Toto diskuzní fórum je „odborně – technické“ a je zaměřeno k diskuzi o navigačních programech IGO. V tomto diskuzním fóru nenajdete nelegální software či mapy, ani odkazy které by k nim směřovaly.

www.navon.cz - Vše o navigacích NavON

Pokud nenajdete odpověď na fóru ani ZDE, položte nejdřív dotaz v příslušném vlákně a neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním. Vkládejte dotazy jen jedenkrát. Duplicitní příspěvky budou smazány.

zobrazování TMC

Re: zobrazování TMC

Příspěvekod newman v 04 led 2009 22:36

mam otazocku a to ze tmc mi igo pekne naslo len automaticky vyhladava stanicu, u nas na svk to asi nefunguje este ale v cechach by to malo fungovat? ci?
Asus R700t + 8GB MSDcard
IGO 8.3.1.57021 + Riks3.2-2_081207_tS+
newman

Příspěvekod amatér v 04 led 2009 23:01

Pokud to hledá stanici je to v pořádku, musíš chvíli počkat, nebo se dostat na místo, kde je příjem nějaké stanice, která TMC vysílá, ne všechny stanice totiž provozují vysílač TMC, stejné je to v Čechách.
Uživatelský avatar Moderátor
amatér
Moderátor

Příspěvekod Lakva v 04 led 2009 23:11

Newmane, přiznám se, že teď moc nechápu, o co Ti vlastně jde, ale:
1) Automatické vyhledávání stanic musí fungovat všude na světě a to dokonce i na Slovensku ;) :lol:
(Toto je obecná srandička - neber to prosím tak, že chci podněcovat národnostní sváry!!!)
2) iGo obvykle nemá problém s automatickým laděním - problém může mít přijímací HW, ale obvykle jede dobře - nicméně i když najde stanici s vysíláním RDS a uspěšně RDS zpracuje, tak pořád nemusí být schopen dešifrovat TMC - na to bohužel musí být poměrně slušný signál...
3) Několikrát jsem automatiku při ladění pozoroval. Přestože obvykle už při prvním průjezdu FM pásmem nějakou stanici naladí a dekóduje, nejednou jsem iGo přistihl při tom, jak projelo celé pásmo 3x i 4x, a přestože našlo stanice poskytující TMC, zprávy nepřijalo a po chvilce váhání ladilo dál - neptej se proč!
Nejpozději při 5. proladění se ale chytilo vždy.
4) Po přijetí všech zpráv z dané stanice automatika pokračuje v prolaďování. To je vlastnost a je dobrá - jednou zachycené zprávy si pamatuje a díky tomu umí zobrazit všechny zprávy ze všech dostupných zdrojů.
5) Sqělý popis fungování TMC v iGo najdeš zde: http://smartmania.mobilmania.cz/index.p ... e&ide=1098
Tomulovi (autor) 3x hurá!!!

P.S.:
6) Bohužel nemám tušení jestli vůbec, případně které, stanice vysílají RDS-TMC na Slovensku. Doporučuju Google, případně slovenskou obdobu serveru navigovat.cz - tam budou vědět. Tak se podívej, jestli Vaši prodejci navigací TMC nějak zdůrazňují - pokud ho všichni svorně jen uvedou v popisu parametrů ale dál to nerozvádí, tak je tam zřejmě nepoužitelné.
Lakva

Příspěvekod amatér v 04 led 2009 23:53

Jen pro upřesnění pokud nějaká stanice (v Čechách již skoro všechny, krom regionálních) vysílá RDS, tak to neznamená, že vysílá i TMC.

RDS-TMC je zkratka, která se používá v souvislosti poskytováním dopravních informací prostřednictvím standardního VKV-FM vysílání. RDS-TMC je součást dopravně informačního systému a slouží pro přenos předzpracovaných dopravních informací do vozidla, kde se tyto údaje dále zpracují a poskytnou řidiči. Výhoda systému RDS-TMC je ta, že dopravní informace jsou vysílány nepřetržitě a řidiči jsou hlášeny pouze ty události, jež souvisí s jeho trasou.
RDS (je anglická zkratka Radio Data Systém), jde o technologii přenosu doplňkových dat prostřednictvím standardního rozhlasového VKV-FM vysílání. Tento systém je vždy pevně spjat s konkrétní rozhlasovou stanicí, a proto se vysílaná data mohou stanici od stanice lišit. RDS slouží k řízení chování rozhlasových přijímačů a k dalším doplňkovým funkcím. Jeho hlavní výhodou je, že je oddělen od vysílané zvukové stopy a tudíž nijak neovlivňuje poslech. Dnes se v ČR tento systém využívá převážně pro automatické přelaďování rozhlasového přijímače při jízdě vozidla na delší vzdálenost, vysílání jména rozhlasové stanice, informací o právě vysílaném programu, apod. Z dopravních aplikací jsou doposud známy zejména služby automatického přepínání přijímače na rozhlasové vysílání v době, kdy se vysílá dopravní zpravodajství, apod.
TMC je anglická zkratka pro Traffic Message Channel - Kanál dopravních informací. Již v návrhu systému RDS bylo počítáno s jeho možným využitím pro vysílání dopravních informací, a proto byl mezi jinými aplikacemi např. radiotext, paging atd. rezervován i kanál TMC. Dopravní informace se pro vyslání prostřednictvím TMC rozloží dle specifikace RDS na určité přesně definované bloky a v přijímači se z těchto bloků pospojuje zpráva opět dohromady.

Samotný navigační přístroj či jiné koncové zařízení s TMC dekodérem nestačí. Je důležité, aby navigační přístroj obsahoval databázi dané oblasti - mapový podklad, ale mapa Slovenska s tím snad problém nemá. Jediný problém v okolních státech je u mapy Maďarska, ale i tam už je mapa uzpůsobená příjmu TMC.
amatér
Moderátor

Příspěvekod vovi v 07 led 2009 16:59

Mám problém já, nebo TMC?
V posledním týdnu se mi nějak nedaří přimět TMC k práci. Počátek pozorovaných potíží se u mě bohužel kryje s nasazením verze 8.3.1.53558 a od té doby se na funkčnosti nic nezměnilo.
Po čerstvé instalaci je (ale to jsem dělal vždy) nutné projet jednou autodetekcí; HW se najde, začnou se ladit stanice, ty se najdou - ale ČR se to vyhýbá jak čert kříži. Žádný TMC signál se tak nenajde. Nenašel jsem žádné stopy po nějakém blokování stanic, tak pořád nevím, na čem jsem.

Máte někdo podobnou zkušenost s 53558, nebo je to jen můj problém?
vovi
Honor 50 (Android 13)
Uživatelský avatar Administrátor
vovi
Administrátor

Příspěvekod SvoDa v 07 led 2009 17:09

Nevím, jestli to je pro tebe dobrá zpráva, ale já mám tuto verzi na MFD a funguje stále spolehlivě a fungovala i na SD.

Jinak, co se týče autodetekce - já mám v sys.txt mimo jiné
[debug]
tmc_all_stations=1

a
[tmc]
saved_config_available="1"
saved_config_classname="GNS_GPSTMC_SOURCE"
saved_config_portname="COM"
saved_config_port="1"
auto_tuning="1"
;saved_last_frequency="1020" ; 1020=102,0 FM
saved_last_tuning_mode="1"
enable_flow_events=1

Jestli na to mají vliv tyto položky všechny nevím, ale ty červené asi určitě, ale co vím jistě, tak od doby, co to mám takto, ak jsem nemusel dělat autodetekci nikdy a hned se to samo od sebe rozjelo a verze měním pořád a hardresetů nepočítaně.
Obrázek Nejprve hledejte odpověď zde, teprve pak položte dotaz v příslušném vlákně. Neptejte se hned někoho v soukromé zprávě, pomůžete tím i ostatním.
SvoDa
Moderátor

Příspěvekod amatér v 08 led 2009 00:09

Mám 8.3.1.53558 na MFD, a jak je o mně známo, bez zbytečného zápisu v sys.txt a TMC úplně v pohodě.
[interface]
maxzoom2d=6000000
show_exit=1

[map]
2dheadup=1

[rawdisplay]
screen_x=480
screen_y=272

[sound.announcer]
gps_signal_lost=0
amatér
Moderátor

Příspěvekod vovi v 08 led 2009 07:53

Tak jsem si měl postěžovat dřív - zřejmě to tady někdo čte a to vysílání zase v Praze pustil ;)
Dneska cestou do práce bez jediného předchozího šáhnutí do šochtle bylo vše OK. Včera cestou z práce s identickým nastavením ani ťuk. To sou věci! :D
vovi
Honor 50 (Android 13)
vovi
Administrátor

Příspěvekod Jasper v 08 led 2009 10:22

Tohle se mi nedávno stalo taky a pak jsem zjistil že mám Mio špatně "zacvaknuté" v držáku. :?
Máte technický problém s fórem, nebo dotaz k jeho chodu a organizaci ?
Pište na: jasper (zavináč) mojenavigace.cz
Na jiné typy dotazů je zde fórum a proto na ně nereaguji !
Jasper
Administrátor

Příspěvekod vovi v 08 led 2009 10:34

Já ho zacvaklý měl - normálně to i ladilo, stanice to nacházelo, ale u žádný to nenašlo TMC signál. Zas...tracený trpaslíci :lol: :lol:
vovi
Honor 50 (Android 13)
vovi
Administrátor

PředchozíDalší

Zpět na Dopravní zpravodajství RDS-TMC