Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Mesto jako prujezdni bod (iGO Primo)

Zde můžete pokládat otázky týkající se programu iGO. Pokud se Vaše otázka týká nějakého specifického přístroje (značky), tak se může stát, že položená otázka bude moderátorem přesunuta do do oddělení "IGO a RŮZNÁ ZAŘÍZENÍ" Obrázek tzn. o patro níže Obrázek
Pravidla fóra
1. Nikdy nepoužívejte citaci pro předchozí příspěvek.
2. Než položíte otázku, tak se podívejte zda již nebyla v minulosti zodpovězena (používejte funkci HLEDAT).
3. Odkazy směřující mimo toto fórum, vkládejte do "CODE"
4. Nezveřejňujte zde odkazy na nelegální software a mapy.

Mesto jako prujezdni bod (iGO Primo)

Příspěvekod chaser v 04 črc 2010 14:58

Narazil jsem na mensi problem. Rekneme, ze chci jet z mesta A do mesta B a vim, ze nejlepsi pro me bude trasa vedouci skrz mesto C. Bohuzel ani jedna ze ctyr alternativ, ktere mi iGO vygeneruje, pres mesto C nevede. Zadam tedy mesto C jako druhy bod na trase a nastane problem (tedy pokud nevyberu nejakou konkretni ulici nebo POI, zadavam pouze stat/mesto). iGO totiz nechape mesto C ciste jako bod, kterym chci pouze co nejrychleji projet k mestu B, ale navede me do stredu mesta a odtud zase zpatky na vypadovku k finalni destinaci. A tak se chci zeptat - necha si iGO nejak vysvetlit, ze danym mestem chci pouze co nejkratsi trasou projet k dalsimu bodu? Nekde to mohu resit tim, ze misto mesta C zadam jako druhy bod jmeno prvni mozne ulice za znackou "Zacatek obce", ale co s mesty, ktera neznam? Teoreticky by slo nechat si naplanovat trasu a pak si na ni ulici najit. To je ale jednak nepohodlne a jednak problematicke - kvuli tomu, ze navigace naplanuje trasu do centra mesta C, zvoli casto u vetsich mest vjezd po jine ulici, nez by byla optimalni, pokud bych jenom projizdel.
chaser

Re: Mesto jako prujezdni bod (iGO Primo)

Příspěvekod amatér v 04 črc 2010 16:01

Bylo by dobré nejprve si uvědomit, co je vlastně navigační sw. Je to program, který je schopný udělat to co umí, ale není schopen vnímat myšlenkové pochody uživatele.
Každý navigační sw. je tvořen tak, aby tě zavedl na místo určení, aby to dokázal jsou do něj vloženy určité algoritmy, které výpočet provedou.

U PRIMO máš možnost zadávání tras několika způsoby,jeden z nich je Vytvořit trasu. Pokud chceš jet z dobu A do bodu B přes bod C použij tuto volbu.
ffscreen_00001.jpg
ffscreen_00003.jpg
ffscreen_00011.jpg
ffscreen_00012.jpg
ffscreen_00013.jpg
ffscreen_00020.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar Moderátor
amatér
Moderátor

Příspěvekod chaser v 04 črc 2010 17:48

amatér píše:Bylo by dobré nejprve si uvědomit, co je vlastně navigační sw. Je to program, který je schopný udělat to co umí, ale není schopen vnímat myšlenkové pochody uživatele.
Každý navigační sw. je tvořen tak, aby tě zavedl na místo určení, aby to dokázal jsou do něj vloženy určité algoritmy, které výpočet provedou.

U PRIMO máš možnost zadávání tras několika způsoby,jeden z nich je Vytvořit trasu. Pokud chceš jet z dobu A do bodu B přes bod C použij tuto volbu.

Nevim, jestli jsme se uplne pochopili. Pokud pouziji Vas priklad, jde mi o tohle: Pokud bych jel z Prahy do Brna a Pardubicemi chtel pouze bez zastavky projet (rekneme, ze mi kamarad poradil, ze pres Pardubice je lepsi cesta), nevede Vas postup zdaleka k idealnimu reseni, tedy pokud se mi ho z obrazku podarilo spravne replikovat. Pokud se podivate na mapu detailne zjistite, ze po Vas navigace chce, aby jste sjel z Nadrazni ulice na Podebradskou a pokracoval smerem do centra az na namesti a pak se zase vymotaval ven. Pritom pokud chci skrz Pardubice jen a pouze projet, je rychlejsi, kratsi, snadnejsi i ekonomictejsi pokracovat po Nadrazni na Prazskou a pak ven z mesta. Vtip je jak rikate v danem algoritmu - pokud nastavim Pardubice jako bod na trase, navigace me vede ke stredu mesta tak, jak ji veli defaultni postup. A me jde o to, abych tomu algoritmu vysvetlil, ze druhy bod na trase nema chapat striktne jako "cil == Pardubice stred", ale jako najdi trasu, kde alespon jeden bod vyhovuje podmince "select * FROM(Nazvy ulic) WHERE Mesto == Pardubice".
chaser

Příspěvekod amatér v 04 črc 2010 18:08

Znovu opakuji: Je to program, který je schopný udělat to co umí, ale není schopen vnímat myšlenkové pochody uživatele.
V těchto případech je opravdu nutné průjezdní body přesně definovat.
amatér
Moderátor

Příspěvekod fmilan v 04 črc 2010 18:35

Tvůj problém je řešitelný následovně: zadat trasu tak, jak popisuje amatér (A - C - B), a těsně před příjezdem do průjezdního města C toto město ze zeznamu odstranit. Navi přepočítá trasu a pak tě povede přes město k cíli nikoliv přes střed, ale optimální cestou podle druhu trasy.
Skin GJ u iGO8 to řeší dlouhým ztlačením aktuálního času (funkce "vynech další průjezdní bod).
U Prima zřejmě musíš do úpravy trasy a průjezďák odstranit tam.
Uživatelský avatar Člen Klubu přátel iGO
fmilan
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod SvoDa v 04 črc 2010 18:36

Taktéž často používám volbu, že chci jet skrz nějaké město, ale ne zrovna přes pěší zónu v centru, čili jinudy než mne navigace táhne.
Jestli chceš jet z Prahy do Brna přes Pardubice, tak
buď
zakaž si konrétní úsek nějaké cesty, např. clou D1, tzn. Primem nabízenou dálnici mezi Brnem a Prahou - zde je otázka, jestli tě to potáhne zrovna přes Pardubice, nebo jen souběžně s dálnicí

nebo (toto používám často já)
dej ten průjezdní bod Pardubice, klidně ten střed města, a pár km před Pardubicemi ten průjezdní bod (klidně i za jízdy) vymaž (upravit trasu...) a ono to tu trasu před Pardubicemi přepočítá tak, že pojedeš přes Pardubice, nebo těsně kolem nich, ale nepotáhne tě to na to "defaultní" náměstí=centrum města - to vše záleží na tom, jak "brzo" před Pardubicemi ten průjezďák vymažeš
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod dusan137d v 04 črc 2010 18:56

Ďalším riešením je: Vyber Pardubice stred mesta, na mape máš kurzor v strede mesta. Posuň mapu tak, aby si našiel výpadovku z Pardubíc na ktorú umiestniš prejazdový bod a hotovo. Nemusíš počas jazdy nič mazať ak sa ti podarí umiestniť kurzor na cestu.
C520FT R02+3+9911+1018, PRIMO 9.6.13.267029,FMilan & Amatér, všetko na 16GB Storage Card;
SAMSUNG GALAXY S2 GT-I9100 nav. 9.6.7.270570 FMilan & Amatér
Tablet 9.6.29.597461
Autorádio: 9.6.7.235654
Uživatelský avatar Člen Klubu přátel iGO
dusan137d
Člen Klubu přátel iGO

Příspěvekod chaser v 04 črc 2010 20:08

amatér píše:Znovu opakuji: Je to program, který je schopný udělat to co umí, ale není schopen vnímat myšlenkové pochody uživatele.
V těchto případech je opravdu nutné průjezdní body přesně definovat.

Omlouvam se, nebyl jsem si jisty, jestli jsem svuj dotaz polozil uplne srozumitelne. Diky za trpelivost.
No kazdopadne mam tedy co napsat chlapcum z Nav'n'Go do fora "Request feature". Implementovat takovou funkci by teoreticky nemelo byt nejak zvlast obtizne (tedy pokud je moje predstava o vyhledavacich algoritmech navigaci spravna), tak treba budu mit stesti. Sice se vzdycky necha najit nejaky workaround, treba s Google Maps, kde se necha s prujezdnimi body hybat a trasa se prepocitava real-time, ale k me predstave o pohodlnosti to ma dost daleko.
chaser

Příspěvekod chaser v 04 črc 2010 20:17

fmilan píše:Tvůj problém je řešitelný následovně: zadat trasu tak, jak popisuje amatér (A - C - B), a těsně před příjezdem do průjezdního města C toto město ze zeznamu odstranit. Navi přepočítá trasu a pak tě povede přes město k cíli nikoliv přes střed, ale optimální cestou podle druhu trasy.
Skin GJ u iGO8 to řeší dlouhým ztlačením aktuálního času (funkce "vynech další průjezdní bod).
U Prima zřejmě musíš do úpravy trasy a průjezďák odstranit tam.

SvoDa píše:Taktéž často používám volbu, že chci jet skrz nějaké město, ale ne zrovna přes pěší zónu v centru, čili jinudy než mne navigace táhne.
Jestli chceš jet z Prahy do Brna přes Pardubice, tak
buď
zakaž si konrétní úsek nějaké cesty, např. clou D1, tzn. Primem nabízenou dálnici mezi Brnem a Prahou - zde je otázka, jestli tě to potáhne zrovna přes Pardubice, nebo jen souběžně s dálnicí

nebo (toto používám často já)
dej ten průjezdní bod Pardubice, klidně ten střed města, a pár km před Pardubicemi ten průjezdní bod (klidně i za jízdy) vymaž (upravit trasu...) a ono to tu trasu před Pardubicemi přepočítá tak, že pojedeš přes Pardubice, nebo těsně kolem nich, ale nepotáhne tě to na to "defaultní" náměstí=centrum města - to vše záleží na tom, jak "brzo" před Pardubicemi ten průjezďák vymažeš

dusan137d píše:Ďalším riešením je: Vyber Pardubice stred mesta, na mape máš kurzor v strede mesta. Posuň mapu tak, aby si našiel výpadovku z Pardubíc na ktorú umiestniš prejazdový bod a hotovo. Nemusíš počas jazdy nič mazať ak sa ti podarí umiestniť kurzor na cestu.

Diky panove! Jednoduchy a pritom funkcni postup. V hustem provozu s plne nalozenou dodavkou sice ne vzdy idealni z hlediska bezpecnosti provozu, ale s tim uz se necha nejak poprat. ;)
chaser

Příspěvekod amatér v 04 črc 2010 20:44

Já bych tento postup také nedoporučoval, ale je to jediné co se snažili vymyslet, k řešení problému.
Mnohem víc se mi zamlouvá nápad s použitím googlemap, je to celkem dobré a hlavně přehledné plánování. Pokud má uživatel zřízen účet, naplánovanou trasu si může uložit do formátu .kml, potud dobré, jenže s takto vytvořeným souborem, byť v .kml není možné v PRIMO dál pracovat. Řešení by bylo, prostřednictvím programu RouteConverter.exe soubor .kml upravit do podoby, kterou už PRIMO přečte, takto vytvořený soubor .kml vložit do content/userdata/route (já vím, že tam není, tak si ji vytvořte. :D ) Pak ve volbě MENU/trasa/více/Načíst trasu
Pro případné zájemce návod:
plán.rar
konverze.rar
ffscreen_00009.jpg
ffscreen_00010.jpg

Ještě pohodlnější je použití programu ITNConv.exe. V něm si trasu rovnou naplánujete. Zde jsem, zatím nepřišel na způsob použití nástroje táhni a pust.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
amatér
Moderátor

Další

Zpět na Otázky a odpovědi