Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Nové mapy

Jaké používám mapy?

TeleAtlas (pro EEU)
686
41%
NAVTEQ (pro EEU)
513
31%
TeleAtlas (pro WEU)
179
11%
NAVTEQ (pro WEU)
156
9%
Regionální vydavatelé(CEDA, TopMap,...)
136
8%
OSM
3
0%

Celkem hlasů : 1673

Re: Nové mapy

Příspěvekod amatér v 03 led 2010 16:48

Ještě rozlouskonout tu záhadu kolem velikosti, proč je NQ 2009.Q2 1,5x větší než NQ 2009.Q1? Podíváte-li se na jiné státy, rozdíl tak markantní není.
Uživatelský avatar Moderátor
amatér
Moderátor

Příspěvekod oltcit v 03 led 2010 16:59

Maly dotaz,vzhladom k tomu ze na tulacky po terene je najlepsia mapa od Xahaxu,nevie niekto,ci nieje uz novsia verzia ako 10.2008?? Inac mapa NQ 2009.Q2 sa zda byt dobry kompromis medzi podrobnostou a korektnostou(jazdenie po beznych cestach). Diky.
Aktualne Zenfone 2,Z3580,4GB RAM,64GB ROM,iGO Nextgen+ Pongo skin
rezerva Wayteq X980BT+ TMC RTA3000 by NaviGear(hacked),PRIMO_9.6.13.405512,skin Dimka174.a. Tomsoft
Nostalgia
Loox720,GNS5843TMC,CF4GB-iGO 8.3.4.117940,GJ6.14b3.p_DA
oltcit

Příspěvekod SvoDa v 03 led 2010 19:01

Co se týše Slovenska, kromě Slovakia83TA_2009.09 a Slovakia83N_2009.Q2_existují
SlovakiaXahax_2009.10_091003
Slovakia83CEDA_2009.09_091105
Naposledy upravil SvoDa dne 03 led 2010 19:07, celkově upraveno 1
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod NIC61 v 04 led 2010 18:07

Slovensko NAVTEQ 2009.Q2 - v tychto novych mapach nejde radenie do pruhoch a ani navstia niesu...mate to aj vy?
Pioneer AVH-6300BT...AVIC-F250 iGO Primo v.9.6.5.243959
NIC61

Příspěvekod SvoDa v 06 led 2010 10:21

vovi píše:Já si zatím na CzechRep83NQ_2009Q2 nemůžu stěžovat. Zatím je to jediná mapa, která označuje nezpevněné cesty jako nezpevněné, a tím pádem se jim dovede vyhnout a nemusím si je (třeba v okolí mého bydliště) blokovat. A v Praze a přilehlém okolí jsem ještě na vyloženou navigační chybu nenarazil. NQ taky jako zatím jediná mapa nenavádí k podivnému manévru, kdy v ostatních mapách jednoduché odbočení vlevo je prováděno jako odbočení doprava s následným obratem do protisměru (a to i přes vysokou pokutu za obrat - ono to neříká "obraťte", ale "ostře vlevo").

Já mám pár vytipovaných silnic, lesních cest, chodníků, pěších zón v centrech měst,... kam 100% vím, že se jet (u dlouhodobě) nedá a s touto mapu mne to tam bezostyšně vede ve všech verzích (samozřejmě, že má vyplé nezpevněné cesty nebo cest na povolení). Navádí to někde i přes areály fabrik, pakliže jsou v mapě "vizuálně průjezdné", ale fyzicky tě tam přes vrátnici nepustí :lol: .
Mapy CEDA i TA jsou v tomto spolehlivé a na těch mnou testovaných silnicích, lesních cestách, chodnících, pěších zónách v centrech měst zahlásí alespoň, že se zvolenými parametry cíle nejde dosáhnout, popř. tam tyto neprůjezdné cesty chybí, popř. co se týče areálů např. areálů těch fabrik, tak je objedou.
V Praze tě to fakt do fabrik nebo pěších zón (s vyloučením aut, nebo s vjezdem jen na povolení) nenavede?

Myslím si, že spolehlivost map je pro navigování to nejcennější na celé problematice GPS navigací a pakliže vím, že existují četné případy takovéto nespolehlivosti, s takouvouto mapou bych někam, kde to neznám nejel.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod mkb v 06 led 2010 10:33

Podle mých poznatků se i s mapami NQ u nás jezdit dá, pokud se použijí ty rychlé varianty tras. Ale když se to nějak dostane do "úzkých" tak je zle a řeší to s použitím všech možností které má. Třeba po schodech. To mapy TA, nebo mnou preferovaná CEDA nedělají.
Mio C720
mkb
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod SvoDa v 06 led 2010 10:38

Přesně tak jsem to myslel.
Z bydliště někam na adresu někam třeba do Kolína mně to přes republiku vede OK, ale horší je to po Kolíně někam k obchoďáku - táhne mně to klidně přes fabriku nebo kasárna, či na někam k zámku či hradu mne to v klidu naviguje až na nádvoří (samožřejmě si můžu cíl stanovit na nejbližším parkovišti, je-li v POI, ale horší je, že to plánuje tam, kam, nebo přes co, nemá.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod vovi v 06 led 2010 10:48

Moje zkušenost je taková, že mě NQ nikdy přes "opticky průjezdnou" fabriku nehnal, i když jsem zadal jen trasu z jedné strany na druhou. A pokud cíl prdnu někam dovnitř (fabriky nebo třeba autobusového nádraží, kam osobákem nesmím), pak mi vyskočí hláška, že cíl je v nedostupné oblasti, nicméně trasa se mi spočítá až do cíle - a to i přes zákaz vjezdu nebo ty zmiňované schody. Ale jsem na to tou hláškou upozorněn a pokud dávám při plánování pozor, tak mám čas si vše prozkoumat a případně uvést na pravou míru.
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod SvoDa v 06 led 2010 13:00

škoda, že nejedeš na sraz, ukázal bych ti pár typických příkladů o kterých píšu, ikdyž by ti ale asi nic neřekly, bo to tam pravděpodobně neznáš. nebo taky viz Mirkův případ viewtopic.php?p=36543#p36543 kde to naviguje do ulice, která není s tou, po které jedeš vůbec průjezdná.
Pominulli tyto problémy, chybí v NQ dost návěští, resp. jich má mapa poskromnu a na některých silnicích chybí rychlostní limity.
Já bych tuto mapu velice rád používal, bo je opravdu nejpodrobnější a návěští či limity bych oželel, ale odzaruje mne nespolehlivost v některých případech, kterých třeba nemusí být dost, ale zákon schválnosti a Murphyho zákony fungují spolehlivě (alespoň na mně) a až dle NQ nějak pojedu a budu zrovna spěchat, narazím na závoru nebo značku zákaz vjezdu, jak se znám :lol: .
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod amatér v 06 led 2010 13:44

Já bych se při této příležitosti zastal Vojty a Míly (co se uzavřených objektů týče, nezpevněné vozovky jsem popisoval jinde), opravdu záleží i na zvolených parametrech trasy. Jako příklad jsem si vybral uzavřený objekt z mého okolí.
Snap_2010.01.06 12.37.33_003.png

Na dalším obrázku je příklad výpočtu při zvoleném způsobu výpočtu trasy
Snap_2010.01.06 13.05.54_010.png

Použít tedy výpočet Ekonomická a Krátká, dostanu se do úzkých :( , při použití výpočtu Rychle a snadná, se dostanu kam potřebuji :D . Já vždy preferoval volbu Ekonomická, v tomto případě u map NQ mi tedy vychází jako ideální volba Snadná.

Ta samá situace při použití mapy TA 2009.09
Snap_2010.01.06 13.29.29_011.png

1. Areál na mapě není (což není ani na škodu, stejně je neprůjezdný)
2. Je jasně patrné, že cílová komunikace je i na této mapě, ale všimněte si výpočtu (Krátká, Rychle, Ekonomická = jedno a to samé, Snadná - o něco delší, za to po lepší komunikaci, a ne po výmolech trochu lepší polní cesty. Jenže dosažení cíle, ve všech případech od obce Trávčice po lesní cestě :(

Snap_2010.01.06 13.36.14_016.png

Z provedeného pokusu (NQ vs. TA) mi v tomto případě vychází lépe NAVTEQ 2009.Q2.Tak co je tedy lepší ? Já si to hodnotit netroufnu. Věřím, že někdo bude mít argumenty opačné :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
amatér
Moderátor

PředchozíDalší

Zpět na Mapy, verze map a jejich aktualizace