Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

PRIMO 2

Zde řešíme problematiku pouze programu iGO PRIMO - skiny, konfigurační soubory, schemata...
Pravidla fóra
1. Nikdy nepoužívejte citaci pro předchozí příspěvek.
2. Než položíte otázku, tak se podívejte zda již nebyla v minulosti zodpovězena (používejte funkci HLEDAT).
3. Odkazy směřující mimo toto fórum, vkládejte do "CODE"
4. Nezveřejňujte zde odkazy na nelegální software a mapy.

Re: PRIMO 2

Příspěvekod vu5936 v 28 zář 2012 08:00

A popojedu dál, a jakmile se objeví v textu slovo "katastr", čísla silnic se přestěhují nalevo a čte: Á14 E55 čárka katastr Bari.

Ahoj, k výše uvedenému příkladu, bylo by možné kromě té čárky ještě nějakým zápisem potlačit i čtení názvů a čísel komunikací tak, aby utilita četla jenom čistě obec xxx či okolí obce xxx? Díky.
vu5936

Příspěvekod SvoDa v 28 zář 2012 08:56

tak nepoužívej čtení aktuální ulice, ale jen obce a okolí :!:

Hoši, začínám se v těch vašich problémech trochu ztrácet :roll: :oops: .

Názvy ulic - spodní proužek - např. Á14 E55 katastr Bari - to přeci čte jen tehdy, když mám nastaveno "Číst informaci -> aktuální ulice" a nemá to nic společného s jinou nabídkou ve wiman menu, a to čtením obec/okolí obce.

Když si nastavím např. "Číst informaci -> Čas dojezdu a vzdálenost", bude mi to dle nastaveného času hlásit čas dojezdu a vzdálenost do cíle.

Tento nastavitelný časový interval pro opakování hlášení však nemá nic společného s čtením názvu obce či okolí obce. Názvy "Okolí obce XY" zazní až když opustíš okolí jedné a vjedeš do okolí druhé (sousední) obce :!:
Názvy samotných obcí "Obec XY" zazní když vjedeš do obce samotné (opustíš okolí - extravilán, a vjedeš dovnitř obce - intravilánu).

Když si až dole v wiman nabídce zapnu v původní verzi "Číst název města a obcí", nebo v amatérem upravené verzi zapnu "Číst název obce v okolí" a(nebo) "Číst název obce", nebude to číst žádná čísla silnic, natož čárky mezi nimi, ale jen názvy okolí obcí a(nebo) názvy obcí.
Předpokládá to ale, že máš funkci čtení informace "aktuální ulice" vyplou, resp. zvolené čtení něčeho jiného.

Nelze zaměňovat čtení obsahu spodního proužku = (názvu) aktuální ulice dle nastaveného času pro opakování s čtením na trase projížděných obcí, rep.jejich okolí, a není to poprvé, co to tu bylo napsáno

Proti gustu.... ale abych každých 10 minut, popř. ještě častěji slyšel název ulice či číslo silnice po které jedu je dobré snad pro taxíky či složky záchranného systému a když už bych mezi ně patřil, tak buď se s tou čárkou (což je snadné odstranit, jen je nutné najít to místo .. L" , " .. v diMka verzi), a čísly silnic smířím, nebo bych musel pro eliminace čtení čísla silnic přijít na takový zápis u příslušného scriptu ve wiman.lua
Kód: Vybrat vše
   elseif MODEL.lua.changeINfo() == 4 then
   sc_wsayspeech(currentStreet,21,25)
jelikož takto to prostě čte current street, tzn. obsah spodního proužku => tzn. vč. čísel silnic, jsoucí v proužku (názvu) aktuální ulice.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod amatér v 28 zář 2012 10:38

Také bych navrhoval zkusit postup, který popisuje SvoDa
1) Ve volbě "Číst informace o: ..." nastavit pouze hlášení: času příjezdu a vzdálenost, nebo čas příjezdu, nebo vzdálenost. Volby Kde se nacházím a aktuální pozice zatím nepoužívat.
2) Nastavit si Číst název obce v okolí Ano a Číst název obce ANO (pokud ta hlášení tedy potřebuji slyšet)

Pokud budete mít doporučené překlady ve voice i lang, nikdy se vám při tomto nastavení nemůže stát, že uslyšíte hlášku katastr obce. natož aby hlas četl čísla silnic.

Zatím se mi pro volby Kde se nacházím a Aktuální pozice, v utilitě Wiman nepodařilo přijít na to, jak a kde v hlasu provést opravy pro tato hlášení. Těch chybových hlášení je víc než popisujete. Nejde jen o tu čárku (tu lze odstranit tím, co popisoval SvoDa, tedy u utility 1.3, jak je to ve skinu dimka jsem neřešil, nepoužívám ho)

Další problém je u čísel silnic, pokud jsou v řádku dvě čísla, jako třeba zde, je další problém
obr_17.jpg

v tomto případě čte hlas číslo silnice jako patnáct tisíc šest set osm, je jedno, zda je číslo silnice před, nebo za názvem místa.

Jiný problém, o kterém vím je čtení názvů obcí, kdy první tři písmena jsou souhlásky, např. Stráž nad Nisou, v tomto případě hlas čte es té er áž nad nisou.

Vím, že to někomu může připadat jako snadné, napsat : čte mi to čárky, čte mi to jiný nesmysl a čekat, že hned zítra to bude v pořádku, ale skutečnost je jiná, pokud to opravím, rozhodím hlášení jinde. Za sebe říkám, řešení hledám, zatím jsem ho nenašel, pokud někdo ví jak na to, sem s tím, pokud to bude fungovat není problém to opravit. Do té doby, bych podobné diskuse ukončil. Já i SvoDa o těch problémech víme, ale jak jsem psal nevíme o správném řešení. S ohledem na popsané souhlasím s tím co píše SvoDa:
SvoDa píše:Proti gustu.... ale abych každých 10 minut, popř. ještě častěji slyšel název ulice či číslo silnice po které jedu je dobré snad pro taxíky či složky záchranného systému a když už bych mezi ně patřil, tak buď se s tou čárkou (což je snadné odstranit, jen je nutné najít to místo .. L" , " .. v diMka verzi), a čísly silnic smířím, ....

A ještě ke všemu, kdy je takové hlášení chybné? ...

Další co mě pobaví je, když sem někdo dá příklad špatné hlášky, v okolí obce Bari. Mnoho štěstí při cestování s hlasem tts v zahraničí, ale již mnohokrát bylo zmíněno, že v zahraničí může docházet při použití hlasu tts k všelijakým pokroucení hlášek. Ono to totiž vždy bude vycházet z příznaků v mapových podkladech, nikdy z toho, co by jste očekávali.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
amatér
Moderátor

Příspěvekod mkb v 28 zář 2012 17:30

Zvláštní, nacházíte se v okolí Stráž nad Nisou je vysloveno dobře, ale obec es té er.... (CEDA)
Ale Strakonice oboje dobrý.
Mio C720
mkb
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod kubrticek1 v 28 zář 2012 20:25

Díky za vysvětlení, myslel jsem si, že dělám něco blbě. Do Bari nejedu :D , řídím občas, ale rád si hraju. Jenom mě rozhodily ty verze 1.3 a 1.6. Díky.
kubrticek1

Příspěvekod vu5936 v 28 zář 2012 22:14

...čtení názvů obcí, kdy první tři písmena jsou souhlásky...
Nejsem si jistý, že se jedná o toto pravidlo. Obec Ovčáry to čte jako okolí obce, obec i ulici jako Ó vé káry nebo áry (tomu písmenu není rozumět).

Proti gustu.... ale abych každých 10 minut, popř. ještě častěji slyšel název ulice či číslo silnice po které jedu
Až takový nesmysl to není. Pokud někdo používá automobilovou GPS nebo PDA na motorce a svítí sluníčko, tak na displeji není naprosto nic vidět. Pokud navíc přístroj není vodě odolný tak se často umisťuje všude možně a to třeba i do kapsy. Pak se dá jet jenom podle hlasových příkazů. Jasně ukecanost může otravovat a rušit, ale od toho se dá každá funkce vypnout podle osobních preferencí každého.

Někdo má k funkcím navigace racionální přístup, někoho to prostě jenom baví a je rád za každou blbůstku, která přinese něco navíc, i když třeba v praxi neužitečného. Copak musí mít všechno nějaký smysl? Večer jsem se vracel letadlem ze Sofie do Prahy. Jaké bylo moje zklamání, že se na mě nedostalo místo u okna, abych si vyzkoušel Wimana pořádně v rychlosti a v trochu jiných lokalitách. Co na tom, že navigace naprosto neměla šanci stíhat mluvit a vyslovovalo by to cizí místopis zkomoleně a neposlouchatelně...
vu5936

Příspěvekod SvoDa v 29 zář 2012 07:56

Nerad bych tu rozpoutal polemiku (či v ní dál pokračoval) o užitečnosti toho, či onoho, ale Primo s hlasem Zuzana, hlásí kde co, na display se už prakticky vůbec nekoukám, byť jezdím jen v autě, kdy na display je vidět dobře a navi by opravdu už mohla být v kapse nebo přihrádce.
Vždyť Zuzana hlásí manévry a směr za nimi, jak daleko bude příští manévr, rychlost mi hlídá zvukový tempomat a změnu limitu zas Zuzana, hlásí se hlasem i dopravní značky, radary, atd.
Proto jsem mj. velmi uvítal wiman utilitu, která mi navíc ještě v nastavený čas řekne např. kolik je hodin, jak daleko je do cíle, kolik času zbývá a v kolik tam budu a jelikož už předtím jsem zlenivěl koukat nejen na display, ale přistihl jsem se v tom, že krom dopravních značek už vůbec nesleduji návěští, směrové cedule a ani názvy obcí, kterými projíždím, takže kdyby se mne někdo v cíli zeptal kudy jsem jel, tak to přesně nepopíšu a k tomu se zas výborně hodí další funkce wiman, že mi řekne, kde vlastně jsem (obec a okolí obce) a to ne v časovém intervalu, ale až v okamžiku, kdy opouštím okolí jedné a vjíždím do okolí druhé, popř. při vjezdu do ní.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod JoDl v 29 zář 2012 15:32

fmilan píše:Pro N750 Protože píšeš
Zkoušel jsem do sys.txt zadat i informace, jenž jsou ulozene v Data/config/ device/ Navon_750.dll

Ovšem jinde jsem našel tvoji otázku v Navon 760 - help

Do sysu stačí zápis o přístroji, pak tam nemusíš opisovat device z datazipu:
[device]
type="navon_N750"

Dále je vhodné do sysu doplnit:
[tmc]
auto_tuning="1"
saved_config_available="1"
saved_config_classname="AVQ_GPSTMC_SOURCE"
saved_config_port="5"
saved_config_portname="COM"

No a soubory do Prima:
soubory pro tmc.zip

Pokud nedáš do sysu výše uvedený zápis o TMC, pak se ti po nalezení příjmače objeví tento zápis v system.ini (Save) a ten můžeš do sysu vložit.

Pánové, mám prosbu, nedaří se mi zprovoznit RDS-TMC na Navonu N760, kdy mám Primo 2 v.9.6.5.216230 na kartě.S uvedenými zápisy v sys.txt,se mi vůbec nezobrazí ikona Dopravy.
Pokud se zobrazí při jiném zápisu,neprobíhá prohledávání kanálů a objeví se hláška "Nebyl nalezen přijímač služby TMC."Při spuštění Prima z MFD,mám za chvíli 100 a více událostí a vše funguje.
Licence doporučené v dalším příspěvku mám v pořádku, tak prosím někoho komu to funguje, zda by neporadil?

Díky!
JoDl

Příspěvekod SvoDa v 29 zář 2012 15:49

A máš opravdu na kartě všechny potřebné soubory, zápisy a nastavení jako na onom funkčním MFD ?
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod JoDl v 29 zář 2012 18:05

Ano,všechny soubory mám na kartě i nastavení v pořádku.Zkouším s Dimkou i Gurjonem,stále hlásí žádný signál a neprohledává frekvence.
JoDl

PředchozíDalší

Zpět na iGO PRIMO pro Windows Mobile a CE