Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Okénko do minulosti ;-)

Zde se řeší především témata, která se neřeší jinde :ugeek:

Okénko do minulosti ;-)

Příspěvekod addam v 09 dub 2009 19:09

Kluci, dnes jsem zjistil, že po 11 letech na internetu ještě stále fungují www stránky mojí první firmy :lol: :lol: :lol:
http://www.mujweb.cz/www/fatsoftware/

Doporučuji k prohlédnutí a pokud byste si chtěli něco objednat tak se mi ozvěte - rád poskytnu přiměřené slevy členům VIP klubu!
Nepřehlédněte akční nabídku počítačových sestav a PC komponent!!!
Obrázek
Vzorný otec, manžel a milenec ;-)
Uživatelský avatar Administrátor
addam
Administrátor

Re: Okénko do minulosti ;-)

Příspěvekod amatér v 09 dub 2009 19:15

Dobrý výlet, a už byly i 95tky :o :lol: Já se v té době seznamoval teprve s 3.11 :D to to letí................
Uživatelský avatar Moderátor
amatér
Moderátor

Příspěvekod vovi v 09 dub 2009 20:03

To už byly docela moderní mašiny - už byly i LCD displeje, PCI sběrnice a některý disky měly i 20 GB. ;)
A 8" diskety už nebyly. :lol: :lol:
vovi
Honor 50 (Android 13)
vovi
Administrátor

Příspěvekod tomasii v 09 dub 2009 20:43

Jj. to byly časy. I já si prošel svou cestu:
- začátek s programovatelnou kalkulačkou TI (už ani nevím typ), pak
- osobně smontovaný Sinclair ZX81 (pro mladé: CPU Zylog Z80, operační paměť 1kB, externí paměť kazeťák), pak rozšíření externí paměti až na 16+1kB,
(abych nezapomněl - monitor = černobílý televizor - ten se používal i s následným Applem)
- opět osobně smontovaný Apple II (CPU Motorola 6800, operační paměť rozšiřovaná z 16kB až na 64kB a dvěma disketovými 5 1/4" drivy), až nakonec
- osobně smontovaná platforma Intel (procesor Intel 8080 s taktem 4,7MHz a 8MHz v režimu turbo, dvě disketové jednotky 5 1/4 a po čase konečně pevný disk s kapacitou celých 10MB!!!. Jo a OS: PC DOS 2.0 updatovaný postupně až na MS DOS 3.1).

No a pak se počítače rozšiřovaly, přišly první Windows (pro nás stejně milované, jako dnešní Visty), ale to už jsme skoro v dnešní době.

PS.: pamatujete si ještě programování v Borland Turbo Basicu, Turbo Pascalu, v C-čku a přechod na objektové programování? Jj. to byly doby. :D
Tomáš

Obrázek
tomasii
Moderátor

Příspěvekod vovi v 09 dub 2009 20:56

Tome, ty bys taky mohl pamatovat VC MFF na Malostranském náměstí, ne? MINSK 22 v rotundě na dvoře - elektronkový počítač, díky kterému se během uhelných prázdnin v celé budově nemuselo topit a bylo jakž-takž teplo (mnozí pamatujeme Silvestra 1979, kdy odpoledne bylo +15°C a před půlnocí -30°C) ... a ten MINSK makal tak, že ještě 10. ledna jsem dělal zkoušku v "nevytápěném" baráku, kde se i přes týden bez vytápění udržela teplota +15°C.
A v posledním patře byl tehdy druhý nejlepší počítač v Praze (hned po ministerstvu národní obrany, kde generálové na počítači válčili s imperialismem) - Robotron EC1055 ... soudruzi z NDR kompletně obšlehli sálovej počítač IBM, který měl na tehdejší dobu nepředstavitelnejch 512 kB operační paměti a programovalo se tam v univerzálním jazyku PL/1. A pevné disky vážily 33 kg, měly asi 10 ploten a kapacitu zhruba 20 MB.
vovi
Honor 50 (Android 13)
vovi
Administrátor

Příspěvekod mkb v 10 dub 2009 05:37

Člověk by z těch vzpomínek skoro ukáp. Má historie podobná s Tomášem. Až na Apple II. U mě to byl Sinclair Spectrum. A samozřejmě čb televizor, avšak pouze jeden. Žena si v těch pionýrskejch dobách moc televize neužila. :evil:
Mio C720
mkb
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod tomasii v 10 dub 2009 14:52

Jakožto student a později absolvent MFF UK se na malostraňák pamatuji, Minsk jsem tam ale nezažil, holt jsem tam chodil na vojenskou přípravu v době, kdy tam ještě nebyl (nebo jsem o něm nevěděl). Nakonec nás na marxistické filozofii učili, že John von Neumann je idealista a proto je kybernetika pavěda, tak co bych se o nějakou velkou kalkulačku zajímal, ne?
Prošel jsem řadu sálových počítačů; ICL 1904E, IBM360, Univacy a samozřejmě Siemense. Ty jsem si ale už nestavěl.
Tomáš

Obrázek
tomasii
Moderátor

Příspěvekod addam v 10 dub 2009 15:10

Jojo, také jsem býval stavitelem - můj úplně první počitač byl MAŤO - stavebnice - http://balek.v.sweb.cz/cs%20pocitace/staveb/matokit.htm
Byl to pokus soudruhů ze Slovenska o levnou alternativu k PMD-85.
Dnes bych to nazval jako "SlovenskáPomsta1990" :D :lol:
Obrázek
Vzorný otec, manžel a milenec ;-)
addam
Administrátor

Příspěvekod oltcit v 10 dub 2009 15:13

Fuuuu :o a to som si myslel,ze som tu pamatnik so svojou zacinajucou AT 286,16MHz,1MB RAM a 40MB HDD :lol: i ked je pravda,ze v tom case som bol uz dospely,par rokov zarabajuci clovek,co sa k PC dostal nahodou ako samouk a to mi vydrzalo az do dnes a preto aj na otazky typu(po uspesnom vyrieseni nejakeho problemu s cudzim kompom) Preco nerobis v odbore??? Odpovedam: potom by ma to uz nebavilo ;)
Aktualne Zenfone 2,Z3580,4GB RAM,64GB ROM,iGO Nextgen+ Pongo skin
rezerva Wayteq X980BT+ TMC RTA3000 by NaviGear(hacked),PRIMO_9.6.13.405512,skin Dimka174.a. Tomsoft
Nostalgia
Loox720,GNS5843TMC,CF4GB-iGO 8.3.4.117940,GJ6.14b3.p_DA
oltcit

Příspěvekod mikels v 10 dub 2009 15:14

Tak to já jsem začínal na Didaktiku tzv. ZX Spektrum.. Hele Addame ty dvě procenta to stále platí co uvádíš na těch tvých starých stránkách?? :) Hergot v práci mi nefungují smajlíci grrr
Uživatelský avatar Člen Klubu přátel iGO
mikels
Člen Klubu přátel iGO

Další

Zpět na OFF TOPIC