Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

MIO C520 - dlouho nemá signál GPS

Zde můžete pokládat otázky týkající se programu iGO. Pokud se Vaše otázka týká nějakého specifického přístroje (značky), tak se může stát, že položená otázka bude moderátorem přesunuta do do oddělení "IGO a RŮZNÁ ZAŘÍZENÍ" Obrázek tzn. o patro níže Obrázek
Pravidla fóra
1. Nikdy nepoužívejte citaci pro předchozí příspěvek.
2. Než položíte otázku, tak se podívejte zda již nebyla v minulosti zodpovězena (používejte funkci HLEDAT).
3. Odkazy směřující mimo toto fórum, vkládejte do "CODE"
4. Nezveřejňujte zde odkazy na nelegální software a mapy.

MIO C520 - dlouho nemá signál GPS

Příspěvekod strita v 14 kvě 2009 10:02

Nainstaloval jsem IGO 8.3 na MIO C520. Všechno běhá bez problémů, ale po zapnutí přístroje a spuštění IGO trvá asi pět minut než najde družice, určí polohu a začne navigovat, pak již vše jede bez problémů. Nevíte někdo kde může být problém?
strita

Re: MIO C520 - dlouho nemá signál GPS

Příspěvekod mkb v 14 kvě 2009 10:33

Na fóru je spoustu informací k tomuto problému. Stačí dát do vyhledávání např. "signál GPS".
Jen tak namátkou:
viewtopic.php?f=13&t=421&p=19630&hilit=signál+gps#p19630
Mio C720
mkb
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod strita v 14 kvě 2009 11:02

Na fóru je spousta informací všeobecně, jako nezasvěcený tady hledám radu a problém z MIO C520, který popisuju jsem nikde nenašel. Ne že bych nebyl schopný mrknout se do obsahu popř. zkusit něco najít sám (to jsem udělal). Tak pokud by teda někdo byl ochotný pomoct, předem díky. Univerzální odpvěď typu - mám pocit, že už to tady někdo řešil mi bohužel nepomůže.

podle Tého odkazu se mohu pouze domýšlet, že je to žřejmně naprosto běžná věc a časy jako pět minut jsou normální (to je to na co jsem se ptal)!!
pak se dočtu, že existuje soubor, který když si budu každý týden dohrávat čas se sníží. Pokud je tohle řešení, nechápu, že se o tom nepíše trošku víc. Navigační SW schopný pracovat po pěti minutách, to mi v dnešní době nepřijde jako reálná věc.
I tak díky za odpověď, budu doufat, že se najde i někdo sdílnější.
strita

Příspěvekod mkb v 14 kvě 2009 11:27

To co píšeš nejspíš není chyba, ale vlastnost. 5 min je dost, ale i to se může stát. K pochopení té prodlevy je nutné vědět, jak navigace ze signálem pracuje. Vliv na to má spoustu věcí. Stačí MIO zapnout na jiném místě, než bylo vypnuto. Musí se naladit poloha satelitů. Pak to trvá déle. Záleží také na kvalitě přijímaného signálu. Je-li to mezi budovami, nebo někde na louce. Vliv na příjem má i počasí. Není jednoduché odpovědět na tvojí otázku.

Edit : Na tvojí editaci jsem nestačil včas zareagovat. V tom odkazu ve věc poměrně nová. Bude chvíli trvat, než o ní bude možné kvalifikovaně informovat.
Mio C720
mkb
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod strita v 14 kvě 2009 11:42

Díky za odpověď,
jenom mi neleze do hlavy jakto, že v MioMap mi to nikdy netrvalo déle než minutu. Z MioMap jsem ale řešil spoustu nepříjemností co se týká aktualizací map, technické podpory atd. Dlouho jsem váhal a po přečtení spousty článků a diskuzí vyzkoušel IGO. Hned jsem zjistil, že pochvaly na IGO od spousty lidí nebyly od věci, SW se mi líbí, mapy jsou super, skinů a doplňků spouta. Akorát (pokud je to problém přímo IGO ) proč se nikde nepíše, že se tak drasticky zvedne doba nutná k zahájení provozu. Nevadí mi, že mně začne navigovat po pěti minutách, když vyjíždím někde kde to znám, ale sedět pět minut na parkovišti (pokud to při hledání z místa nebude ještě déle) to mi přijde docela drsné. Navíc snad jenom poznámku, nedělá mi to jenom když se přemístím bez zapnuté NAV., ale téměř vždy.
Jsem trošku zklamaný, protože jsem myslel, že mám konečně řešení co dál z mou C520.
strita

Příspěvekod SvoDa v 14 kvě 2009 11:45

Jde o to, jestli MIO hledá teprve porty a frekvence na kterých bude chytat signály satelitů, nebo jestli je to již našlo a jen hledá silné satelity.
Pro rychlejší vyhledání portů slouží zápisy v sys.txt
[gps] ; nastavení pro GPS
port=2 ; číslo portu pro GPS (2 pro MIO Cx20)
baud=57600 ; přenosová rychlost (57600 pro MIO Cx20)

Co se týče síly signálu, už jsem tu kdesi psdal, že v práci - 1m od okna chytám signál 5 minut, doma 3m od okna max. 1 minutu, venku do minuty, při zapnutí iGO8 za jízdy do cca 2-3 minut.
Signál zásadně lov venku a v klidu, teprve potom zjistíš, jestli ti v místnosti (doma) něco signál nestíní.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod strita v 14 kvě 2009 12:05

Přijdu do auta, navigaci zapnu ještě před jízdou, zadám trasu, na displeji vlevo v rohu je prázdné kolečko, vyjedu, po dvou az trech minutach se tam ogjeví oranžové tečky (družice), po dalších cca dvou minutách se přebarví nazeleno a IGO začne počítat trasu. Když hned po zapnutí mrknu v menu na stav GPS tak píše že GPS je oka (č. portu atd.) ale nevidí žádnou družici.
strita

Příspěvekod SvoDa v 14 kvě 2009 12:36

To, co píšeš potvrzuje, co jsem napsal, že když vyjedeš tehdy, když ještě není signál, hledá ho za jízdy až cca 2-3 minuty, někdy i déle - záleží na "prostupnosti" prostoru nad tebou - jestli jedeš v husté zástavbě, nebo v otevřeném prostoru.
Normální je i to, že když jak píšeš ihned po zapnutí igo8
strita píše:mrknu v menu na stav GPS tak píše že GPS je oka (č. portu atd.) ale nevidí žádnou družici.
bo když nejede navigační program, GPS není připojeno a připojí se až po startu iGO8 a nějakou chvilku mu trvá, než si signál z družic najde. Musí najít dostatečný signál u aspoň 4 družic, než se tvá poloha zafixuje. Když jsi v klidu a venku, mělo by to být určitě do minuty. Někde jsem četl, že signál omezují tónovaná skla auta pokovováním, na vzdálenosti přístroje od skel auta, samotná karosérie funguje jako Faradayova klec, která ovšem v tomto případě signál ruší, než aby ho posilovala atp. Já však tento problém nezaznamenal, což může být tím, že skla pokovené nemám a střechu mám plastovou (Renault nikoli Trabant :lol: ) a přístroj mám před palubkou (před větrákem nad rádiem) a nikoli na skelním držáku.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod strita v 14 kvě 2009 12:52

Jo tak už jsme se snad našli, jsem rád, že to není žádný problém v programu, ani v HW, mimochodem trabant taky nemám (navíc bakelit by možná vadil ještě míň :lol: , budu ještě nějakou dobu testovat a uvidíme. Pořád ještě ale nevím proč to co v MioMap trvá třicet vteřin trvá v IGO tak dlouho. Chápu to o čtyřech družicích s dostatečným signálem atd. Pořád jesou to ty samé podmínky a stejný HW.
strita

Příspěvekod vovi v 14 kvě 2009 13:32

Velký vliv má i to, zda je MIO jen uspané (krátký stisk) nebo vypnuté natvrdo (dlouhý stisk). V tom prvním případě by měl být ten start do minuty; v tom druhém se provádí hard reset, natahujou se "čistá" Wokna a celé "probouzení" hardwaru běží od začátku - včetně kompletní inicializace GPS přijímače, pak ten start může trvat i těch 5 minut, zvláště v za pohybu v autě.

Schválně zkus ty efemeridy - nahrát do mašinky jednou za týden cca 60kB dat se v tomhle případě opravdu vyplatí. Mě to i po hard resetu startuje s efemeridama za (řádově) desítky vteřin, po uspání a probuzení je start téměř okamžitý (délka toho téměř ovšem závisí na délce uspání ;) ).
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Další

Zpět na Otázky a odpovědi