Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

zobrazování TMC

Re: zobrazování TMC

Příspěvekod Wiper2 v 04 zář 2008 09:18

muzete mi pls poslat chyby TMC vs web do PM ?
MIO C720, FW:R02.3.9913.1018,
http://portal.dopravniinfo.cz
Wiper2

Příspěvekod SvoDa v 04 zář 2008 12:48

Chlape vůbec netuším na co se ptáš.
Chyby TMC nejsou, jen nejsou aktuální informace posílané po RDS do TMC přijímače.
Tím PM myslíš -Private Message, čili SZ - soukromá zpráva?
Sám přeci můžeš porovnat to, co je za dopravní informace na webu a co ti přišlo do navigace jako události TMC?

Nebo jsem ti rozumněl opravdu špatně?
Naposledy upravil SvoDa dne 04 zář 2008 13:41, celkově upraveno 1
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
Uživatelský avatar Moderátor
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod Wiper2 v 04 zář 2008 13:29

rozumnel si spravne ...
tema chabami jsem myslel.... realnou situaci... ze treba prace na D1 neni na 40km... ve skutecnosti je az na 60km... a tak...
napriklad uzavirka u velkeho beranova v navigaci byla..ale nebyla na mape.... ted uz tam je.
verim ze az to pujde do ostreho provozu, ze bude jiz vse vychytane...
MIO C720, FW:R02.3.9913.1018,
http://portal.dopravniinfo.cz
Wiper2

Příspěvekod obaly-tupa v 07 zář 2008 12:14

Máte někdo zkušenost s ASUS 700 - RDS do TMC přijímače.Nechtějí se mi aktualizovat stanice a neustále to stanice vyhledává.
Díky Jura
obaly-tupa

Příspěvekod SvoDa v 07 zář 2008 12:49

Jako obvykle, přijímač je citlivý na sílu signálu.
Zkus zjistit, na jakých frekvencích se u tebe chytá CRo1 a ČR3, zruš fajfku u autoladění a šipkama nalevo a napravo natuň ty frekvence natvrdo. Provede se tím stabilizace zařízení i důležitý zápis do sys.ini a pak už ti bude ladit dobře sama i ns opětovně spuštěným (zafajfkovaným) autoladěním.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod SvoDa v 15 zář 2008 08:33

Mám jedno iGO8 na SD a jedno iGO8 na My Flash Disk (HDD).
Včera jsem si hrál se skinama a ladil m.j. i grafické zobrazování TMC.
Při spuštění iGO8 na HDD se mi TMC naladilo okamžitě a narůstal seznam údajů velice rychle. Při spuštění iGO8 na SD kartě to však nemohlo naladit stanici a co víc, ani to neladilo. Sys.txt mám stejný jak na HDD tak na SD. Přehrál jsem soubor system.ini z iGO8 na HDD do iGO8 na SD a po spuštění iGO8 na SD už TMC šlapalo taky okamžitě.
Co z toho plyne? - Že TMC si zapisuje do system.ini dost důležitých údajů, ikdyž ty příkazy nemáš v sys.txt a že se vyplatí system.ini smazat, aby tyto "staré" příkazy v system.ini negativně neovlivňovaly funkčnost TMC, nebo system.ini nahrát ze zálohy.

V sys.txt lze co se týče TMC lze nastavit spoustu věcí:
[route] ; plánování trasy
tmc_weight=6 ; váha zohlednění události TMC

[interface]
show_tmc_config=1 ; ukaž konfiguraci TMC

[3d]
3d_tmc_road_extra_width=200 ; viditelnost TMC ve 3D

[debug]
tmc_all_stations=1 ; všechny stanice
replay_tmc=1 ; opakováni TMC ??

[tmc]
port="COM,1"
baud=38400
source="GNS"
gps_source=1
auto_detour_calc=0
announce_total_route=0
ignore_all_events=0

[feature]
tmc_event_coloring=1
tmc_traffic_side=1

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
já osobně mám všechny výše uvedené řádky v sys.txt vystředníkované, tzn. neaktivní, jelikož mi TMC házelo chybu - viz viewtopic.php?f=10&t=15&st=0&sk=t&sd=a&start=34 Když jsem všechny řádky v sys.txt vystředníkoval, TMC běží jak po másle.

V system.ini, které se tvoří z nastavení v jednotlivých menu iGO8 a z sys.txt pak moje sekce TMC vypadá takto

[tmc]
saved_last_tuning_mode="0"
saved_config_available="0"
saved_config_classname="GNS_GPSTMC_SOURCE"
saved_config_portname="COM"
saved_config_port="1"
saved_last_frequency="960" ; uložená poslední frekvence
ignore_all_events="0"

Když system.ini smažeš, nebo alespoň tuto sekci týkající se TMC, mělo se hledání TMC proběšhnout korektně.

Mj. mi opravdu TMC události zůstávají v iGO8 i dnes, ikdyž je již navigace víc jak 24 hodin mimo držák TMC, z toho bylo MIO cca 10 hodin uspané a zbytek normálně zaplé. Když iGO8 opustíš (vypneš), o tyto data přijdeš.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod Zdenek C v 17 zář 2008 08:25

SvoDa píše:Mj. mi opravdu TMC události zůstávají v iGO8 i dnes, ikdyž je již navigace víc jak 24 hodin mimo držák TMC, z toho bylo MIO cca 10 hodin uspané a zbytek normálně zaplé. Když iGO8 opustíš (vypneš), o tyto data přijdeš.

Zkoušel jsem "výdrž" TMC událostí a vypadá ro, že se smažou po 36 hodinách.
Pokud jde o nastavení, tak v sys.txt mám
[tmc]
port="COM,1"
baud=38400 ;jestli je to správná přenosová rychlost nevím, ale zařízení funguje, tak to neřeším
source="gns"
saved_last_tuning_mode=0
announce_total_route=0 ; ohlásit pro celou plánovanou trasu (0=VYP, 1=ZAP)
auto_detour_calc=0
ignore_all_events=0

[feature]
signpost_coloring=1
tmc_event_coloring=1
tmc_traffic_side=1

a celkem jsem spokojenej. Malá odbočka-traduje se, ze v [interface] musí být show_exit=1. Já ho mám vystředníkovaný a žádný problém.

Na závěr malá kosmetická úprava. Vadilo mi, že kolem ikonek TMC a Obálka je šedý čtverečk, který nevypadá zvláště zdobně na tmavším podkladu a nebo v nočním modu. Tak jsem obálku zvětšil na celé čtvercové políčko (má jen nepatrné okraje, s tím se ale už při daném rozlišení nedá moc dělat), červený nápis TMC takto upravit nejde (do čtverce nejde uspokojivě vepsat), tak jsem nápis nahoře a dole orámoval. Podle mne to vypadá docela dobře (když se sám nepochválím, nikdo to za mne neudělá :D ) a to i v kokpitu Standard. Taky jsem posunul nápis TMC i ikony na střed. Byly vlevo, což udělala komprese pomocí programu MioMapBMP. Takže doporučuji nekomprimovat, soubor je i tak zanedbatelně malý. Pokud upravu chce někdo použít, tak je v příloženém zipu.
Zdenek C

Příspěvekod SvoDa v 17 zář 2008 09:01

S tou "výdrží" TMC událostí 36 hodin to nemůžu potvrdit, jelikož v této lhůtě vždy z různých důvodů ukončuji nebo restartuji přepnutím skinů iGO8, čímž se TMC údaje mažou, ale je fakt, že min. 24 hodin drží spolehlivě, to už jsem párkrát zaregistroval, což vzhledem k atuálnosti těch údajů bohatě stačí. Jen se mi zdálo, že těch údajů tam bylo večer při uspání víc, než ráno po probuzení - asi některé údaje, nejspíš ty krátkodobé (kolona, havárie,...) potřebují v určitém intervalu aktualizaci, jinak "umřou". Práce na silnici a uzavírky, tam zůstávají déle, i těch 24, popř. jak píše Zdeněk i 36 hodin.
Třeba někdo najde čas, aby to vyhodnotil jak s ohledem na čas setrvání, tak na typ události a najde mezitím nějakou souvislost. Byla by to jistě pro nás všechny zajímavá a užitečná informace. Zvlášť, když je na TMC čím dál tím větší spolehnutí, alespoň dle mého soudu. Zlepší se to teď o hodně i těmi novými cedulemi na D1, které s TMC korespondují.
Důležité je, že když někam jedeš a pak se hned vracíš zpět, můžeš naplánovat trasu domů i mimo kolíbku, jelikož tam TMC údaje stále jsou a trasa se jim přizpůsobí dle tvých nastavení.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod Rnoel v 19 zář 2008 18:51

Dnes jsem si koupil držák s TMC, Igo ho detekovalo a nalezlo, ovšem stále mi to hlásí žádný signál TMC! Celou cestu z Brna až k domů 120 km a nic. A doma to zkouším kroutím anténou na všechny strany a stále to samé. Hard reset taky nepomohl. Nevíte někdo čím to může být?
Mio C520, 8GB SDHC, iGO8 v. 8.3.1.53228 (Sep 3 2008),
spouštěno kompletně z My Flash disk, Unlock MioPocket 2.0 (Release 46)
Rnoel

Příspěvekod SvoDa v 19 zář 2008 18:54

Příčin může být mnoho a myslím, že jsme ty o kterých víme tu už v tomto vlákně popsali ;)
SvoDa
Moderátor

PředchozíDalší

Zpět na Dopravní zpravodajství RDS-TMC