Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

zobrazování TMC

Re: zobrazování TMC

Příspěvekod SvoDa v 28 led 2009 06:46

Jak píše amatér, jedná o informaci o právě vysílaných pořadech na této stanici, ale navigace neslouží pro příjem těchto pořadů, tak pochopitelně nemůžeš nic slyšet - jedině, ze by sis zapnul rádio.
Otázka taky je, kde ty události hledáš?
Nenajdeš je v hlavním menu pod tlačítkem TMC, ale v rychlém menu při dolním okraji.
Možná, že máš taky nastavený autopřepočet a proto se ti nezobrazuje ikona události na obrazovce, že máš na trase událost, bo ještě předtím, se ti přepočítá trasa, aby ses ji výhnul. Stejně tak se tato ikona nezobrazuje, když trasu naplánovanou nemáš, jelikož tím pátdem nejsi s událostmi v konfliktu. Nastavuje se to v nastavení trasy a ty ikony pro nastavení jsou vidět až po připojeném TMC.

Pročti si http://navigovat.mobilmania.cz/Bleskovk ... ARI=114050 a http://smartmania.mobilmania.cz/index.p ... e&ide=1098 .
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod SvoDa v 28 led 2009 08:24

Olomouc už má pár let dálniční obchvat, ale jelikož kamiónky mají průjezd Olomoucí přes vnitřní okruhy města kratší, nepoužívají ho a stále frčí městem.
Město se proto rozhodlo, že umístí dopravní značky Zákaz vjedzu nad 12t při vjezdu a výjezdu z Olomouce ul. Pražská sil. 35 (za tím velkým kruháčem, u OC Globus, pokud to tam někdo znáte), nicméně TMC to od té doby dosud stále hlásí jako total uzavírku (pro všechny), což ale není pravda, tak to, pokud jste lehčí než 12t ignorujte.
Myslím, že by to mohli v popisu události v centrále rozlišit a kdoví kde všude jinde to je podobně zavádějící.

Pokud někdo narazí na podobné nesrovnalosti, lze to ohlásit na bezplatnou linku Zelené vlny a Global Assistance 800 12 20 12 nebo emailem infocentrum@globalassistance.cz
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod newman v 28 led 2009 08:39

Takze ak som pochopil TMC spravy budme prijmat len ak mam naplanovanu nejaku trasu? ked mam len navi spustene tak mi nezobrazi nic?
Asus R700t + 8GB MSDcard
IGO 8.3.1.57021 + Riks3.2-2_081207_tS+
newman

Příspěvekod vovi v 28 led 2009 08:42

Přijímat TMC to bude kdykoliv, i bez trasy. Ale záleží taky na nastavení zobrazování - pokud máš nastaveno "podél trasy", tak samozřejmě výpis událostí bude v takovém případě prázdný. Než si to vyladíš, tak si nastav "všechny události", pak ti bude jasné, zda se skutečně přijímá nebo ne...

A už to tady padlo v souvislosti s Maďarskem - musíš mít i mapu, která je na zpracování TMC připravena (obsahuje tzv. lokalizační tabulky - kódové označení pro jednotlivé úseky silnic, na které se právě TMC odvolává). A ne každá mapa Slovenska to asi bude podporovat - to by chtělo, aby se vyjádřil někdo, kdo to tam už používá. Pro SK jsou minimálně 3 dodavatelé dat: XAHAX, Teleatlas a Navteq; a k tomu ještě různá data vydání :(
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod SvoDa v 28 led 2009 08:44

Ale zobrazí, ale jen v seznamu událostí, když máš navoleno všude a nejen podél trasy, které najdeš v rychlém menu (klik na stav baterie), a pak na tlačítko tmc, ale bez trasy se pochopitelně nebude ukazovat velká ikona konkrétní události před tebou. Na mapě ale musíš modré úseky událostí vidět. Dej si 2D náhled v rozumné výšce a posouvej mapou.

EDIT: vovi byl rychlejší
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod newman v 28 led 2009 13:51

mno skusal som to v ZA, naslo mi stanicu ale ziadne info neslo, aj som mal trasu aj bez nej a nic zatial, je mozne ze to u nas nefunguje. a mapy pouzivam od TA, mam aj navteq tak skusim tie nahodit, ale rozmyslam ze sa pojdem previest do CZ a uvidim ci to pojde :)
Asus R700t + 8GB MSDcard
IGO 8.3.1.57021 + Riks3.2-2_081207_tS+
newman

Příspěvekod tomasii v 29 led 2009 00:33

Zobrazení RDS-TMC událostí taky silně záleží na iGO8, které použiješ. Tak jsem doma večer na stole porovnával se stejným skinem (samozřejmě PlusPlus) verze 53228, 53558 (data.zip z 53228) a 64783 jak detekují rychle TMC. Jsou v tom velké rozdíly:

53228: za 20sec 13x CR1, po 1min 3x REG, po dalších 5min visela na CR3, našla celkem 75 událostí!!! Stop na každé stanici s TMC i RDS.
53558: za 10sec 5x CR3, po 1min 18x CR1, po dalších 2min visela na CR3, našla celkem 72 událostí!!! Stop na každé stanici s TMC i RDS.
64873: za 2min 2x CR1 + 1x REG, po 3min 5x CR1, po dalších 5min najednou 13x CR3, celkem 21 událostí. Přitom stále dokola sken pásma.

Řekl bych, že 53228 a 53558 jsou rovnocenné a se stejným data.zipem detekují TMC perfektně. 64873 ale špatně, neudrží se na stanici a po pár událostech znovu skenuje a nedočte je, takže načtení událostí je nekonečné.

Vuvu testoval skiny podle TMC a BT a hodnotil
- 53228 za perfektní, udrží BT a při ztrátě se většinou opět automaticky chytí, minimální potřeba tlačítka BT, TMC perfektní,
- 53558 po výpadku musí tlačítkem aktivovat, jinak dobré, TMC dobré,
- 64873 po výpadku se často sekne (TMC nejede) a musí se restartovat, TMC nevyhovující.

Závěr: pro mne (a asi ostatní) není 64873 moc z pohledu TMC použitelný, ostatní 2 verze iGO8 rovnocenné (nepoužívám BT). (opraveno)

Pozn:
CR1: 94,6
Reg (Regina): 92,6
CR3: 105,0
Tomáš

Obrázek
tomasii
Moderátor

Příspěvekod vovi v 29 led 2009 07:09

Ono asi bude záležet ještě na něčem jiném - možná i na hardware. Já zase (a pokud vím, tak i amatér) máme u 53558 menší potíže: po každém novém spuštění iGo8 se TMC samo nechytí, je třeba provést ručně autodetekci. A pak to fachčí obstojně až do dalšího restartu iGo8. Na stejném HW se stejným nastavením (C720) a skinem (GJ 5.11) je 64873 zcela bez problémů - TMC naskočí samo, během pár sekund (neměřil jsem, ale je to určitě pod minutu) se naladí nějaká stanice a vypadne z ní (teď ráno je tady nejlepší ČR3) kolem 50-80 událostí. Ale je pravda, že skenuje stanice pořád dokola (když to má povoleno). U 53558 jsem použil ten "její" DATA.ZIP, u 64873 pak "velký" DATA.ZIP v9b.

Podle mého není nějaký zásadní rozdíl v počtu přijatých událostí; ale ta nutnost pouštět po každém zásahu či experimentu autodetekci mě nakonec přiměla opustit 53558 a dát se na 64873 8-)

A při těchhle pokusech jsem konečně přišel na to, proč někdy vidím ikonu TMC červenou a jindy modrou (u GJ): pokud mám nastaveno zobrazení jen podél trasy (a po většinu času je tedy seznam událostí "prázdný" a nesvítí "obálka"), pak červená barva indikuje, že TMC skenuje stanice; modrá se pak rozsvítí, když zrovna "drží" nějakou stanici a načítá zprávy.

Ještě to musím prozkoumat podrobněji (ono se to při jízdě dělá blbě a od stolu to taky není úplně to pravé ;) ), ale domnívám se, že naopak to časté skenování přináší jistou výhodu - při každém novém načtení se mi totiž podle aktuální polohy zobrazí u každé nové události změněná vzdálenost k ní; a podle současného stavu poznání ty změny skutečně odpovídají průběžně ujeté vzdálenosti. Ale jak říkám: tohle je ještě na delší průzkum; chce to testovat v autě, vždycky kus popojet, všechno to zaznamenat, zase kus popojet atd... Kdyby mi na takovouhle věc přišli doma, tak budu za blbce :lol: :lol:
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod SvoDa v 29 led 2009 09:02

Potvrzuji to co vovi, čili 64873 zcela bez problémů - TMC naskočí samo, během pár sekund a nutno podotknout, že příjem TMC je podobný jako GPS, byť se jedná o úplně jiné signály a jinak se chová venku (v autě) a jinak doma.
Doma má sem tam 64873 delší náběh (i přes minutu), ale po resetu, výmazu system.ini (kde se info o tmc uchová) naběhne na balkoně do výše zmiňovaných pár vteřin.

myslím, že to chování obálky a modré/červené ikony popsal dobře a že to potvrzuje výsledky zkoumání IvoK, že ikona TMC: červená = zobrazení událostí jen podél trasy (po většinu času je seznam událostí "prázdný" a nesvítí "obálka"), čili TMC skenuje stanice a hledá
červená = zobrazení událostí všude - celkemrychle zmodrá a objeví se záhy i obálka
modrá = "drží" nějakou stanici a načítá zprávy (na trase/všude).

Proto červený stav, defacto připojeného HW TMC, ale nenaladěné stanice u událosdtí podél trasy, když žádné nejsou, je v pořádku.
jakmile však TMC detetuje stanici, které má v dB událost na tvé trase, stanici si TMC připojí a událost si načte tak, jak by to bylo učineno pro příjem všech událostí a nikoliv jen na trase.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod ondrov v 01 úno 2009 22:00

zdravim vas pani chcel by som sa spytat mam tmc a znacka na displeji mi raz ukazuje na cerveno a raz na modro,mam zakliknute vsetky udalosti ale celu cestu na Bratislava-STRBA ma na nic neupozornil stale som tam mal napisane ziadne dopravne udalosti.tak mi to je divne .mam tam nieco zle v nastaveniach? newman asi mam podobny problem ako ty .ako si to vyriesil? dik
ondrov

PředchozíDalší

Zpět na Dopravní zpravodajství RDS-TMC