Tak já se přidám

Každopádně souhlasím s Amatérem ohledně zrcátka - do Cordoby jsem si dokonce musel na aukru sehnat jiné zrcátko - údajně z oktávky, má kratší nohu v ostřejším úhlu, tak je to o něco lepší, ale s tím původním jsem si v ostrých pravých zatáčkách musel doslova lehat na volant. A kdybych chtěl koukat vrchem, jednak uvidím dost špatně (asi jako z tanku) a hlavně bude věčně zaclánět sluneční klapka spolujezdce, páč přítelkyně je celkem malá a má jí furt sklopenou...
Fakt blbý.
Uchycení držáku:
Zkoušel jsem různé, ale na navigaci opravdu vyhovuje máloco.
Držáky s "husím krkem" se sice skvěle přizpůsobují, ale jsou měkké a klepou se. Nebo se klepou míň, pokud jsou krátké, ovšem pak mají společnou nevýhodu s dalším typem...
Držáky s pevným ramenem - jsou pevnější, ale zase může být problém je přisát a nastavit a hlavně jsou pro umístění na sklo krátké. Jakkoli vím, že to není zrovma moc bezpečné, občas prostě člověk musí na navigaci sahat i za jízdy, a s takovýmito držáky je to prostě daleko. V některých autech se dá umístit vlevo od volantu, ale pak zas bývá problém s kabelem, někdy cloní volant, někdy je moc prohnuté sklo a přísavka nedrží... Každopádně spolujezdec nevidí na displej, když se třeba hledá blízké odpočívadlo... Prostě u mě tohle řešení nevyhovovalo.
Držáky do mřížky větrání jsou skvělé, neklepou se, jsou v dosahu, i když některé jsou nedomyšlené a sklopí se dolů i s tou mřížkou. Hlavní nevýhoda ale je umístění - jsem zvyklý mít navigaci dobře v zorném poli a to ty mřížky zrovna dvakrát nesplňujou. Navíc nemám klima, takže v létě to větrání prostě potřebuju

Některé navigace i samostatné držáky mají ještě takový plastový terčík, kt. se přilepí na palubovku a držák se přisaje na něj. Jenže samostatné držáky s tímhle jsou buď ty hodně drahé, nebo ty s husím krkem.
Pak jsou ty značkové s nějakým originálním ukotvením, ale tam mi zase nevyhovuje cena...
No, tak jsem si na dealextereme.com vybral celkem slušnej držák, s dobře nastavitelným ale pevným ramenem. V tý době byl kurz dolaru xmíchu a na dealextreme se neplatí poštovné, takže držák byl nakonec asi za 200.
Uchycení jsem počítal na nějakou plastovou destičku, jenže přísavka má dost velkej průměr, takže nic speciálního jsem nesehnal a plastové improvizace nefungovaly - ta přísavka to veprostřed prohýbala a trhala i ze superpevné oboustranné pásky na zrcadla a umyvadla.
No a tak jsem si nechal udělat skleněnou destičku a tu nalepil na palubovku. Sklo stačilo přilepit po okraji, navigace je vidět stejně dobře jako tacháč, je v rovně s přední stranou palubovky takže pěkně na dosah, a drží jako přibitá.
No a když stojím někde v Praze, tak odlepím držák a na tu skleněnou destičku překryju protiskluzovou dečku, která je normálně před spolujezdcem.