somik píše:Zajímavé ale bylo, že i při nalezné stejné trase, po stejných cestách se lišil výpočet dojezdu, i když km byly stejné. Taky každá verze ukazuje malé nesrovnalosti v délce úseků (např. výjezd z dálnice - 240 x 270 metrů)
Na tom nic moc zajímavého není - u každého úseku v mapě je zanesena mimo jné délka, maximální povolená rychlost a obvyklá průjezdní rychlost - a čas do cíle se pochopitelně počítá z ní. Protože to že je někde 50 nebo 90 ještě zdaleka neznamené, že se tam takovou rychlostí taky dá jet! Může to bejt ulice s hromadou přechodů, může to bejt nějakej nezpevněnej tankodrom (pokud je mimo obec, je i tam povolená devadesátka, ale ve skutečnosti pojedeš 30 a budeš skučet že se Ti rozpadá auto), nebo tam můžou bejt brutální zatáčky...
V mapách zjistíš obvyklou průjezdní rychlost tak, že si naplánuješ trasu a dáš průlet - výchozí rychlost průletu v tom kterém úseku je desetinásobkem této rychlosti.
A například NQ v jedné verzi udělal tu kapitální békovinu, že na neověřených úsecích (tam kde to sami neprojeli) nechal průjezdní rychlost stejnou jako maximálku - takže navigace Tě pak hnala po polní cestě, přestože hned vedle byla pěkná a kratší asfaltka. Jenže asfaltka měla průjezd 70 km/h zatímco polnice 90, takže navigaci to po poli připadalo rychlejší.
A že jsou průjezdy v mapě CEDA ještě víc pesimistické jsem pozoroval taky... TA většinou jízdní čas nadhodnocuje asi o... 5-10%... řekl bych. Nikdy jsem to přesně nepočítal, ono to dost dobře nejde, když mimo město se rychlostním limitem zrovna 2x neřídím...
Ovšem neřídí se jím ani TA, na pár místech na silnici KV-Pha je průjezdní rychlost 110, přestože povolená je 90

CEDA, jak jsem jí tak zkoušel v emu, dává časy delší skoro o třetinu...
Každopádně tyhle časy jsou myslím zadávány lidmi a vznikají na základě nějakého lidského odhadu. Prostor pro odhylky je tu velký.
To už mě víc zaráží ta odchylka délky, protoře délka úseku by měla být přesně změřená... I když i tady mám teorii... CEDA jako lokální poskytovatel IMHO přiliš neinvestuje do měřící techniky jako jsou speciální mapovací auta a podobně, spíš budou vycházet z dostupných lokálních podkladů jako jsou například katastrální mapy. Naproti tomu TA vychází především z vlastního mapování měřícími auty.
A tady už je prostor pro odchylky, jak v nepřesnosti GPS měření, tak v možných zmatcích a nejednoznačnostech v digitálních datech z katastrálních map (co je délka ulice? Délka mezi středy křižovatek, nebo mezi značkami? Nebo délka asfaltovaného úseku, který vykáží silničáři???

)