Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Zajímavosti z cestování

Zde se řeší především témata, která se neřeší jinde :ugeek:

Re: Zajímavosti z cestování

Příspěvekod sstopar v 19 lis 2010 19:13

Jediné co je jinak je třeba specifikované značky na jižní spojce, kde v nočních hodinách je jiná rychlost. Mimochodem, co je to "cerstvý klus"? ;)
iPhone 4S 32G+iPad 64G a koupené iGO Primo CZ+SK :-)
Mio C 520, iGO PRIMO 1.1 na MDF doma v šuplíku...
Nově pokuřující modifikované eGo-C s echomizérem, nebo tanky :-)
sstopar

Příspěvekod amatér v 19 lis 2010 20:31

1) ne "cerstvý klus" , ale čerstvý klus (prostě na závodě klusáků, bys byl diskvalifikován pro překročení rychlosti)
2) je to přesná citace z navazujícího místodržitelského nařízení k vyhlášce z roku 1875 o jízdě silničními parostroji. :lol:
3) je vidno, že kvalita myšlení zákonodárců se moc nemění ani po 110 letech, jo holt Česká kotlina, a ďuzna na konci brněnské dálnice, kam je v pravidelných intervalech svolávána tahle elita národa, k projednávání podobných, prostému lidu, nejasných nařízení. :D (Pražáci prominou)
Uživatelský avatar Moderátor
amatér
Moderátor

Příspěvekod SvoDa v 12 led 2011 13:49

Možná se ptám v blbém vlákně, možná se ptám blbě (zbytečně), když
amatér píše:Když si beru navigaci do letadla, používám OziExplorer.
ale rád bych měl opravdu jasno v tom, jestli je možné na palubě letadla a za letu mít v provozu PNA (automobilovou) navigaci, nikoliv např. navigační program v PDA, které je zároveň i mobilem, jelikož všichni víme, že mezi předměty zakázané v letadle patří i vysílací zařízení v zapnutém stavu. čili např. mobilní telefony.

Také víme, že automobilová navigace není vysílačem, ale pouze přijímačem signálů vysílaných satelity a přes svůj GPS modul pouze vyhodnocuje svou polohu.

Jaké máte tedy kdo prosím zkušenosti a popř. jak je to vlastně oficiálně. Já se ptal oficiálně na letišti a tam mi sdělili, že
letiště Brno píše:GPS navigace jako předmět nepatří do kategorie zakázaných předmětů.
Jeho případné použití za letu musíte konzultovat se svým leteckým dopravcem.
Žádného dopravce jsem se zatím neptal, abych na sebe neupoutával pozornost :lol: :lol:
Ne vážně, když už někam poletím, byl by hřích nemít v rukách šochtli se všemi těmi zbytečnými údaji na displayi :lol: :lol: a zajímá mne vaše zkušenost, popř. jestli jste se ptali stewarda až na palubě, nebo jste to prostě pustili a nikdo vám neřekl "vypni to", popř. na to existuje předpis, atp.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod Ivo K v 12 led 2011 14:55

Když létám do Řecka, tak vždy před vlastním startem se ozve v letadle hlášení posádky, abychom vypnuli všechna elektronická zařízení, hlavně mobilní telefony. Pokud bychom nutně potřebovali nějaké elektronické zařízení za letu používat, máme to konzultovat s letovým personálem.

Let v letadle s navigací jsem si ale nemohl nechat ujít a tak jsem navi nevypnul.
Jeden problém je s příjmem GPS signálu - musíte držet navigaci u okna a i tak je signál nic moc.
Druhý problém je s letovým personálem(kterému jsem raději nic nehlásil, aby mi to nezakázali hned), který na mne stále dorážel, že to mám vypnout.
Ignoroval jsem poznámky o vypnutí asi 1hod. a stálo to za to. :D To se prostě musí vyzkoušet! ;)
Uživatelský avatar Člen Klubu přátel iGO
Ivo K
Člen Klubu přátel iGO

Bydliště: Brno u Olomóce - Městská část: Spojené státy Maloměřické(Majlont)

Příspěvekod addam v 12 led 2011 15:43

Párkrát jsem to zkusil při letech do Číny, ale nikdy se mi nepovedlo zafixovat pozici (což bude tím, že jsem navigaci zapínal až během letu).
Když jsem létal v turistické třídě, tak jsem seděl u okénka a navigace (MIO C720) mi ukazovala komunikaci s max. 1 - 2 satelity. Když jsem letěl v business-class (také u okénka) tak jsem nenaladil ani jeden satelit. Možná to tam mají jinak stíněné, ale spíše to bude náhoda ;-) Pravděpodobně kdybych navigaci nechal zafixovat polohu ještě před startem, tak by si možná satelity udržela i za letu...

Co se týče personálu, tak problém jsem nikdy nezaznamenal - navigaci jsem většinou míval zapnutou v průběhu celého letu (s výjimkou startu a přistání) a pouštěl jsem si na ní filmy. Stevardkám lufthansy to nikterak nevadilo a vesele mi nosily šampaňské :lol: Pouze jednou se mě jedna průvodčí ptala na co je ta krabička s drátem - což byl acu-pack ;-)
Vzorný otec, manžel a milenec ;-)
Uživatelský avatar Administrátor
addam
Administrátor

Příspěvekod vovi v 12 led 2011 22:02

Mně se jen jednou stalo, že jsem musel šochtli vypnout - dotěrná česká letuška prostě před přistáním nedala pokoj. Jinak stačí zafixovat signál v letadle na ploše před startem (dokud stojí - jakmile se začne hýbat, je pozdě); pak klidně můžete sem tam i vypínat a signál to zase chytí.
A signál ve všem, čím jsem se šochtlí letěl (Boeingy 737 a 757, Airbusy 310 a 320, Dash 7, ...), byl dostatečný i pro výpočet výšky - takže to muselo být minimálně 4-5 satelitů. A nejen těsně u okna, chodilo to i na souosedním sedadle (ale fix těsně u okénka byl rychlejší).

Jen můj velký akupack (členové klubu znají) budí údiv (doufám, že ne strach) u obsluhy rentgenů - obvykle ale stačí vyndat a vysvětlit, k čemu to mám :lol: :lol:
vovi
Honor 50 (Android 13)
vovi
Administrátor

Příspěvekod Lakva v 13 led 2011 10:09

Já jsem letěl letadlem s GPS jen jednou, s tureckou společností Sky Airlines.

Telefon v režimu "letadlo", tedy s vypnutým veškerým vysíláním, není nic proti ničemu. I když je pravda, že letuškám se moc nelíbil. Za letu ještě v poho, ale během startu a přistání dorážely dost a vlastně byla klika, že i ony musely být na svých místech, jinak by mě asi přesvědčily :lol:
To totiž má být vypnutá úplně veškerá elektronika včetně her a MP3 přehrávačů (výslovně to uváděly v hlášení).

Fix byl ovšem mizernej... HTC Polaris se staženými efemeridami chytal 1-2 saty, po přidržení asi 3 minuty (což se zvládlo ještě na zemi) u okna se ale chytil a pak už jsem měl 4-6 satů trvale. Takže jsem mohl poznat vítr asi 50 km/h v zádech (rozdíl rychlosti GPS proti rychlosti hlášené kapitánem) a změny tlaku během letu (GPS výška kolísala v rozmezí asi 70 metrů, protože autopilot samozřejmě drží výšku podle tlaku).
Fix ovšem při obou cestách vypadl před sestupem na přistání. Napřed začala výška stoupat (přitom jsme už klesali) a krátce po první zatáčce na směrování k dráze to prostě lehlo a konec. Znovu se fixnul až na zemi a to bylo samozřejmě až před halou, vevnitř jsme měli jiné starosti...

Problém v letadlech je hlavně s trupem. Většina současných linkáčů je z duralu a okna jsou malinká, takže proti autu jsou podmínky výrazně horší. A jak víme, GPS omezí i přední sklo zatmavené pokovením... Antény v letadle jsou vždycky umístěné pod speciálním trupovým panelem z laminátu, takže ty mají samozřejmě příjem lepší.
Uvidíme, jak to bude časem, až budou častější letadla z kompozitů.
Lakva

Příspěvekod tomasii v 14 led 2011 21:43

Při letu z Prahy do Lisabonu a poté z Lisabonu na Madeiru jsem si u okénka 737 s C520 ani C710 nevrzl. Je fakt ale, že měly sice zafixovanou polohu v Praze a Lisabonu, ale zapínal jsem je až při startu, když dal personál pokoj.
Tomáš

Obrázek
tomasii
Moderátor

Příspěvekod Jasper v 17 led 2011 13:25

Tak jsem se dnes cestou do práce stal jedním ze šťastlivců kteří doplatili na "kvalitu" našich silnic. :evil: Nemohl jsem dělat vůbec nic. Vpředu auto, vedle díry auto, proti mě taky auto a navíc ještě tma a mlha k tomu. Odnesla to guma a disk a dál se uvidí až udělám geometrii. Každopádně příčka volantu je nakřivo :twisted: Dvě hodiny jsem čekal na polici v mrazu a nemohl si zatopit protože jsem měl úplně prázdnou nádrž. Když odjeli tak jsem nenastartoval protože během čekání jsem vymlátil baterku. :evil: A finále je vůbec nejlepší. Tuhle gumu v mém rozměru nikdo nemá a protože zimní sezóna končí tak není ani ve výrobě čili možná na podzim. :twisted: Takže nejspíš přezuju na letní. :roll: Při mém štěstí začne hned sněžit. :roll:
EDIT Pro ilustraci. Ta díra je dlouhá víc jak jeden metr. Takže si udělejte obrázek jak je hluboká.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Máte technický problém s fórem, nebo dotaz k jeho chodu a organizaci ?
Pište na: jasper (zavináč) mojenavigace.cz
Na jiné typy dotazů je zde fórum a proto na ně nereaguji !
Jasper
Administrátor

Příspěvekod vovi v 17 led 2011 14:07

Já jsem takhle před dvěma roky udělal 10 cm hlubokej zub v plechovym disku u půjčenýho Formana (gumu to přetrhlo úplně). Ta díra byla malá, právě tak na to kolo, a plná vody. Jel jsem ráno za deště ještě za tmy a silnice vypadala jako hladká vlhká plocha. Zastavil jsem na prvním možném místě asi po 50 metrech a než jsem kolo vyměnil, zastavil vedle mě podobně postižený pán. A pojišťovna se tvářila jako že nic - smradi z TSK totiž tu díru do odpoledne zalátali. Zřejmě do toho tehdy vlítlo lidí víc; pochybuju, že by jinak za deště vyjeli opravovat silnici.

Ale na tobě obdivuju, žes nepoužil ani jedno sprostý slovo ;)
vovi
Honor 50 (Android 13)
vovi
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na OFF TOPIC