Tak nakonec se mi povedlo najít některé odpovědi sám:
Nejprve terminologie: Určování polohy při nízkém nebo žádném GPS signálu se provádí pomocí tacho signálu (typicky impulzy od snímačů ABS na kolech), dále pomocí gyroskopu/akcelerometru (většinou zabudovaném v přístroji, ovšem existují i externí) a nakonec také pomocí připojení couvačky (pozná se, že auto couvá). Takové určování polohy se nazývá Dead reckoning (dále DR). Někdy se i tachosignál nahrazuje akcelerometrem (měřícím podélné zrychlení) a couvačka se nepřipojuje, v takovém případě není potřeba žádné napojení na systémy vozidla (takhle nějak asi fungovali starší luxusní přenosné navigace, např. již neprodávaný Garmin Streetpilot 7500).
1. Možné jsou oba způsoby, existují jak samostatné DR (dead reckoning) moduly, které komunikují pomocí USB nebo sériového portu (vyrábí např. firma u-blox.com) tak také kompletní přijímače (např. GPS 530 od firmy dw-wireless.com), které prostě dodávají informaci o poloze pomocí GPS, kombinace GPS + DR (když je GPS signál slabý) nebo čistě pomocí DR (když není GPS signál vůbec). Cena $170 - $500.
2. Odpověď neznám, vypadá to, že spíš neumí, takže je potřeba kompletní GPS + DR přijímač.
3. Nenašel jsem takové zařízení, které by bylo běžně v prodeji. Existují zařízení např. od firmy Garmin, které mají DR, ale jedná se o starší výrobky a je možné, že to celé neběželo na Windows CE (ale nevím).
4. Nenašel jsem žádné běžně prodávané.
5. Takové ty gyroskopy, které slouží k detekci polohy zařízení (myšleno svisle nebo vodorovně) a následnému otočení obrazu na displeji, pravděpodobně nelze použít (usuzuji z toho, že jsem takovou informaci nenašel)...
Jestli ví někdo více, budu rád, když se poděli o informace, nejlépe odkaz na zařízení, které umožňuje navigování pomocí Dead Reckoning a zároveň na něj lze nainstalovat iGO 8