Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

Jaké mapy do Navigace

Zde můžete pokládat otázky týkající se programu iGO. Pokud se Vaše otázka týká nějakého specifického přístroje (značky), tak se může stát, že položená otázka bude moderátorem přesunuta do do oddělení "IGO a RŮZNÁ ZAŘÍZENÍ" Obrázek tzn. o patro níže Obrázek
Pravidla fóra
1. Nikdy nepoužívejte citaci pro předchozí příspěvek.
2. Než položíte otázku, tak se podívejte zda již nebyla v minulosti zodpovězena (používejte funkci HLEDAT).
3. Odkazy směřující mimo toto fórum, vkládejte do "CODE"
4. Nezveřejňujte zde odkazy na nelegální software a mapy.

Jaké mapy do Navigace

Příspěvekod Psanec v 11 lis 2010 12:17

Zdravím !
Zkoušel jsem vyhledávání, ale nikde jsem na podobné téma nenarazil. Uvažuji o koupi navigace originální. Dotedka jsem měl jen TomTom a nelegálně jsem si testoval iGO Primo. Jelikož se mi, ale zalíbilo, rád bych si jej pořídil legálně.

Koukal jsem po různých forech a názory se liší. Pro ČR kde trávím nejvíce času se doporučují mapy CEDA. Pro cestování mimo ČR je to bud TA a nebo Navteq. Přesto, když si kupuji oroginální navigaci, tak u iGO Primo je už jsou předem nahrány mapy Navteq pro celou západní evropu včetně ČR ?

Otázka zní, v čem se TA, liší od Navtequ a případně, která z daných společností, má lepe zpracovány mapy pro ČR.

Další otázka je, zdali se dá navigace s iGO Primo koupit jen s některými mapami které potřebuji. A nemusím kupovat i další, kam se nikdy nepodívám.

A snad poslední a trošku mimo:) Je podle Vás lepší rozlišení 800x480 , nebo 480x272 a proč ? :)

Díky
Psanec

Re: Jaké mapy do Navigace

Příspěvekod vovi v 11 lis 2010 13:30

1. Oficiálně zatím stroj s 800×480 a legálním Primo nekoupíš - zatím jsem o oficiální podpoře tohoto rozlišení neslyšel (platí pro Primo).

2. Nedá se říct, že jedny mapy jsou lepší než druhé - hodně záleží na tom, jaké jsou tvé preference. V současné době je třeba u TA lepší pokrytí "směrovými tabulemi", NQ zase boduje adresami a Driver Alerts; CEDA je hlavním dodavatelem dat pro TA, ale její mapy já osobně považuji za nejhorší z celé trojice (mluvíme o ČR). Chyby jsou ve všech mapách, v každé jiné. Někde chybí už hotové silnice, jinde zase naviguje po silnicích, které ještě nebyly otevřeny; semtam jsou otočené jednosměrky nebo "falešné" silnice - speciálně u NQ ve vých. Evropě, kde evidentně vyšli z leteckých snímků a co vypadá jako čára, to je považováno za silnici. Ale zpřesňování pokračuje neuvěřitelně rychle.

Docela dobrý přehled o pokrytí a jeho kvalitě získáš na portálu Naviextras.com, kde najdeš informace o dostupných aktuálních verzích všech dodavatelů.

Moje osobní doporučení pro ČR je Navteq 2010.Q2 - ale určitě se mnou řada lidí nebude souhlasit. Fakt záleží na specifických požadavcích jednoho každého soudruha.
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod agent007 v 11 lis 2010 13:59

Můj poznatek ! Do nedávna jsem používal iGO8 a mapy TA,popř.CEDA.Mapy od NQ jsem nepoužíval pro jednu vadu-nešlo naplánovat trasu z bodu A do bodu B. Naplánovaná trasa byla snad použitelná pro pěší turistiku,pro auto ne.Vedla tam kde ani autem nelze jet a nebo tam nebyl ani průchozí chodník. Po zkoušení PRIMO je situace zcela opačná,mohu říci až neuvěřitelně použitelná,ať jsou tam mapy TA,CEDA,NQ.Co se týká ČR tak jsou všechny mapy už na vysoké úrovni a těžko vybírat.Na západě je to jedno TA a nebo NQ,jsou bezproblémové obě verze. Na východě,hlavně jih a Balkán,tam jednoznačně vedou mapy od TopMap.Výjimkou jsou poslední mapy od TA v Chorvatsku,které jsou schodné s TopMap.Mapy od TopMap jsou mapy regionální kde jsou zmapovány i menší městečka a dědiny,prakticky do cestiček a uliček.To u NQ a TA jsou vesměs jen "tečky" s názvem obce a hlavní tahy.Prakticky nepoužitelné.Výhodou je,že mě to nemůže navést do slepé ulice :mrgreen:
Příklad: mapa TopMap - Bosna a Hercegovina - dovede vás až k vodopádům Kravica. Mapy TA a NQ neví,že něco takového existuje,natož aby tam byla cesta.Podle GPS souřadnic je to v prostoru kde nic není. A to nemluvím o Černé Hoře a nebo Albánii = katastrofa. Chce to odzkoušet a porovnat.Já osobně volím MIX map. :)
Naposledy upravil agent007 dne 11 lis 2010 14:09, celkově upraveno 1
agent007

Příspěvekod Psanec v 11 lis 2010 15:40

Díky za odpovědi.
Rád bych se ještě zeptal, jak je to v případě, že bych chtěl používat jak mapy NQ tak TA. V případě přepínače nebudou komplikace s licencemi? Samozřejmě, že oba mapové podklady by byli originální.

Díky
Psanec

Příspěvekod vovi v 11 lis 2010 18:00

Pak bys ale téměř jistě měl problém s licencí - ta je obvykle vázána na SD kartu nebo přístroj. Osobně Mapchanger nepoužívám, ale tipoval bych, že s něčím takovým se oficiální postup nákupu map nevyrovná. Snad jedině mít jedny mapy legálně koupené s přístrojem a druhé legálně koupené na kartě. Jenže otázka je, jak se s tímhle vyrovná Primo - jestli zkoousne přepnutí obsahu z interní na externí paměť a naopak.
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod dalanik v 12 lis 2010 10:01

Ja bych jeste dodal (ze skusenosti) ze se TopMap, ktere jsou nejlepsi pro Balkan, dobre komibnuji s TA. Kdyz jsem mel kombinace TM+Navteq nemelo to pripojene hranice a tim padem me nedokazalo rutovat pres hranice. Nevim, mozna nekdo ma jine zkusenosti, ale vzdy kdyz jsem zkousel jinou kombinace nez TM+TA jsem mel problemy...
dalanik

Příspěvekod agent007 v 12 lis 2010 10:29

jj přesně tak.Na Balkán je nejlepší tato kombinace.Mapy od NQ nejsou na Balkáně o moc podrobnější než od TA,tak je vůbec nepoužívám,i když kapacitně jsou větší než TA,ale ve zkutečnosti nic moc.V kombinaci TA a TM jsem zatím žádný zádrhel nenašel,až do Řecka,Turecka atd. vždy bez problémů. DOPORUČUJI OTESTOVÁNO v praxi.
agent007

Zpět na Otázky a odpovědi