Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Umístění navigace v autě

Zde můžete pokládat otázky týkající se programu iGO. Pokud se Vaše otázka týká nějakého specifického přístroje (značky), tak se může stát, že položená otázka bude moderátorem přesunuta do do oddělení "IGO a RŮZNÁ ZAŘÍZENÍ" Obrázek tzn. o patro níže Obrázek
Pravidla fóra
1. Nikdy nepoužívejte citaci pro předchozí příspěvek.
2. Než položíte otázku, tak se podívejte zda již nebyla v minulosti zodpovězena (používejte funkci HLEDAT).
3. Odkazy směřující mimo toto fórum, vkládejte do "CODE"
4. Nezveřejňujte zde odkazy na nelegální software a mapy.

Umístění navigace v autě

Příspěvekod housek v 25 bře 2009 20:48

Asi všichni máme držák navigace přísátý na předním skle. Minulý týden V Soběslavi policajti vybírali 2 000 kč za toto umístění s odůvodněním, že na předním skle nesmí být nic, kromě schválených známek. Máte někdo podobnou zkušenost?
housek

Re: Umístění navigace v autě

Příspěvekod vovi v 25 bře 2009 20:59

Podle (údajně) oficiálního výkladu ministerstva dopravy může na skle držák být, pokud on ani navigace neomezují výhled z vozidla (tedy, když nevidím jen na kapotu apod.).

Ale známe to - srážka s blbcem se neřídí žádnými pravidly. A policajta, kterej byl ochotnej poslouchat nějakou argumentaci (slušnou, podotýkám), jsem na silnici potkal za třicet let asi tak třikrát.
A co si taky mají chudáci počnout - uřízli jim penězovod od radarů, z rozpočtu krajů se platěj poplatky u doktora, tak se nějak vydělávat musí.

Já už teď kvůli policajtům a jinejm zlodějům raději přísavku nepoužívám a mám navigaci na palubce přichycenou držákem BRODIT. A aspoň na ni lépe dosáhnu.
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod Ivo K v 25 bře 2009 21:06

Vovi, jaký typ držáku přesně používáš? Ať se také poučím a možná to okopíruji. Vím, že se to řešilo i na sousedním fóru, ale konkrétní ověřrné řešení je k nezaplacení! ;) Děkuji.
Uživatelský avatar Člen Klubu přátel iGO
Ivo K
Člen Klubu přátel iGO

Bydliště: Brno u Olomóce - Městská část: Spojené státy Maloměřické(Majlont)

Příspěvekod vovi v 25 bře 2009 21:14

Vyber si na www.brodit.cz - pro MIO Cx20 potřebuješ dva kusy:
1. kulový kloub, na jedné straně se přišrloubuje k vlastnímu držáku, na druhé je destička se 4 pacičkami k uchycení kolébky (vyhledává se tam podle typu zařízení - zadej MIO C720)
2. vlastní držák - vyhledává se tam podle typu auta, obvykle pro každý typ nabízejí 2-3 varianty. Bývá to kus ohnutého plastu, který se zastrčí do škvíry mezi plasty, do výfuku topení, pod nějaký panel apod., případně je na něm ještě lepicí páska pro lepší zafixování.

Je třeba jen zašroubovat 4 šroubky (chytit ten kloub k držáku), vlastní montáž v autě už je bez vrtání, šroubování, lepení,... A drží to dobře.

Já se inspiroval u Jerryho - má stejný auto a obrázek navigace v kolíbce je v jeho avataru.
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod Ivo K v 25 bře 2009 21:16

Děkuji mnohokrát. :D

Už na té stránce brouzdám.
Ivo K
Člen Klubu přátel iGO

Bydliště: Brno u Olomóce - Městská část: Spojené státy Maloměřické(Majlont)

Příspěvekod amatér v 25 bře 2009 21:17

Nejde ani tak o výklad, ale o zákon, a zákon opravdu neuvádí, že na předním skle nic nesmí být, zákon hovoří o tom, že ve výhledu řidiči nesmí zabraňovat žádné předměty(ale nikde ani zmínka o tom, zda umístěné na skle nebo položené na přístrojové desce) Podle výše uvedeného příkladu, by ti policisté měli pokutovat vlastně všechny, které zastavili, neboť u většiny vozidel je již vnitřní zpětné zrcátka také přilepeno na čelním skle. Jak píše vovi je to o tom, že srážka s blbcem.....
Uživatelský avatar Moderátor
amatér
Moderátor

Příspěvekod xroman v 25 bře 2009 21:24

Před dvěma roky jsem já řešil to samé, díval jsem se teď na 2 roky starou diskuzi na předchozím fóru - vřele doporučuji a přidávám odkaz na stránku, kde jsem já našel to co jsem hledal - používám držák GLOBAL 2 již 2 roky k naprosté spokojenosti.
A teď ten odkaz - http://www.stualarm.cz/kategorie/car-gs ... lum-a-pda/
Samsung Galaxy S22+
xroman
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod Lakva v 25 bře 2009 22:31

Tak já se přidám :-)

Každopádně souhlasím s Amatérem ohledně zrcátka - do Cordoby jsem si dokonce musel na aukru sehnat jiné zrcátko - údajně z oktávky, má kratší nohu v ostřejším úhlu, tak je to o něco lepší, ale s tím původním jsem si v ostrých pravých zatáčkách musel doslova lehat na volant. A kdybych chtěl koukat vrchem, jednak uvidím dost špatně (asi jako z tanku) a hlavně bude věčně zaclánět sluneční klapka spolujezdce, páč přítelkyně je celkem malá a má jí furt sklopenou...
Fakt blbý.

Uchycení držáku:
Zkoušel jsem různé, ale na navigaci opravdu vyhovuje máloco.
Držáky s "husím krkem" se sice skvěle přizpůsobují, ale jsou měkké a klepou se. Nebo se klepou míň, pokud jsou krátké, ovšem pak mají společnou nevýhodu s dalším typem...
Držáky s pevným ramenem - jsou pevnější, ale zase může být problém je přisát a nastavit a hlavně jsou pro umístění na sklo krátké. Jakkoli vím, že to není zrovma moc bezpečné, občas prostě člověk musí na navigaci sahat i za jízdy, a s takovýmito držáky je to prostě daleko. V některých autech se dá umístit vlevo od volantu, ale pak zas bývá problém s kabelem, někdy cloní volant, někdy je moc prohnuté sklo a přísavka nedrží... Každopádně spolujezdec nevidí na displej, když se třeba hledá blízké odpočívadlo... Prostě u mě tohle řešení nevyhovovalo.
Držáky do mřížky větrání jsou skvělé, neklepou se, jsou v dosahu, i když některé jsou nedomyšlené a sklopí se dolů i s tou mřížkou. Hlavní nevýhoda ale je umístění - jsem zvyklý mít navigaci dobře v zorném poli a to ty mřížky zrovna dvakrát nesplňujou. Navíc nemám klima, takže v létě to větrání prostě potřebuju ;-)
Některé navigace i samostatné držáky mají ještě takový plastový terčík, kt. se přilepí na palubovku a držák se přisaje na něj. Jenže samostatné držáky s tímhle jsou buď ty hodně drahé, nebo ty s husím krkem.
Pak jsou ty značkové s nějakým originálním ukotvením, ale tam mi zase nevyhovuje cena...

No, tak jsem si na dealextereme.com vybral celkem slušnej držák, s dobře nastavitelným ale pevným ramenem. V tý době byl kurz dolaru xmíchu a na dealextreme se neplatí poštovné, takže držák byl nakonec asi za 200.
Uchycení jsem počítal na nějakou plastovou destičku, jenže přísavka má dost velkej průměr, takže nic speciálního jsem nesehnal a plastové improvizace nefungovaly - ta přísavka to veprostřed prohýbala a trhala i ze superpevné oboustranné pásky na zrcadla a umyvadla.

No a tak jsem si nechal udělat skleněnou destičku a tu nalepil na palubovku. Sklo stačilo přilepit po okraji, navigace je vidět stejně dobře jako tacháč, je v rovně s přední stranou palubovky takže pěkně na dosah, a drží jako přibitá.
No a když stojím někde v Praze, tak odlepím držák a na tu skleněnou destičku překryju protiskluzovou dečku, která je normálně před spolujezdcem.
Lakva

Příspěvekod mkb v 26 bře 2009 11:28

To jsou věci. Je fakt že pravděpodobnost takové kontroly je velice malá, ale s přibývajícím počtem navigací může být větší. Něco jsem na brodit.cz našel, ale není to úplně vořechvý. Při ovládání za jízdy, je potřeba mít ruku někde opřenou. Já si ruku pokládám na palubní desku. Mám to sice na levou ruku ;) , už jsem se to naučil. Dosáhnu na to a navíc je to dost daleko, abych na to viděl.(bez brýlí) Kdyby to měl někdo v tomto autě vymyšlený jinak, dejte prosím vědět.

26032009529.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mio C720
mkb
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod humbuk v 26 bře 2009 11:56

Ja mám držák RICHTER Tower Global 5 long + disk.
img.jpeg

Mám velký výčnělek na dveřích a na něm přilepen ten "disk" do kterého normálně jako na sklo přicucnu ten držák, který díky výsuvnému ramenu můžu nastavit až k volantu. Nebo to někdy přicucávám na okénko u dveří (bo se mi nestahuje celé). Takže navigaci nemám ani na předním skle, ani nepřekaží ve výhledu, kryje se přesně s tou "tyčí" na kterou je přimontovana střecha auta.
Jediná nevýhoda, že to je nalevačku (už sem si zvyknul) a musí se dát pozor při otevíraní dveří (aspoň mě to donutí i třeba na benzínce navigaci sundat). Napajeci kabel bez problému vedu přes volant.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MIO C720T; FW:R02.3.9913.1018 - Primo
HTC WildfireS - Smartmaps
humbuk

Další

Zpět na Otázky a odpovědi