Pokud si koupíš jakoukoliv značku navigace, ve které je legální navigační program iGO (například iGO PRIMO), tak následně si nové mapy můžeš legálně nakupovat na na portálu NAVIEXTRAS.COM. Ceny map jsou dnes (24.12.2010) následující:

Map of Turkey TOPMAP = 14,95 EUR jednorázový nákup, nebo 19,95 EUR s aktualizacemi zdarma po dobu 12 měsíců.
Map of Ukraine TOPMAP = 14,95 EUR jednorázový nákup

Ovšem pokud jsou pro Tebe důležité i další státy východní Evropy, tak by možná bylo vhodnější si koupit rovnou tento balíček:
Map of Eastern Europe TOPMAP = 39,95 EUR jednorázový nákup (tento balíček obsahuje Hungary, Romania, Slovakia, Czech Republic, Poland, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Croatia, Bosnia Herzegovina, Montenegro, Ukraine, Greece, Cyprus, Turkey, Latvia, Lithuania, Estonia Albania and Former Yugoslav Republic Of Macedonia).

Ceny které uvádím, platí dnes a třeba zítra, nebo za týden, mohou být ceny jiné. Proto je vždycky dobré se podívat na aktuální nabídku naviextras.
Pokud se kombinují mapy různých výrobců - např. NAVTEQ vs. TELEATLAS vs. TOPMAP, tak může (ale nemusí) dojít k tomu, že na některých hraničních přechodech nemusejí přesně navazovat silnice. To je prostě riziko kombinování map a je potřeba s tím počítat. Já osobně používám standardně mapy od NAVTEQu a celkem často jezdím na Ukrajinu, takže jsem si koupil Ukrajinou od TOPMAP a po naplánování trasy se vždycky nejdříve podívám, jestli navigace použila takový hraniční přechod na UA, který bych si přál. Pokud ne, tak si trasu pozměním pomocí průjezdního bodu. Jakmile poté vjedu na území UA, tak už nic neřeším ;-)

Jinak co se týče rozhodování, tak já myslím že to máš velmi jednoduché - pokud chceš mít legální navigační program iGO PRIMO, tak si kup nějakou navigaci NAVON, protože to je v současné době jediná značka navigací, která program iGO PRIMO může exkluzivně používat.

Pokud nechceš mít legální navigační program, tak si kup jakoukoliv PNA navigaci (ceny navigačních krabiček třeba na www.dealextreme.com začínají na cca 1000 Kč) a následně si do takto zakoupené navigace nainstaluj takové navigační programy a mapy, které si někde koupíš, nebo stáhneš z internetu (což může být nečestné, nelegální a nesportovní) ;-)
addam
Administrátor

Příspěvekod balkanista v 24 pro 2010 14:53

Dík za odpoved. Hlavne za informaci ze pokud chci Primo tak jedine Navon.
Pro mne jsou dulezite vsechny staty Balkanu, dokonce i Albansko. Chci mit legalni navigaci, jinak bych se ptal na varez foru. Krome legalnosti musi ale byt taky funkcni velice by mne mrzelo kdyby legalni navigace byla o moc horsi nez neco co se nachazi na torrentech.

Problem vidim v tom, ze v statech byvale Jugoslavie se jezdi vetsinou na Adriaroute, a pokud ne, tak igo ale s kombinaci Teleatlas + Topmap. Navteq nepouzivaji protoze pry "spolupracuje" s Topmap daleko hure. Tuhle informaci bych rad potvrdil nebo vyvratil. Mohl byt to byt i "prezitek minulosti" nebo fáma. Pokud nekdo ma kombinaci Navteq s Topmap tak bych rad slysel jak to fachci.

Vychodni Evropu Topmap budu muset koupit, to je jasne. Ale pokud bych musel koupit zapadni od Teleatlasu aby to fungovalo tak se mi to zdá trochu od vyrobce nedomyšlené v našem prostoru prodávat Navony s Navteq

Stastné a vesele!
balkanista

Příspěvekod addam v 24 pro 2010 17:56

Podle mého názoru Navon do nových modelů zvolil mapy NAVTEQ především proto, že NAVTEQ má kompletní čísla popisná pro ČR a některé další státy (TeleAtlas má pouze čísla orientační v některých městech) a potom také proto, že NAVTEQ má v mapách dopravní výstrahy. A možná také proto, že NAVTEQ jim nabídnul lepší cenu a obchodní podmínky... A podle mého názoru jsou prostě mapy NAVTEQ pro "náš prostor" velmi dobré. Ale to je samozřejmě věcí subjektivních požadavků a názoru.

Bohužel asi zcela nechápu co máš na mysli pod pojmem "protoze pry "spolupracuje" s Topmap daleko hure" Prostě jakmile se kombinují mapy od více mapových výrobců, tak může dojít k tomu co jsem popisoval výše - tzn. může se stát že nenavazují silnice na hraničních přechodech.
Například když jsem jel nedávno do Běloruska, tak jsem měl mapy TeleAtlas a k tomu jsem si z naviextras zdarma stáhnul balíček "Map of Belarus, Moldova, Albania and Former Yugoslav Republic Of Macedonia" a úplně zbytečně mě to táhlo mezi Polskem a Běloruskem na hraniční přechod který byl mnohem dál, jenom proto, že nenavazovala silnice na hraničním přechodu který byl blíže. Jenomže tohle si Ti může stát při kombinaci s jakoukoliv mapou a navíc se to může měnit i v rámci jednotlivých verzí map a mapy od většiny výrobců (TeleAtlas, NAVTEQ i TOPMAP) vycházejí většinou 4x ročně.

Takže sám za sebe znovu říkám, že pokud kombinuji mapy - například západní Evropa NAVTEQ a východní Evropa TOPMAP (nebo jakákoliv jiná kombinace), tak si prostě zkontroluji jak byla trasa vypočítána mezi těmito regiony a pokud se mi zdá, že vjezd do regionu jiného výrobce map je nesprávný, tak si trasu ručně změním. Jakmile vjedu do daného regionu (přejedu hranice), tak už nic nekontroluji a věřím mapě, protože nic jiného mi nezbývá ;-) Tímto způsobem jsem v posledních letech procestoval například Bělorusko, Ukrajinu, Albánii, Srbsko, Makedonii, Podněsterskou Republiku, Moldávii, Rumunsko, Bulharsko, apod.

Třeba se k této problematice vyjádří někdo jiný z kolegů na fóru - co člověk, to názor a zkušenost ;-)
Možná že by pro Tebe bylo nejjednodušší, kdyby sis na zkoušku stáhnul PRIMO třeba jako emulátor do PC a pak můžeš hodiny a hodiny kombinovat mapy různých verzí a stáří a různých výrobců a plánovat si trasy a zjišťovat která kombinace zrovna pro Tebe bude ta nejlepší. Ale pamatuj na to, že až třeba za 3 měsíce vyjde nová verze map, tak může být zase všechno jinak...

PS: A ještě dodám jednu věc - to že v současné době je NAVON jediný výrobce krabiček, který má právo používat iGO PRIMO, ještě neznamená že je to tak napořád. Lze předpokládat, že v následujících měsících toto právo získají i jiní výrobci. Stejně jako to bylo u starého programu iGO8 - ten používalo cca 70 výrobců (značek) navigačních krabiček ;-) A samozřejmě každý výrobce si u NAVnGO nadiktuje jaký obsah programu PRIMO chce (tím myslím funkce programu) a jaké mapy (tím myslím od jakého výrobce). Takže podle mého názoru se určitě najde nějaký výrobce krabiček, který bude mít PRIMO třeba s mapami TeleAtlas...
addam
Administrátor

Příspěvekod camacho v 27 pro 2010 17:25

Dnes jsem porvé vyrazil s novou GPS Navon 750. Vše bylo v pořádku až na to, že mi nefungují radary. Žádné upozornění, ani pípnutí..
Nevíte jak jej zprovoznit?
Díky za radu
camacho

Příspěvekod vovi v 27 pro 2010 17:30

A zapnul jsi je? Aby se v menu objevilo tlačítko pro povolení radarů, musí být fixována poloha. Pokud jsi tedy prováděl první nastavení stroje někde u stolu v místnosti, s největší pravděpodobností nemáš radary povolené.
vovi
Honor 50 (Android 13)
vovi
Administrátor

Příspěvekod camacho v 27 pro 2010 18:07

Takže pokud to správně takže hledat v nastavení při aktivním GPS signálu. Jenom pro úplnost to povolení radarů se bude nacházet kde?
camacho

Příspěvekod SvoDa v 27 pro 2010 18:10

nastavení -> zvuk a varování -> upozornění na radary
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

PředchozíDalší

Zpět na NAVON - specifické postupy